Трето обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп

То е за усилията му да осуети изхода от изборите през 2020 г.
Обновена: 2 авг 2023 08:36 | 2 авг 2023 08:23, Елка Василева
28
Трето обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и фаворит за спечелване на републиканската президентска номинация за изборите през 2024 г. беше обвинен за извършено престъпление за трети път в рамките на четири месеца.

Този път обвиненията бяха повдигнати във връзка с усилията му да осуети изхода от изборите за президент на САЩ през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

Още по темата
Обвиненията произтичат от разследването, проведено под надзора на специалния прокурор Джак Смит по твърденията, че Тръмп се е опитал да преобърне резултата от изборите за президент през 2020 г.

Малко преди да бъде обявено новото обвинение, Тръмп заяви в социалната си мрежа "Трут сошъл", че е чул, че го грозят нови обвинения. "Чух, че извратеният Джак Смит, за да попречи на президентските избори през 2024 г., ще издаде още един фалшив обвинителен акт срещу вашия любим президент", написа той в социалната мрежа.

Официални представители са свидетелствали в хода на разследването, че Тръмп им е оказал натиск въз основа на фалшиви твърдения за широкоразпространени измами при гласуването през 2020 г. Поддръжниците на републиканеца нападнаха Конгреса на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да попречат на законодателите да удостоверят победата на Байдън.

На 18 юли Тръмп заяви, че е получил писмо от Смит, в което му казва, че е обект на разследване във връзка с атаката от 6 януари 2021 г. във Вашингтон.

Тръмп дефинира всичко това като лов на вещици, насочен срещу него.

Сега бившият президент е обвинен по четири пункта и е призован да се яви във федерален съд във Вашингтон съда на 3 август. Обвиненията включват заговор срещу американската държава и възпрепятстване на официална процедура.

Заедно с Тръмп са обвинени още шестима негови съратници, но имената им не се назовават сега. Те са дефинирани на този етап като съзаклятници в заговора срещу американската държава.

През юни Тръмп бе обвинен от федерално голямо жури в Маями, свикано от специалния съветник Джак Смит, по 37 пункта за неправомерно и незаконно задържане на класифицирани правителствени документи след напускането на президентския пост през 2021 г. и за възпрепятстване на правосъдието. Прокурорите го обвиниха, че е рискувал някои от най-чувствителните тайни на националната сигурност на САЩ да излязат наяве и да попаднат в неподходящи ръце.

Миналия четвъртък прокурорите добавиха още три наказателни обвинения срещу Тръмп по този случая, с което общият им брой достигна 40, обвинявайки го в нареждане на служители да изтрият видеозаписи.

Първи обвинения срещу Тръмп бяха повдигнати през март, когато голямото жури, свикано от окръжния прокурор на Манхатън, го обвини по 34 пункта. През април Тръмп пледира невинен по тези обвинения за фалшифициране на бизнес документация, свързана с плащането на сума на порнозвездата Сторми Даниълс, за да се купи мълчанието й преди изборите през 2016 г. за предполагаема нейна сексуална връзка с републиканския милиардер. Тръмп отрича да е имал такива отношения с Даниълс.

77-годишният Тръмп  в миналото е показал способност да оцелява след правни проблеми, политически противоречия и спорно поведение, които биха могли да нанесат сериозен удар на други политици. Много републиканци сега се обединиха зад Тръмп, представяйки обвиненията срещу него като преследване с цел да се попречи на неговата предизборна кампания и като заговор на демократите да го унищожат политически. Стратези заявиха, че обвиненията да могат да помогнат на Тръмп да затвърди подкрепата в своята електорална база и да спечели битката за президентската номинация на републиканците. Но когато се стигне до самия президентски вот Тръмп ще има трудната задача да спечели на своя страна и по-скептично настроените умерени републиканци и независимите избиратели.

А междувременно правните му проблеми може да се увеличават още повече.  Тръмп е разследван и от окръжен прокурор в  щата Джорджия във връзка с обвинения, че се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в този щат.

Съдебно жури в Манхатън реши през май по граждански иск, че Тръмп трябва да плати 5 милиона долара обезщетение за сексуално насилие над бившата журналистка и писателка Е. Джийн Карол, извършено през 90-те години на миналия век. Компанията на Тръмп за недвижими имоти беше осъдена през 2022 г. в Манхатън за данъчни измами, въпреки че той лично не бе обвинен по това дело, припомня Ройтерс.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Фактите ти са грешни приятелю - може малко да прочетеш и да понаучиш.Да факт е че Тръмпонa не започна нито един нов конфликт/война. Но не спря нито един от тези които наследи (мисля че бяха 9 - Афганистан, Сирия, Ирак, Иемен, ), и не върна нито един войник обратно а напротив - увеличи броят на армията навън. За това пък Тръмп започна студена война с Китай. Между другото за тези които не са чели - Картър също не започна нито една война. Това са фактите. Тези на 13 са празни приказки.
22
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Света ни видя с очите си,как насърчаваше,расисти,престъпници и мафиоти,гледахме го с очите си...и още можете да го видите в мрежата как ги призовава...убиха майки и бащи,служители в Капитолия по неговите призиви,невиждан опит за преврат финансиран от Путин!!!обяснете го на Народа си първо!!!Говорете с хората за Бога!!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
- Какво друго може очаквате от роднините на Мики Маус?
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 15,Ей, жълтопаветниче....ти май бъркаш руския флаг, с този на Конфедерацията! Отивай обратно в 1-ви клас, преди да си изядеш боя някъде....!!!
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали вече го "импйчвахте" два пъти за този Конгрес, бе ???? И 103 обвинения да му лепнете, Байдън няма да стане по-малко корумпиран и по-малко неадекватен!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как върви разследването на Байдън младши? Уж руска пропаганда, но ФБР лъгаха и скриха информация точно преди изборите. какви ли щяха да са резултатите?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами тогава да хващат да съдят Обама, Буш, Клинтън и Рейган. Всичките са завеждали дела в съдилища по щатите за оспорване на резултатите от изборите. Само за Тръмп рязко стана лошо в САЩ да се обжалват резултатите от преброявания на бюлетините и да се изисква повторно броене и проверка за невалидни бюлетини. Ако не си спомнят Буш младши така стана президент за втори път като обжалва резултатите във Флорида и спечели делото и щата след повторно броене и отпаднали десетки хиляди бюлетини!
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Байдън с далаверата с Украйна кога?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тръмп е най-слабият президент в историятана САЩ, позволи на Путин да му се качи на главата. Нещо което малко хора забелязаха, един от участващите в пуча на 6 януари с шапка с рога на главата развяваше руското знаме в Капитолия досущ като нашите национални предатели русофилите.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Факти Приятелят на Тръмп Путин и той не е водил нито една война, все го нападаха, я Чечня, я Грузия, даже и Украйна си позволи да нападне най-миролюбивата държава Русия и нейния най-миролюбив вожд Путин.
13
4
 
10
 
! Отговори
Факти преди 9 месеца
Тръмп е единственият президент на САЩ от 80 години който не водел война и агресия.Няма да му го простят.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страните в ЕС все повече приличат на робски колонии на САЩ.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Робър Кенеди младши в едно интервю тия дни каза точно и ясно ЦРУ са замесени в убийството на чичо му, президента на САЩ Джон Ф. Кенеди.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дълбоката държава няма да позволи Тръмп да спечели пак. Те са много доволни от положението сега. Има война, от която изкарват милиарди, не умират американски граждани, а в същото време САЩ воюват с Русия. Както каза един сенатор на Зеленски - това са най-добрата инвестиция, която е правил САЩ, да воюват с Русия, а да умират украинци.
9
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Дълбоката държава няма да прости на Тръмп ,че докато управляваше сащ не нападнаха никой и не сътвориха касапница както сега в Украйна.
8
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
НАЙ-ДОБРЕ Е ПУТИНОВИЯ РЕЖИМ ДА СИ ЗАМИНЕ ЗАВИНАГИ ! ТЪЙ, ЧЕ ОПИТИ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ДА СПАСЯТ ПУТИНОВИЯ РЕЖИМ ЩЕ ИМА И СЪС МЛАДШИ КЕНЕДОВЦИ И СЪС СТАРШИ ТРЪМПОВЦИ
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е важно как гласуваш, а кой брои гласовете.
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-добре ще е Робърт Кенеди младши срещу Тръмп да са на изборите.
5
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Па и нагъл на всичкото отгоре иска да има честни избори, Байдън спечели повече гласове от всеки друг президент дори взе повече гласове от Обама при афроамериканците, което е невъзможно, очевидно изборите бяха манипулирани.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
0 шанс да спечели републиканска партия. Байдън спечели само, за да не печели Тръмп.