Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България

За щурма на Конгреса: Това става в държави като тази, от която баща ми е избягал
8 яну 2021 21:30, Елка Василева
190
Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България
Снимка: архив, БГНЕС

Емоционално послание на актрисата Рита Уилсън, чийто баща е българин: "Баща ми избяга от България за свободата, която предлага Америка. Но това, което видяхме сега, не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел".

“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча.” Така започва емоционалното обръщение на американската актриса Рита Уилсън, публикувано в Тwitter, пише Дойче веле.

В текста съпругата на Том Ханкс не пропуска да спомене българския си произход. “Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е причината да имам късмета да съм родена в тази велика страна”, пише Уилсън.

"Това не е Америка"

“Това, което видяхме сега, изглежда като нещо, което иначе се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел”, четем още в емоционалното послание.

Още по темата

“Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва трудно и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: “Бог да благослови Америка”. Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много,” пише актрисата.

По-нататък в посланието си Уилсън прави паралел между сцените в Капитолия и бруталността, с която полицията в САЩ неведнъж е подхождала към чернокожи. “Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа със структурен расизъм”, пише още актрисата и подчертава: “Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя.”

"Моят тъст е от България"

Рита Уилсън е родена през 1956 година в Лос Анджелис, Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България. След деветосептемврийския преврат Ибрахимов е изпратен в лагера “Куциян”. Успява да избяга и да замине за Съединените щати, където започва работа като сервитьор. През 1960 година получава американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън. “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшиши”, разказва по-късно световноизвестният актьор и негов зет Том Ханкс. Именно на него Ханкс посвещава ролята си във филма “Терминалът”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трудов лагер в комунистическа България" ,а каза ли годината?Нека и макетата да чуят как са действали "антифашистите",гърците определено ще чуят,защото двамата са гръцки граждани.Да,де" геройство "е да избягаш от трудов лагер,живял е до границата преди това,типичен американски екшън,зетя го е оценил.И все пак по редно беше да го свързва със щурма на Зимния дворец ,по има връзка,че тук такива шурмове в малотиражка платена се опитаха някои гамени през лятото в днешно време !
58
1
 
10
 
! Отговори
h преди 3 години
И България сега не е това, в името на която хилядите й герои са дали живота си.
57
7
 
11
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Баща и доносник на службите, не можеше така лесно да се избяга, особенно от лагер;)
56
3
 
8
 
! Отговори
странно преди 3 години
В България така се катереха по Парламента само демократите.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дедо ПенсТоест, сега си над 70.И да лъжете не можете.:)))
54
5
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Ами Ибрахимов що са го накарали да си смени името в САЩ? Ами тя що не е още Маргарита Ибрахимова???Нали в САЩ е демокрация?!!! Защо са им сменили имената ???
53
6
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Тази мухла не знае, че в България за 70 години има една жертва в протест или демонстрация. В "демократичната" и бедна и престъпна разградена плевня редовно се стреля по демонстранти. Ако това се случи тук всяко правителство подава оставка.ПП: Америка днес е толкова бедна и маргинализирана, че ако не работиш на две места не може да спестиш и долар на страни. За това хората протестират.
52
9
 
16
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
До 62 :Ами 40 години живях в такъв комунистически рай и в сравнение с 30 години демокрация , наистина беше рай !
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно американците са потомствени джебчии щом освен да се катерят по Капитолия гепват и по някой лаптоп.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61"Все още недоразумението McDonald е в Белия дом каскет смачкан."Те тия *** много връзка с реалността нямат ;)
49
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турчинът е проститотка!За алтъни и християнин става,свинско млати и огнена вода сърба!
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дедо ПенсПожелавам ти да попаднеш в истински комунистически рай, белким осъзнаеш какви ги дрънкаш.:)))
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди два дни шайката на Байдън застреля 4 човека......Все още недоразумението McDonald е в Белия дом каскет смачкан.
46
0
 
8
 
! Отговори
Путекаояма преди 3 години
До48: Е как БЪЛГАРИН мюсюлман да каже ,че е турчин? Определящ е етноса ,а не религията .Как един френски католик да каже ,че е испанец...
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Тя не казва, че в България е Америка. Само сравнява тогавашната Америка със сегашната и дава българския комунизъм за негативен пример. Тук някакви хора интерпретират думите й, че коментира ситуацията в БГ в момента. Четете бре, стига само гледали простотии.
44
7
 
4
 
! Отговори
Путлеристи преди 3 години
броите ли дните до Януари 20?
43
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди два дни шайката на Байдън застреля 4 човека в Капитолия.Вчера същата банда забрани думата майка.Искам да дадеш интервю след 4 години!
42
6
 
5
 
! Отговори
Аушвиц 2 преди 3 години
То и сега се изтезават неудобни хора в България,за справка Герб-милиции Перник!
41
2
 
3
 
! Отговори
Клоуна преди 3 години
е поискал политическо убежище в Чечня.
40
5
 
26
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
САЩ са концентрационен лагер със засилен режим на хранене !!!