Москва мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна

Русия е забранила отпуските на ключови служители във военно-промишления комплекс
14 авг 2022 13:53, Екип на Investor.bg
473
Москва мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна
Снимка: БГНЕС

Русия мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна, съобщава Института за изследване на войната (ISW), позовавайки се на доклади на украинското разузнаване. Според него Москва е забранила отпуските на ключови служители във военно-промишления комплекс, включително и на цялото ръководство на "Ростех".

Руското издание "Ура" също съобщава за вероятно посещение на военния министър на Русия Сергей Шойгу в "Уралвангонзавод", който е най-големият производител на танкове в страната.

Според украинското разузнаване заводът има финансови проблеми заради санкциите на Запада. Затова и в Кремъл разглеждат възможността за увеличаване на разходите с около 10 млрд. долара за цялата отбранителната промишленост.

През юли руският президент Владимир Путин подписа поправка в законодателството, която задължава всички предприятия в страната, независимо от собствеността им, да изпълняват военни поръчки, а Кремъл да променя условията на работата на служителите, припомня ISW.

Русия губи отбранителни способности в Херсонска област

Украйна разруши всички мостове, които могат да ползват руските военни за пренасяне на товари на десния бряг на р. Днепър в Херсонска област, сочат разузнавателни данни на Министерството на отбраната на Великобритания. На 13 август украинските военни са атакували отново моста край ВЕЦ "Каховка" и според техните съобщения той вече не може да бъде използван от тежка техника. В момента Русия може да използва единствено понтонен мост през Днепър, който изгради в близост до разрушения по-рано Антоновски мост.

Според ISW доставките на боеприпаси и тежко оборудване по въздух или през понтонен  мост е "непрактично, ако не и невъзможно", за да бъдат извършвани широкомащабни отбранителни или нападателни операции. Ако информацията за разрушените мостове е вярна, то руските сили ще загубят способността си да се защитават, дори и срещу ограничени контраатаки, допълват още анализаторите.

Информацията за разрушената инфраструктура и ограничаване на усилията на руските военни да ремонтират съоръженията може да бъде косвено потвърдена в следващите дни - ще бъдат наблюдавани изоставени руски превозни средства, намалена интензивност на артилерийски атаки и увеличаване на докладите за недостиг на доставки, увеличен брой на военнопленници и т.н. Това обаче може да отнеме доста време в зависимост от натрупаните резерви и способността на украинските военни да унищожават складовете на руснаците.

Увеличаване на интензивността на действията в Донецка област

През последните дни се наблюдава усилване на действията в Донецка област - край Сиверск и в посока Бахмут. В началото на август руските военни извършваха единични обстрели на селищата в околността, но сега се наблюдава увеличаване на интензивността. Това може да е опит за привличане на украински военни от южния фронт, където те извършват успешни контраатаки.

Стратегията на украинците се промени в последните седмици и с удари дълбоко в тила на руснаците, Киев няма някакъв съществен териториален успех, но успя да забави руското настъпление и да ограничи загубите си, пише New York Times (NYT). Изданието посочва, че се активират и местни партизанските движения. ISW също отбелязва увеличената активност на съпротивата по места, която пречи на администрирането на дейността в окупираните територии.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрел над Запорожката АЕЦ. През изминалата седмица генералният директор на ООН Антонио Гутереш поиска създаването на демилитаризирана зона около централата, но това искане не беше прието от Москва. Ядрената централа е от ключово значение за снабдяването с електроенергия в южните части на Украйна. Според властите в Киев Русия се опитва да прекъсне връзките на Запорожката АЕЦ с украинската енергийна система и да насочи произвежданата електроенергия към Крим и Русия.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей го пак лъже русофилът. И плюсове му слагат на лъжите. ЗиЛ-157 се произвежда от 1958-*** година. Интересно как тогава е бил през Втората Световна. А Катюшите са основно на американската платформа Стъдбейкър ЮЕс6. Освен това е имало катюши на ЗИС-6 което е от своя страна разработка на базата на американския Аутокар Диспач ЕсА. Всичко си го пише в интернет. Даже в руските източници. Обаче в русофилите се надяват на това да хвърлят толкова много лъжи, че хората да не могат да им смогнат.
318
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много обичам вечер да гледам филми на Мосфилм! B eдин руски филм трябва да има кон, влак и пушка! Няма ли кон, влак и пушка, това не е руски филм!
317
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо се смени тона. Тия дето се кефеха, че след една седмица "непобедимия" щеше да е на полската граница, Зеленски щеше да емигрира в Англия а благодарния украински народ щеше с тържества да посреща путиновите войски, сега се отдават на любимите си мечти за вината на Америка. То комуниста никога не се е отличавал с особен интелект и мислене. Това все пак е следствие от ПРОИЗХОД, СЕМЕЙНА СРЕДА и ОБРАЗОВАНОСТ. Така, че ако не пречат много ще си ги сложим в зоопарковете с образователна цел
316
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 365 Сменя толействането от безсилие, след като поредната му опорка е пратена в небитието. Колко жалко е да си русофил.
315
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 363 "Катюшата БМ 13 през ВСВ се превозваше от Зил 157." Зил 157 се произвежда от 1958ма година, много след ВСВ, а моделната линия на ЗИЛ/ЗИС е базиарана на американски камион от 20те на производителя Аутокар. Поредния ти провал.
314
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 359 Много от пишещите тук живеят на Запад, тъй че има пълно припокриване на приказките и делата им, но не знам за никой, който да е болен русофил и да живее в Просия. Даже напротив: някои от най-големите уж русофили живеят на Запад и обясняват, как "нямало друг начин" да не живеят там :))) СмЕх. Затова русофилията е толкова популярна по българските форуми - щото не можеш да видим бруталното лицемерие на русофилите, които яко плюят запада, но са се кротнали в него.
313
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те и сега руснаците искат да мизерстват, но да са "велики". Вместо да се развиват, да работят във фабриките на Мерцедес, БМВ, и Фолксваген в русия, да пътуват по Света, да учат свободно по западните университети, те решиха, че е по-важно "Крим наш". Реално сякаш 90-те процента бедняци толкова завидяха на 10-те процента руснаци живеещи в 21-ви век, че си закопаха сами държавата. А тези които лъжат, че русия е във възход, просто не знаят какво се случва в русия. Да отидат там да живеят.
312
3
 
6
 
! Отговори
До 359 преди 1 година
Ра6истче, подозирам, че доста човека тук пишат от САЩ. Аз също. В блатната обаче не искам и да стъпя. И ти, нали?
311
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и индустрия в едно изречение? Муахахахаа! Видя се че руснаците са икономическо и военно джудже. Разчитат на ресурсите си да живеят и да притискат другите. Свърши се тяхната. Сега ще бачкат безплатно за путину и за кефа му да воюва. Не6тасници
310
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде тия дето все Америка им е крива, да ми кажат каква техника ползват, какви продукти им с налични, къде са децата на партийните им шефове / естествено да харчат награбеното тук/ И като ползват GOOGLE да се сетят, че единия от собствениците е руснак емигрант, вече от путинско време. Който може - прави, биологичния *** - плюе. Засега ВСИЧКО умно и интелигентно се прави ТАМ. другите могат само да преписват - изостанали от времето и все нещо недоразбрали. Поняли микромозъчета?
309
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тя тази жива сила на съветската армия с копия и прашки докъде щеше да е? Без американско гориво нямаше да имат авиация. Без американски камиони нямаше да имат катюши. Без американски фабрики нямаше да имат танкове. А и въобще на балтийския фронт има повече Шърмани отколкото руски танкове. Той за жива сила ми говори. Те и така руснаците измираха по 10 руснаци на 1 немец. А с прашки и лъкове руснаците по 1000 на 1 ли щяха да се бият?
308
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 351 "Дъpтите русофили плюват по Европата , оти ги яд дека бай Тошо не ги пущаше да я видат га бея млади!" По-зле е. Плюят, защото присъединяването на България към Европа, където й е мястото, е ТЕХЕН ЛИЧЕН ПРОВАЛ: целия им живот, в който чакаха Запада да "се срути" мина напразно, докато мизерстваха. Казваха им, че мизерията има тази цел и трябва да устискат, а се оказа, че са "стискали" напразно. Цял живот мизерия за една лъжа ...
307
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отваряме гугъл и търсим "Заводы СССР, которые построили американцы" и намираме публикация на руския сайт Рамблер и четем. Руснаците сами си го пишат. Само Бай *** им е най-верният фен. Впрочем Голодоморът се случва до голяма степен защото руснаците плащат за тези заводи със зърно защото иначе няма с какво да платят.
306
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 350 "говоря ти кога влиза Краваристан в Европа да се бие срещу немците вееее......" Мне. Ти написа следното: "защо Краваристан се включи във ВСВ чак 1945-та година" ВСВ ДАЛЕЧ не се води само в Европа, а по целия свят. Да не говорим колко си неграмтен и не знаеш, че Операция Нормандия, най-големия морски десант в човешката история, започва юни месец на 1944та година. Буквално навсякъде говориш неверни неща.
305
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъpтите русофили плюват по Европата , оти ги яд дека бай Тошо не ги пущаше да я видат га бея млади!
304
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просъветски слугинчета, съвсем избудаляха. Не ви ли е ясно, че на този дето не спазва правилата , тия заради които светът съществува, му го набиват толкова много и то неговите накрая. А да правиш рекет с природни суровини е глупост която може да е в главата само на политическо ченге. Е нека пожертва още 1 трлн $ и 100к войници. Никой няма да му признае завоеванията, защото това ще е ПРЕЦЕДЕНТ и други султан мераклии ще гледат да се включат. А това вече вреди на БИЗНЕСА. Поняли микромозъчета?
303
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 345 "Я да видим каква е твоята фактология," Няма "моя" и "твоя" фактология. Фактологията е само една, и тя е базирана на случилото се, а то е, че САЩ се включва във ВСВ на страната на Съюзниците след нападението на японците над Пърл Харбър. Поставям ти за задача да разбереш коя година е било то. Подсказка: не е 1945 година, както твърдиш.
302
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, като не знаете нищо за историята освен книгите от пропагандата на НРБ и СССР защо въобще се опитвате да говорите за история. САЩ подкрепят СССР във Втората световна с решаваща роля още от самото начало. Още 1941-ва руснаците летят на американски авиационен бензин. Да звучи абсурдно, че в страна пълна с нефт нямат авиационно гориво, но толкова им е била развита техниката. Да не говорим, че всички тракторни заводи от които почват да произвеждат танкове са построени от САЩ 30-те години.
301
2
 
2
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До долния робофил 339- датата е 07.12.1942!!! Не е 1945! А ако искаш да си по-точен пиши " Западен фронт" ,но без ЛЕНДЛИЗ-а риснаците си бЕха тръгнали оттатък Урал - и до ден днешен не са си платили сметката на САЩ... е сега дойде бирника! Рано или късно всичко се плаща!
300
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 339 "Краварче, защо Краваристан се включи във ВСВ чак 1945-та година, когато СССР беше пред вратите на Германия ве" Мерси че моментално доказа, че си нямаш представа от фактологията на Историята, както вече коментирах.