Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение

Обявено е извънредно положение, хората се запасяват с храна
2 апр 2024 17:00, Инна Ангелова
111
Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение
Снимка: AstroGraphix_Visuals от Pixabay

Предстоящото пълно слънчево затъмнение, което се очаква на 8 април и ще може да бъде наблюдавано в САЩ, Канада и Мексико, предизвика масова тревога. Населението се запасява с храна, вода и гориво, а в някои щати ще бъде обявено бедствено положение. В извънредна ситуация е и Ниагара Фолс в Канада, където се очакват туристи.

С наближаването на явлението училищата в Източна Канада предприемат мерки, за да гарантират, че учениците няма да бъдат в училище по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, като отменят учебните занятия или избират ранното им прекратяване, съобщава bTV.

Те се опасяват, че децата могат да увредят очите си, като гледат директно към слънцето, или че тъмнината в средата на следобеда ще направи прибирането им у дома опасно. Според НАСА единственият момент, когато е безопасно да гледате слънцето без защита на очите, е по време на пълното слънчево затъмнение, или кратките моменти, когато Луната напълно блокира слънчевата светлина и не се вижда никаква слънчева светлина. Очаква се това да продължи между 3 и 4 минути на 8 април.

„Обявяването на извънредно положение укрепва инструментите, с които регионът разполага, за да гарантира здравето и безопасността на жителите и посетителите и да защити инфраструктурата при всеки сценарий, който може да възникне“, се казва в прессъобщение на регион Ниагара.

Ниагарският водопад, разположен на канадско-американската граница, е ключово място за наблюдение на затъмнението и много хора ще пътуват дотам само за да мога да видят явлението от едно от природните чудеса на Северна Америка. Кметът на град Ниагара Фолс в Онтарио - Джим Диодати, прогнозира най-високата посещаемост в града досега. Той очаква около до 1 милион души в сравнение с 14-те милиона, които обикновено го посещават през цялата година.

В САЩ също се обсъжда затварянето на учебни заведения и някои щати призоваха гражданите да се запасят с храна и гориво. Причината обаче не е апокалиптична, а за да се избегнат струпвания и опашки по пътищата и в затворените пространства.

От НАСА съветват да се носят сертифицирани очила за затъмнение в тези няколко минути и предупреждават, че слънчевите очила не могат да заместят очилата за затъмнение. Лещите на очилата за слънчево затъмнение са изработени от черен полимер или смола, наситена с въглеродни частици, което блокира почти цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина. За разлика от тях слънчевите очила не блокират инфрачервената радиация.

Пътят на лунното затъмнение ще премине през градове и села в Онтарио, Квебек, Ню Брунсуик, Нова Скотия, остров Принц Едуард и най-големият канадски остров - Нюфаундленд.

Слънчевите затъмнения се случват само във фазата на новолуние, когато Луната се намира между Земята и Слънцето. По време на слънчево затъмнение Луната хвърля сянка върху Земята и закрива гледката ни към Слънцето. Въпреки че слънчевите затъмнения се случват толкова често, колкото и лунните, те всеки път се виждат от толкова малка площ на Земята, че е много по-рядко можем да ги наблюдаваме.

Явлението е толкова специално, защото пълно слънчево затъмнение ще може да се види отново на територията на САЩ едва през август 2044 г., а пръстеновидно затъмнение, при което Луната не може да закрие напълно Слънцето, ще се появи отново в тази част на света едва през 2046 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Телешкото по магазините да не вземе да свърши?!?
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да има тоалетна хартия, като се насерт от страх
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ниагара Фолс" на български, не е ли Ниагарски Водопад?
103
1
 
2
 
! Отговори
24-27 преди 1 месец
Нормално е след като Зукърбърг си направи собствен бункер, американците да се стряскат от всичко. Но сега ни занимават само с кралското семейство, което се изпокри. Следете и Бил Гейтс, Мъск с чиповете в мозъка.
102
7
 
4
 
! Отговори
bok преди 1 месец
аве вул га.ристан.ци, отивайте да садите марули, не се занимавайте с американците, те са си добре винаги!
101
3
 
2
 
! Отговори
Пореден преди 1 месец
Only in USA...
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ненормална работа.Всички там са се паникьосали,защото никога не е било да затварят училища заради затъмнения.Онзи Бай Дрън е сатанист и обяви Великден за ден на обратните.Може онези надрусаните където си въобразяват,че са сатанисти да се пробват тогава да правят ритуали.Дяволите ще ги вземат и ще горят в ада щом са умопомрачени.
99
5
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
На живо от Бостън:истерия няма,затворени училища също,очилата онлайн малко скочиха,всичко др си е ок.Хората се вълнуват от Маратона,ядене и пиене винаги са си имали,гориво има,сигнал на телл също.5G мрежата работи,птиците НЕ умират сами,копривата и лапада избиха,пролет пукна ние не!
98
0
 
1
 
! Отговори
МИЛИАРДЕР преди 1 месец
ЩЕ ИНВЕСТИРАМ ВЪВ ВЕЛИКОЛЕПНАТА МУ ФИРМА НА Г-Н РУСИНОВ. НЕ В ЛЕВОВЕ РАЗБИРА СЕ. НО, ОТ НЕГО Я ИСКАЧ СПРАВЕДЛИВАТА ЦЕНА. ТЯ СИГУРНО Е МАКЕДОНКА. съпругата му. ЗА ТОВА НЕ ИМ СЕ СЪРДЯ. ТОЗИ БИЗНЕС СИ Е ТЕХЕН. КАКТО НЕГО СЪМ ГО ВОДИЛ В БИЗНЕСА, така и Станислава ще я водя.
97
4
 
3
 
! Отговори
извънтеренен преди 1 месец
нали трябват да харчат долари, как, ако не им създадт паника и извънредно положение
96
1
 
2
 
! Отговори
ПЕВЕЦ ОТ НАРОДНИТЕ преди 1 месец
Така му казват политиците и техните лидери на новата премиерка на БЪЛГАРИЯТА НИ. ЩОМ КАТО ТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИМ ГИ ПЕЕМ. ОСОБЕНО КОГАТА ТЕНЕ СА ВЪВ ВАКАНЦИИ. НО ПЪК, аз не ги пея безпатно. НИТО ПЪК Г-Н ВАЛЕРКАТА. Не този СИМЕОНОВ ИМ, а РУСИНОВ. НА ТЯХ ДА ИМ ГИ ПЕЯТ СТАНИШЕВ И КОРЕГИТЕ МУ ЕВПОДЕПУТАТИ. ТЕ СИ НЯМАТ ПАРИ. ЗА РАЗЛИКА ОТ МЕН.
95
2
 
2
 
! Отговори
ГЛАВЧО Е преди 1 месец
Тя, дъщеря му на мутрата от Банкя живяла в САЩ. ИСТЕРИЧКА Е КАТО НЕГО. Защото не може да му я намери членската книжка от БКПО-то му. Я И ВНУЦИТЕ МУ НА МУТРАТА СА ЧЕРНИ АФРОАМЕРИКАНЦИ. за това и той им даде 16 милиарда евра за чертежите. ТЕЗИ ЗА САМОЛЕТИТЕ. Румен гечв беше депупат и министър на икономиката им края на 20 век. ДЪЛЪГ КСАТО СЕГАШНИЯ ИМ ЛИДЕР НА итн ОТ ДГ-ТОАми, той умря отдавна. САМО ТОШКО АФПИКАНСКИЯ ИМ НЕ ГО Е РАЗБРАЛ. ТАКА СА НЕЩАТА С БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦЗИ И ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ.
94
2
 
1
 
! Отговори
ЕВРОЗОНА, 2023 преди 1 месец
Като са толкова зле политиците и техните лидери, това са си техни проблеми. НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО МИСИРКИТЕ МУ НА МУТРАТА НИ ЗАНИМАВАТ С НЕГОВИТЕ ПРОБЛЕмИ. Тежко на жената, която му е изневерила. КАКТОИ НА КМЕТА ИМ НА СИМИТлИ, кой го е ***. ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ ОТ АКАДЕМИЯТА ИМ В СИМЕОНОВО. Ако се чудят заща. за новата 2024 и за бюджетигте им,В КОИТО ВСЕ НЯМА ПАРИ. ДОРИ И ЕВРА НЯМАТ. НЕКА ДА СИ ТРОПАТ, а пари си нямат. ИЗБОРИТЕ БЯХА НЯКОЛКО ПЪТИ.
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Катстрофалната земетресение в Истанбул се състоя 2-3 дни след пълно слънчево затъмнение. Заатова е паниката. Да не се разрушат пътищата, мостовете, снабдяването.
92
1
 
1
 
! Отговори
Currency MARKETS, 24 преди 1 месец
КСения си ми е. ТЯ ОЩЕ НЕ ЗНАЕ КОЛКО ПРИЯТЕЛИ ИМА В БЪЛГАРИЯТА НИ. Родена си е в АНГЛИЯ. НО С БАЩА БЪЛГАРИН. Както и с баба и дядо българи. За ужас на политическите ни лидери. Тя е още малка и няма право да гласува. НО ПЪК, си е половин българче. Паундовете са си доста изгодни. ХАЙДЕ ПРАВОТО ДАРИНКЕ. яа пък с чорбаджи радослам сме си братовчеди. ЗНАЕМ СИ ГИ ЗЕМИТЕ И КЪЩИТЕ. ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НИ.
91
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
А защо да се запасяват с гориво, не ми стана ясно? Къде ще бягат?
90
2
 
4
 
! Отговори
ИГРАДЖИЯТА преди 1 месец
Тези вСАШ са си истирици. С други зуми, пияници и наркомани. За това и са толкова неазекватни. КАТО БЪЛГАРСКИТЕ НИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ. ТЕХНИ ПРОБЛЕМИ СА СИ. КАКТО И ОБИЛГАЦИОННИТЕ МУ ЗАЕМИ НА МУТРАТА ОТ БАНКЯ. НЕ СЪМ ОВЧАР. НИТО ПЪК, децата и внучката ми ще станат такива. БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ В 2024 Г. внучката ми ще я направя милионерка. ЗАЩОТО МИ Е ВСЕ ОЩЕ САМО ЕДНА. ЦЯЛОТО СИ БОГАТСТВО ЩЕ Й ПОДАРЯ. на мен не ми трябват паундовете. ТЕ СА МИ ПЕЧАЛБА ОТ ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ. ЩЕ Я НАУЧА НА БЪЛГАРСКИТЕ.
89
4
 
4
 
! Отговори
Рубла преди 1 месец
Искам да задам един въпрос защо докато гледахме филма ченгето от бевърли хилс при бай тошо в кина препълнени догоре цървула се люпеха семки и се плюеха по земята и в гърбовете на хората на това ли ни възпита комуниста и да крадем продукти и работно време пиейки алкохол от сутринта до вечерта вижте филмите от соца кит,топло,покрив и други.
88
1
 
2
 
! Отговори
МИЛИОНЕР преди 1 месец
То, това слънчевото само там ли щеш бъде. ТЕ СА ИС ТАКИВА. Все си мислят, че слънцето се върти само около Америката им. Написано по друг начин, те си мислят, ЧЕ УПРАВЛЯВАТ може и така да е , НО СЕ СТРАХУВАТ МНОГО ОТ РУСИЯ. ДОРИ ИДОЛАРИТЕ ИМ СВЪРШИХА. СВЕТА. А пък, г-н РУСИНОВ СИ МИ Е ПРИЯТЕЛ.
87
8
 
5
 
! Отговори
Мурзилаж преди 1 месец
Затъмнение за 3 минути, но русоробопитеците нацвъкаха форума, като червени косъри. Надали червенотиквениците са прочели статията.