Бившият президент на САЩ Тръмп с повдигнати 37 обвинения

Съхранявал класифицирани документи в баня, в спалнята си, в килер
10 юни 2023 09:36, Елка Василева
47
Бившият президент на САЩ Тръмп с повдигнати 37 обвинения
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за нерегламентирано съхранение на калсифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом.

Още по темата
Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван от министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения на имението си Мар а Лаго, включително в салон за приеми, баня, в кабинета, спалнята си и в килер.

Според обвинителния акт сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на САЩ и чужди страни; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение.

Личният помощник на Тръмп Уолт Наута също е обвинен като съучастник.

„Той работеше прекрасно! Опитват се да съсипят живота му, както този на много други, надявайки се той да каже нещо лошо за Тръмп“, написа бившият президент за Наута в публикация в социалната мрежа „Трут Сошъл“.

Конкретните обвинения срещу Наута, ветеран от военноморските сили на САЩ, който често можеше да бъде видян до Търмп в Белия дом, не бяха обявени.

Самият Тръмп съобщи още в четвъртък вечер в социалните мрежи, че е бил обвинен по случая с класифицираните документи и че е получил призовка да се яви в съда в Маями във вторник следобяд. Обвинителният акт беше обнародван близо година след като при претърсване на ФБР в Мар а Лаго през август 2022 г. бяха открити над 100 документа с гриф за класифицирана информация, отбелязват агенциите.

Обвиненията несъмнено крият опасност от тежки правни последици за Тръмп, включително възможността да влезе в затвора, ако бъде признат за виновен. Но те имат и огромни политически измерения, защото могат да обърнат хода на надпреварата за първичните избори на републиканците за излъчване на номинацията им за президент; бившият президент води в проучванията, но кандидатурата му отново поставя на изпитание готовността на ръководството и привържениците на Републиканската партия да подкрепят кандидат, който за втори път е обвиняем и срещу когото може да бъдат повдигнати и още обвинения.

Правните неволи на Тръмп доста се задълбочават, тъй като той вече е с повдигнати обвинения по друго дело в Ню Йорк, а освен това срещу него се водят и разследвания във Вашингтон и Атланта, които също може да доведат до повдигане на обвинения.

Специален прокурор Смит коментира обвинителния акт с думите, че той показва, че в САЩ законът е еднакъв за всички.

„Нашите закони за защита на информацията, отнасящи се до националната сигурност, играят ключова роля за опазването на националната сигурност на САЩ. Те трябва да се изпълняват. Нарушаването им крие опасност за страната ни. Спазването на върховенството на закона е основополагащ принцип за министерството на правосъдието на САЩ“, каза Смит на пресконференция във Вашингтон.

По първоначална информация делото е било разпределено на окръжен съдия Ейлийн Канън, която е назначение на Тръмп и която гледаше заведения от него иск срещу миналогодишното претърсване на имението му от ФБР.

Тръмп многократно е казвал, че е невинен и че не е извършвал никакви закононарушения. Сега той обяви, че ще направи промени в адвокатския си екип - защитниците му Джим Тръсти и Джон Роули ще бъдат заменени от нюйоркския адвокат Тод Бланш и кантора, чието име ще бъде обявено на по-късен етап. Бланш помага на Тръмп по друг обвинителен акт, този по 34 точки за купуване на мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс в заключителните дни на предизборната кампания през 2016 г.

Тръсти и Роули излязоха с общо изявление, в което обявиха, че се оттеглят от защитата на Тръмп, и добавиха, че това е „логичен развой“ предвид обстоятелството, че делото отива да се гледа в Маями.

Тръмп и съюзниците му окачествиха новия обвинителен акт като опит за очерняне на политически опонент. Особено остър беше сенатор Джош Холи, републиканец от Мисури, който написа, че „ако властимащите могат да хвърлят в затвора политическите си опоненти, когато си поискат, то вече нямаме република“.

Президентът демократ Джо Байдън заяви в отговор на журналистически въпрос, че не е коментирал обвинителения акт срещу Тръмп с главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд и че не възнамерява да го прави.

„Изобщо не съм разговарял с него и няма да го правя“, каза демократът.
 (БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
Ами Света ни видя,как тръмп насърчи привържениците си платени от путин,предимно мафиоти,руски агенти ...да павят опит за преврат и превземане Капитолия,убиха невинни граждани на САЩ,тръмп е пряко отговорен за смърта им!или го осъждат...или учат руски и китайски!!!Война е!!!
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези "обвинения" са общо взето като тези към Гешев. Едното е че си бъркал в носа, другото в г*за, третото в лявото ухо, четвъртото в дясното....и така до 37. А за дъртия пергиш кога ще има обвинения, за това че като ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ е съхранявал документи в дома си??? Или там нарочно не се пипа ?? Колко (до болка) познато!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обвинителен акт от 49 страници за 37 обвинения, към президент на САЩ. В България, нашите пишурки прокурори и съдии пишат за обикновен бандит по 49 тома обвинения.
24
1
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 11 месеца
Кои са и къде са предалите наши Топографски карти на турското посолство и защо за този шпионаж не са в трудов лагер завинаги!?...
23
0
 
6
 
! Отговори
Далай Лама преди 11 месеца
Той поне ги съхранявал секретните документи , а нашата политическа метреса - Лена Хиенова е изнасяла секретни документи, драскала е върху тях иги е давала на чуждата преса да хулят БЪлгария ! И няма нито едно обвинение в държавна измяна !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Защо , бе, другаре ?????? Защо национални предатели стават мин.-председатели, метреси - политически кадровици и шпиони , откровени некадърници управляват България !!! Защо ???
22
2
 
5
 
! Отговори
Самарин преди 11 месеца
Дори 38 да са "обвиненията"за Доналд Тръмп,той беше и ще бъде истинският стопанин на САЩ през следващата 2024-г. Наборът Джо,има сериозен проблем с ориентацията и с ходовата си част.
21
1
 
4
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 11 месеца
Всички които не ни подкрепят са престъпници! Ние сме най-демократичното общество! Само Зелено-Либералната пропаганда е законна, всичко друго не е!
20
0
 
9
 
! Отговори
Доброволец преди 11 месеца
Диктатурата на демократите изби над 100 млн. невинни и днес държи в робство милиони. Комунистите са аматьори пред тези античовеци.
19
1
 
11
 
! Отговори
Джери Бадалуна преди 11 месеца
Всичко "читаво" в САЩ бива или застреляно,като братята Кенеди и не знам си кой още,или отстранено и унижено като Р.Никсън,Хенри Форд,Бенджамин Франклин и не знам си кой още...
18
0
 
11
 
! Отговори
УМЕН преди 11 месеца
Байдън могат да го обвинят в подобно нещо защото той преди да стигне до документите пада. Или заспива.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По едно обвинение за всяко място ;)
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обвиненията срещу Тръмп ще паднат. Ако не беше обявил че ще се кандидатира за президент никой нямаше да повдигне обвинения срещу него.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Политическа БухалкаПолитиката е *** игра. Да не би да си мислиш че само в България е така. Навсякъде по света е така.Ако Костадинов от Възраждане стане премиер и той ще получи хиляд обвинения.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпреки това народа ще гласува за Тръмп.
13
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
Този размина и Божков
12
3
 
17
 
! Отговори
Политическа Бухалка преди 11 месеца
САЩ вече е Бананова Република точно на Нивото на България!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АнонимеН Трябва да е луд, да се подведе под това изнудване на Сорос и неговата марионетка Байдън.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шефът на ФБР освен, че с 50 свои сътрудници беше уличен в организиране на дезинформационна кампания срещу Тръмп и набеждаване за престъпления, без основания, се оказа, че крие стотици доказателства за престъпленията на Байдън и сие. В продължение на последните години отказваше да ги даде на конгреса и на съда. Обаче сега го заплашиха със затвор за възпрепятстване на правосъдието и даде нещо. Циркът тепърва започва, като подгонят Байдън, който е импичмънт и сие...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Трамп секретните документи ги изкараха в кутия за обувки след претърсване на имотите му. На Байдън ги изкараха с камион и без претърсване - само това, което им е дал. Интересно, кога ще съдят Байдън??? Нали са "демокрация" и с "върховенство на закона", защо роднините на Байдън с доказана корупция и подкупи от Китай, който им бил уж главния враг, плюс нарко синчето на Байдън с неговите престъпления са недосегаеми?Ако имат късмета Трамп да спечели изборите, ще им се стъжни на тия тарикати.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абсолютни спекулации и лъжи срещу единственият човек, който се изправи срещу дълбоката държава и кукловодите на мумията Байдън. Доналд Тръмп е истинският президент на народа на САЩ!!!