Северна Корея изстреля шпионски сателит в орбита

Сеул преустанови частично военно споразумение с Пхенян
22 ное 2023 07:40, Анисия Иванова
33
Северна Корея изстреля шпионски сателит в орбита
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Корея обяви, че успешно е извела в орбита първия си шпионски сателит и че възнамерява да изстреля още спътници в близко бъдеще, съобщи Ройтерс.

САЩ осъдиха действията на Пхенян като нарушение на резолюциите на ООН. Според Сеул Северна Корея развива космическата си програма с руска помощ в замяна на доставката на милиони снаряди за руската армия в Украйна.

На снимки, публикувани от севернокорейските държавни медии, се вижда как лидерът Ким Чен-ун наблюдава изстрелването на ракетата.

Южна Корея преустанови днес действието на част от военното споразумение, подписано с Пхенян през 2018 г., след изстрелването на сателита.

Длъжностните лица в Южна Корея и Япония, които първи съобщиха за изстрелването, не можаха веднага да потвърдят дали сателитът е в орбита. Говорител на Пентагона заяви, че американските военни все още проверяват дали изстрелването е било успешно.

Южнокорейският министър-председател Хан Док-су проведе днес заседание на кабинета и в телевизионно изказване заяви, че правителството пристъпва към преустановяване на действието на част от междукорейския пакт. Президентът Юн Сук-йол е на държавно посещение във Великобритания, а по-рано проведе заседание на Съвета за национална сигурност с някои министри и ръководителя на националното разузнаване чрез видеовръзка.

Пактът, известен като Всеобхватно военно споразумение и насочен към намаляване на напрежението на Корейския полуостров, беше подписан на срещата на върха през 2018 г. между бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, припомня БТА.

Двете страни се споразумяха да въведат буферни зони, в които ще бъдат преустановени ученията с бойна стрелба, както и зони, забранени за полети, да премахнат някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брех, тази Северна Корея, изостанала, под диктатура и санкции прец цялото си съществуване. А ние? Свободните, санкции не сме видели, от всичко разбираме, и сме високо интелигентни??? Ние кога? Нали ония са много по- изостанали от нас? Ние кога???
20
0
 
4
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
Да, да. Когато сателитите са "наши", те са "разузнавателни", а на другите са "шпионски".
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КНДР обяви, че успешно е извела в орбита първия си сателит и че възнамерява да изстреля още спътници в близко бъдеще. Предполагам, че този успех е логично следствие от триумфалното посещение на Ким в Русия и срещата му с Государя.
18
0
 
8
 
! Отговори
Шефрет преди 5 месеца
Ааа, Дедо протестирал)) Да ,му не е бащиния кисмоса. Не само шпионски ,а и друго може да очаква дъртият от космоса)
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама нямат банани, прави краставици и кмет от ДС, така че са по-зле от нас
16
7
 
1
 
! Отговори
... преди 5 месеца
в периода 2005-20017 работих към ООН! В WFP! идея си нямате какъв глад и каква мизерия е в северна корея! там буквално за 10г милиони за умрели от глад! и още повече и сега продължават да измират! Има една така наречена буферна зона м/у китай и северна корея! там китайците държат избягалите и заловени северно корейци! стотици хиляди има в таз зона! От там китайците си имат робски труд! пък и секс труженички от там си набавят! северно корейците НЕ искат да живеят в северна корея!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 8. Според твоята логика и ти просиш всеки ден, ходейки в магазина. За разлика от Украйна, Русия си плаща снарядите. Правиш ли разлика? А на нашата армия снаряди няма и да и трябват. Кой ще стреля с тях, ти ли?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А ние кога ще изведем в орбита първия си спътник? Нали сме много по-напред от Северна Корея?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Уж"тревопасни"а пък имали и космическа програма,как става тая работа?
12
0
 
15
 
! Отговори
Иде Народен съд преди 5 месеца
Демокрацията/капитализмът унищожи България..
11
16
 
0
 
! Отговори
Дон Кикот преди 5 месеца
Дебелия перверзник сега ще може да шпионира хората и да гледа какво правят в спалните.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти да видиш,сателити изстрелват,пък на нас ни обясняват,че едва ли нямали какво да ядат и припадали по улиците от глад ама явно не ще да е така...
9
17
 
0
 
! Отговори
G.I. Joe преди 5 месеца
В С. Корея е рай. Копейки отивайте там да живеете тук в ЕС само пречите и сте излишни.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Севернокорейците може да истрелват сателити в космоса но си нямат пропаднала столица като софиа и нямат там прайдове
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 8 АнонименНе ти са разбира каво си писал ! Много такова едно замотани, мъгливо такова едно да не си са надрусал в ранни зори още
6
6
 
1
 
! Отговори
Сатанизъм в България преди 5 месеца
Промили са мозъка на хората в цял Бобов дол, жителите се държат превъзбудено със свръх самочувствие, а в същото нямат нова сграда от 50 години или инвестиция, най бедните в ЕС с най високо самочувствие и най агресивни включително Ромите! Тези хорица не се ли усещат, че ги манипулират полицаи с техника (СРС), в същото време масово умират млади хора !? Бобов дол вие сте зомбита на МВР!Извършва се Социален Инженеринг и извращения в Бобов дол!Моля пуснете статия за БГ в медиите на Северна Корея!
5
2
 
11
 
! Отговори
Малко статистика преди 5 месеца
Комунистите от КНДР работят здраво и населението им се удвои за 30 години. Капиталистическа РБ е на изчезване. Както и ***.
4
1
 
5
 
! Отговори
Жълтопаважник преди 5 месеца
В Софето полицаи и хулигани бол, бият се яко. Демокрация брат, корейските комунисти забраняват такива светли изцепки! Между другото в Пхенян са забранени решетки по прозорците!
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали са по-зле от запада. Колко държави могат да си го позволят...?
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И КОЛКО КОРЕЙЦИ СА ОПЪВАЛИ ЛАСТИЦИТЕ??...