България и Южна Корея сключиха сделки със САЩ за снаряди за Украйна

Това потвърдиха официални представителни лица пред "Файненшъл таймс"
1 авг 2023 17:22, Йоана Цонева
118
България и Южна Корея сключиха сделки със САЩ за снаряди за Украйна
Снимка: БГНЕС

САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна и преговарят с Япония да направят същото, потвърждават официални представителни лица пред "Файненшъл таймс".

В публикацията се посочва още, че оръжейните усилия са съсредоточени върху доставянето на повече снаряди с калибър 155 мм, използвани в гаубиците, които Украйна разполага по фронтовата линия, обясняват официални лица, като в това число се включват доставки от международни съюзници в краткосрочен план и планове за увеличаване на производството в САЩ през следващите две години.

"Ние активно работим възможно най-бързо да изградим производствените линии за 155", коментира съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

"Не искаме да губим нито ден и няма инструмент, власт или долар, който да оставим встрани, за да не можем да направим това", посочи той.

През изминалата седмица се появи информация, че малко известна извън професионалните среди компания е спечелила на 30 януари 2023 г. поръчка от Пентагона за покупка от България на хиляди снаряди за гаубици по натовски стандарт. "Глоубъл милитъри продъктс" (Global Military Products) е дъщерна фирма на "Глоубъл Орднънс" (Global Ordnance) - "притежаван от ветерани дребен бизнес за снабдяване с тактическо оборудване и муниции".

В случая с Global Military Products става дума за муниции от България, които далеч не са най-типичният продукт на българските оръжейни заводи. Това са 155-милиметрови снаряди за гаубици, каквито българската армия няма, производството им в страната се представяше от служебното правителство на "експериментално" ниво (пред Би Ти Ви икономическото министерство и ВМЗ - Сопот, казват, че е възможно и серийното производство - бел. ред.), макар местните ВМЗ и "Трансмобил" да ги рекламират сред предлаганите продукти.

"Производство в България изглежда най-логичното обяснение тук", казва тогава Грег Сандърс, зам.-директор на Групата за инициативи в отбранителната индустрия към американския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
1
 
! Отговори
Тоя свят преди 9 месеца
съвсем се побърка................масовата манипулация достигна чудовищни размери и България пак е на тъмната страна на историята................в Сирия подкрепяме терористите от Ислямска държава и другите терористични паравоенни организации...........а в Украйна- фашистите от Киевската хунта............но е важно да угодим на западните си "приятели" и да върви търговията с оръжие, нищо, че с българско оръжие убиват невинни деца и жени.
98
8
 
4
 
! Отговори
Накратко : преди 9 месеца
Две краварски колонии ще произвеждат снаряди,които ще подаряват на трета краварска колония,за да натъпчат джобовете краварската военната хунта...
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Южна Корея готини, широкоскроени, винаги усмихнати и доброжелателни хора. Като видят чужденец, винаги го питат има ли нужда от помощ; дори да не знаят езици, ще включат преводача на телефона си, за да услужат. Много приятни филми и музика правят. Във финансовата им политика приоритет са технологиите и КУЛТУРАТА. И съжаляват събратята си от Северна Корея, че са под комунистическа диктатура, не ги мразят
96
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извинeтe зa нeygoбния въnpoc! 3aщo npoизвeжgaмe бoenpиnacи зa opъgия, kakвитo нямaмe, a нe бoenpиnacи зa тakивa, kakвитo имaмe?
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Говорейки за договори със САЩ, те сгънаха ли чертежите във формата на самолетчета, за да ни ги изпратят.
94
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ затънаха във войната. Ние ще печелим от войната. Трябва да се сложи данък печалба от 60-70 процента от тези сигурни американски пари, които ще дойдат. С тези пари ще се финансира българска ядрена централа. Двойните граждани от парламента и правителството се правят на глухи. Само оръжейните магнати ли ще печелят от нашата евроатлантическа политика? Двойните граждани от парламента да променят данъчния закон.
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Разгледай в Интернет, ама извън цензурата, която ни налагат и ще видиш кой какво отнася. Има изобилие от документални филмчета от Украйна. Така няма да си смешен повече в тоя форум.
92
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България сключила ...? Дрън, дрън - сключило е посолството, а послушковците от партия Продължаваме измамата, ОПГ ГРОБ, с ДС, агентите на султана и Дай България само са го оформили документално. А България гледа потресена тези какви ги вършат и нищо не може да направи, за да спре гей дружинката
91
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
френския 155ммBONUS отнася от раз купола на Т-72.
90
5
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 9 месеца
КАКВО ЧАКА СЕВЕРНА КОРЕЯ СЪС 150 И 6 МИЛИМЕТРОВИ СНАРЯДИ !?!?!?!
89
14
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
МИНИСТЪР НА ВОЙНАТА ТАГАРЕНКО - ПОЗОР СИ ЗА СВЕТА !!!
88
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом с опрели до нас, положението вече е трагично. Което от своя страна прави включването ни нищо повече от огромен автогол...
87
6
 
8
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 9 месеца
Жорко Соросче,по голямо ЛГБТ от тебе нема.Върви в усра да ти оправят руснаците бошуващите хормони,педи,ако въобще знаеш какъв си.
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 88 Ами отивай и мачкай бе,ей там е фронта
85
11
 
10
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 9 месеца
Третополовата ЛГБТ руска армия трябва да бъде смазана.
84
2
 
4
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 9 месеца
До ЯМОЛИЯТА.да , значи според твоите думи до сега със служебните сме плащали оръжия и боеприпаси на Русия,сега с новите стари управници ще пращаме на Украйна.Ами супер кеф ти рубла кеф ти гривна.Слава на България!
83
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Краварчето.Сми да ти кажа ние ще произвеждаме,а бензина ще стане 5лв .Как мисли дали е добре за всички българи.
82
6
 
6
 
! Отговори
клм преди 9 месеца
Добре е бизнесът да се развива. Ако се докажат, като надеждни доставчици после може и натовски държави да снабдяват.
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 81 Вярно ли с два завода,а в Русия са 102.България това,което може да произведе за месец украинците ще го изстрелят за три дни.
80
6
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Чакам руските бот ферми да ми обяснят колко е лошо това, че произвеждаме и продаваме боеприпаси, и колко било добре това, че руснаците бомбандират училища и болници.