Бил Клинтън призна провала си: Не успях да превърна Русия в партньор

Нашата сигурност не е очевидна, каза той
13 мар 2024 19:15, Нели Христова
207
Бил Клинтън призна провала си: Не успях да превърна Русия в партньор
Снимка: БГНЕС

"Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха".

Това заяви бившият американски президент Бил Клинтън, като потвърди, че разширяването на НАТО през 1999 г. е било изключително полезно, съобщи TVP World.

На конференцията "Нашата сигурност не е очевидна" Клинтън подкрепи разширяването на НАТО като мъдра инвестиция и разумен риск, който значително е укрепил алианса.

Клинтън не изрази съжаление за опитите за сътрудничество с Русия. В речта си той припомни подписания през 1997 г. Учредителен акт НАТО-Русия.

"Не успяхме, Русия тръгна в друга посока, но е важно да се стремим да действаме правилно", каза бившият държавен глава. Той подчерта важността на стремежа към коректност и предрече възможността за създаване на по-добра история след 25 години.

Клинтън похвали влизането на Швеция и Финландия в НАТО, като изтъкна значителните им възможности, които могат да засилят отбранителните и военните способности на Северноатлантическия съюз. Той също така заяви, че алиансът се развива благодарение на колективните усилия и е от полза за всички, въпреки някои мнения, че САЩ харчат прекалено много за него.

Необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

По време на конференция чешкият президент Петер Павел обсъди сложността на присъединяването към НАТО, като призна, че има както външна, така и вътрешна опозиция. Той похвали новите членове за това, че са се доказали като надеждни партньори, и подчерта, че Чешката република отделя 2 % от своя БВП за отбрана.

"Ситуацията вероятно ще изисква от нас още по-големи разходи за отбрана", оцени той.

Бивш председател на Военния комитет на НАТО, Павел подчерта, че е необходимо алиансът да повиши общия си военен капацитет и да поддържа числено превъзходство. Той призова страните членки да увеличат производството на отбранителни продукти и да подобрят бойните способности на армиите си, като извлекат поуки от войната на Русия срещу Украйна.

Чешкият министър-председател Петр Фиала обяви, че Чешката република се е ангажирала да достави 800 000 артилерийски снаряда на Украйна до края на годината, като е обещала допълнителни 200 000 снаряда. Тази инициатива, подкрепена от 18 държави, е в допълнение към закупуването на 300 000 снаряда от трети страни.

Фиала предупреди да не се проявява безразличие към руската инвазия в Украйна. Той твърди, че Русия няма да спре с Украйна и че са застрашени и други страни като Молдова и балтийските държави. Въпреки двегодишната война, единството на Запада се запазва.

"Трябва да изпратим послание до Кремъл, че ще предоставим на Украйна всички ресурси, с които разполагаме, за да може тя да се защити и да отблъсне нашественика", заяви бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън.

Британецът подчерта, че изграждането на отбраната и устойчивостта на НАТО "е в наш собствен егоистичен интерес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
13
 
7
 
! Отговори
Токмаков преди 2 месеца
Русия е превърната в един голям затвор. Хората нямат никакви права. Русия никога не е била свободна страна. Защото се управлява от ПРЕСТЪПНИЦИ. Днес още един шеф на Лукойл есе е гътнал. Лека му пръст. Русия носи единствено смърт и разруха. Катинската горяа Пражката пролет Лагерите на смъртта . Които защитава тази страна е или облагодетелтван от някои привилегии или луд - без извинение. ОБщувам с много приятели Руснаци - те са отчаяни и не виждат светлина. Това е истината.
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 104 А ве пич, я погледни картата на света. Такава държава като Русия може ли да е робска? Ти майтапиш ли се?
102
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Toчнo Kлинтън oтkaзa нa Pycия члeнcтвo в HATO...
101
7
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Русия не е робска държава като нас....
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, как да стане. САЩ под партньор разбират другия да прави каквото те кажат, а посолствата им да управляват в тия страни. Русия е прекалено огромна за да се унизява като други жалки държавички в стил Бг и разни евро джуджета.
99
4
 
12
 
! Отговори
РОСАТОМ преди 2 месеца
Защо се разширихте с НАТО след като СССР спря да съществува.Защо унищожихте Ирак и Либия az знам ,да им откраднете петрола и златото.Направихте само войни.Сеете смърт и разделение.Вие сте отрова.Само че всичко е до време.
98
4
 
11
 
! Отговори
Е? преди 2 месеца
Демек ,не е успял да подчини и колонизира Русия...
97
7
 
3
 
! Отговори
Виталий Кличко преди 2 месеца
до 95 Един удар само ти трябва от мен и те пращам в Орландовци с еднопосочен билет, кравар!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бала на вампирите приключва , както обяви днес путин в едно едночасово интервю по русия 1
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 95 И като се събуди кравар какво стана? Ти изпотен и отвит в леглото. Нали?
94
2
 
4
 
! Отговори
Слава Израел преди 2 месеца
поне още 10 000 бебета в Инкубатори в Газа да Избият и всички подчинени - да мълчат! видя се, ясно, че Бай Дэн и Путин - всъщност имат едни и същи - шефове!!
93
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един бърз и мощен и няколко масивни ракетни и въздушни удара. И когато димът се разсее, светът няма да види нищо друго освен руини от Русия.
92
1
 
5
 
! Отговори
Виталий Кличко преди 2 месеца
до 89 Брат, бе аз като кмет на украинската столица Киев, чувал съм че имало такъв език украински, но и така не разбрах как да го науча.
91
3
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Анонимен 83: Какви царе, като държава Украйна не е имало. Украйна е създадена по времето на Ленин като република в състава на СССР. Преди това е имало казашки атамани и хетмани. На мен най много ми харесва бат'ька Махно. На него приписват бележитата мисъл: "Бий белите докато почервенеят, а червените - докато поумнеят".
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Одеса е главният трофей на конфликта в Украйна. Да го притежаваш означава да притежаваш Северното Черноморие. За Русия това е гаранция за сигурността на флота, контрол над лъвския пай от световното производство на зърно и отрязване на бивша Украйна от морето (което ще доведе до неизбежен крах на режима в Киев). Затова (внезапно) главата на Гагаузия е приета на толкова високо ниво лично от Путин. Затова (внезапно) Приднестровието, намиращо се на един хвърлей от Одеса, където ще бъдат разположени руските военни сили, поиска защита от Русия.
89
2
 
2
 
! Отговори
до Какво следва преди 2 месеца
Следва да отидеш да си лягаш и кой стоя 10 години в Афганистан и фалира СССР, там оправия няма, а да не ди ги почвам Милошевич,Садам, Кадафи АлКайда Хутите скоре ще се присъединят към този клуб, те щяха да се се присъединили отдавна но украйна поглъща много долари.
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знам за Гогол, и той като македонеца Вапцаров е писал на чужд език.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе знае ли някой тук какъв е този украински език, някой тук чувал ли е за украински език преди 1991г. Каква е тая държава, дето няма даже дума за "език", ами използва полската дума мова (mowa - на полски: обикновена, селска реч, реч от покрайнините) Изобщо да е чувал някой за украински писатели, поети, драматурзи които са творили на така наречения украински език?
86
1
 
1
 
! Отговори
Virtuozzo преди 2 месеца
разполагането на нато до границите на Русия при този педофиллл приятелче на Епстийн ! определено не помогна !
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ са богати и имат ресурси, и могат да си позволят и 10 Афганистана, какво им стана от Афганистан, само малко поизцапан имидж, и сега ще се изнесат по същия начин от Украйна. Виж, ЕС е дръго нещо, ЕС се разпада и отива на кино след края на СВО.