Правителството на САЩ отново е напът да остане без финансиране

Спират редица обществени услуги, милиони служители - без заплати
29 сеп 2023 08:26, Елка Василева
77
Правителството на САЩ отново е напът да остане без финансиране
Снимка: архив, БГНЕС

След броени дни - на 1 октомври, правителството на САЩ ще остане без финансиране, което ще означава спиране на редица обществени услуги, милиони служители без заплати и политическо напрежение, пише Асошиейтед прес.

Макар че някои агенции няма да бъдат засегнати (например получаването на чекове за социални помощи ще продължи), други правителствени функции ще бъдат силно свити. Федералните служби ще спрат всички дейности, които се оценяват като несъществени и милиони държавни служители, включително членове на въоръжените сили, ще останат без възнаграждения.

До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство. За да финансират държавните служби, конгресмените трябва да приемат 12 различни разходни закона, които впоследствие да бъдат подписани от президента, но процесът е времеемък. Често се налага да се договори временно удължаване, за да се даде възможност правителството да продължи да работи.

Ако не бъде задействано необходимото законодателство навреме, правителствените агенции трябва да спрат всички несъществени дейности и да не изплащат заплати до края на блокажа.

Текущото финансиране изтича на 1 октомври, когато започва новата федерална бюджетна година.

Ако се стигне до спиране на дейността на агенциите, е трудно да се предвиди колко дълго може да продължи то. Контролираният от демократите Сенат и Камарата на представителите, където доминират републиканците, работят по коренно различни планове, за да предотвратят подобна ситуация.

Мнозина се готвят за спиране на работата, което може да продължи със седмици.

Преди 80-те години "дупките" във финансирането не водеха до значителни смущения в дейността на агенциите. В поредица от правни становища през 1980 г. и 1981 г. обаче тогавашният главен прокурор на САЩ Бенджамин Киливети твърди, че правителствените агенции не могат да работят законно по време на такъв период.

Оттогава държавните служители работят с идеята, че могат да направят изключения за функции, които са "съществени" за обществената безопасност и конституционните задължения.

От 1976 г. е имало 22 кризи с финансирането, като при 10 от тях служителите са били изпратени във временна безработица. Повечето от значимите случаи са по времето на Бил Клинтън. Най-дългият е през 2018-2019 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп и демократите в Конгреса влизат в конфронтация заради искането на държавния глава да се финансира стена по границата с Мексико. Блокажът продължава 35 дни, през сезона на празниците, макар да е само частичен, тъй като Конгресът все пак приема някои законодателни документи, за да поддържа функционирането на части от правителството.
(БТА, Елена Савова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
Гост до Боби преди 7 месеца
Абе Боби, май те навряха в купи д у ***.Прав е този който те закова.Хвърляш небивалици тук и говориш не с факти а с предположения.Май ти трябва да четеш и да си записваш, да подвиеш опашка и следващият път просто чети какво пишат хората които разбират.
70
2
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 7 месеца
Момче, пропусна ли да прочетеш това По-високата инфлация и икономическият растеж намаляват тежестта на дълга, тъй като данъчните постъпления се увеличават с доходите, които нарастват с нарастването на заетостта плюс инфлацията на заплатите.Така че, ако правителството поддържа 4% дефицит година след година (без коригиране за инфлацията) и икономиката расте с 6% БВП (без коригиране за инфлацията), тогава данъчните приходи ще нараснат с около 6% (без коригиране за инфлацията) , и постепенно тежестта на дълга намалява.
69
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Кочо, разбира се че Боби е Анонимен.Погледни му часовете на публикуване.5 коментара един след друг в еднакъв часови диапазон.А после е наслагал лайкове на неговите коментари и минусчета на твоите.Хахахаха не мога. Голяма просто тия.Браво Боби! Ти си най великият капацитет в този форум.
68
2
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 7 месеца
Хубаво е да имаш самочувствие, но да пишеш сам за себе си колко си начетен е признак на слаба култура и комплекси.Ти Боби не само че нищо не знаеш по отношение на икономиката, но си един голям комплексар без никаква обща култура.Успех в твоята голяма заблуда че си просветител на масите!
67
2
 
3
 
! Отговори
Аз Кочо преди 7 месеца
Боби, ти който толкова разбираш не отговори на поста ми за Фед.И така, частен ли е ФЕД, или публичен? Отговорът е и двете. Докато Бордът на гуверньорите е независима правителствена агенция, Федералните резервни банки са частни корпорации, собственост на търговски банки, които са членки на Федералната резервна система.Това е на хартия. Джером Пауъл беше човек наТръмп. Можеш да се досетиш колко е независим Фед. Освен това Фед защитава интересите на 1 пр от американците, т е милиардери
66
2
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 7 месеца
Боби е човек който говори на изуст.За справка погледни какво пише той за БВП на силните икономики.После *** в Гугъл и провери.Боби си самият ти, см ешник
65
0
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 7 месеца
ПриятелюИкономиката на сащ е момента гори.За разлика от икономиката на останалия свят включително и Китай.Говорите неща за които дори не сте си направили труда да прочетете Смеш ници
64
2
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 7 месеца
Преди да ме цитираш прочети всичко което написах.Аман от разбирачи които вадят нещо от контекста и се правят на умни
63
2
 
3
 
! Отговори
Аз Кочо преди 7 месеца
Държавно неизпълнение НЕ МОЖЕ да се случи с държава, която контролира собствената си валута и която взема заеми в собствената си валута, като САЩ, Япония, Китай и т.н. Може да се случи само с държави, които вземат заеми в чуждестранна валута (Аржентина взема заеми в щатски долари) или които не контролират валутата, в която заемат (Гърция заема в евро).Това, което МОЖЕ да се случи на държави, които взимат заеми в собствената си валута, е ИНФЛАЦИЯ (някои го наричат ​​мек дефолт).
62
3
 
4
 
! Отговори
Русофобски русофил преди 7 месеца
Ни можИ да бъдИ..... Най-могъщата икономика в света.... най-развитата демокрация.... Най-богатата държава .... пък да няма пари да си плати на държавната администрация.... А дано само да успеят да намерят някоя малка кесийка с центове за заплати на българските си служители по медиите че и посолството им на Козяк ще го закъса и всички русофоби изведнАж ще станат русофили и ще се наредят за копейки при Медведева ... щото то без кинти за ракийка не се живее дълго.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цензурираната дума с три звездички в долния пост е "и-д-и". Защо се цензурира съвсем обикновена дума? На пълна диктатура го обърнаха от редакцията, ама все вият за "демокрация"
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До Боби - "Лек пристъп на дългосрочна инфлация ще реши проблема с дълга на САЩ" -:)))) Браво бе момче, *** и им го кажи на американците, че те нещо ужасно са се притеснили... Особено умните и образованите, като Мъск например... *** и им отвори очите, че само една лека инфлацийка и всичко е шест :)) После ще ти гледаме портрета на корицата на Тайм... на Кочо от продажната българска медия днес :))
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До Боби - "Дългът се обслужва и света продължава да се върти.Така или иначе този дълг никога няма да бъде изплатена и всеки го знае.Какъв ти е проблема?" - Ти май не си в състояние да помислиш и не си разбрал, че проблемът идва от това, че самото ОБСЛУЖВАНЕ на дълга става трудно, а после и невъзможно в един недалечен момент. То не може да се увеличава безкрайно. Не ги разбираш финансите, логиката, както и други неща. Съвет: Затвори плямпалото, смирено слушай по-знаещите и си записвай :)
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Аз Кочо - "Високо технологичните патенти са изключително и само американска собственост." - :)) Гоооляма гллупост изръси!! Чак не знаеш колко не знаеш :))
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Аз Кочо - "ФЕД притежава принтер а щатският долър все още е глобалната резервна валута" - хич не ги разбираш нещата, момче! Принтерът е до време и преди всичко е нож с две остриета! Не става само с печатане, поне не за дълго. Ако ставаше така лесно, както ти си го представяш, сащ нямаше да са в толкова кофти положение сега
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Аз Кочо - Боби е един от много малкото знаещи хора тук. Чак се чудя какво прави сред тези иддиотти... :) Винаги чета мненията му. А на такива като твоите чета само началото. То е достатъчно за да покаже общата антмосфера на поста - дали е пълен или празен, фалшив или истински... :)
55
2
 
3
 
! Отговори
Аз Кочо преди 7 месеца
Боби, един съвет, спри да говориш на изуст.Вече има Гугъл и интернет навсякъде по света.
54
2
 
3
 
! Отговори
Аз Кочо преди 7 месеца
Списък на страните по БВП (по номинална стойност) в usdУикимедия списък 2017Сащ =19Китай =12Япония =5Германия = 4Ул = 3Индия = 3.2
53
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До 52 Като човешки ресурси БРИКС държат над 60% от населението и над 50% от БВП на целия свят като с добавяне на нови членове и вата показателя ще се покачват.
52
2
 
3
 
! Отговори
Аз Кочо преди 7 месеца
Високо технологичните патенти са изключително и само американска собственост. Китай може да притежава нищожна част от тях но това се дължи на икономически шпионаж.Китай вече няма да е фабриката на света което ще реже от неговите печалби.Населението на Китай вече не иска да работи без пари.25 процента от икономиката на Китай е изградена върху имотният пазар който е в колапс. В САЩ този пазар има дял от 13 процента от икономиката. Нещата са несравними.