Тръмп и съветниците му готвят обезценяване на долара?

Целта е америнаксата търговия да е конкурентна на другите
Обновена: 24 апр 2024 22:06 | 24 апр 2024 21:50, Инна Ангелова
16
Тръмп и съветниците му готвят обезценяване на долара?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според “Политико”, ако Доналд Тръм бъде отново избран за президент на Щатите, това може да има серозни последици за американската валута. Съветниците на Тръмп вече правят планове за обезценяване на щатския долар, в опит да направят американската търговия по-конкурентноспособна. Това е основна цел на някои от търговските сътрудници на кандидат-президента.

"Валутната преоценка вероятно ще бъде приоритет за някои членове на потенциална втора администрация на Тръмп, главно поради гледната точка, че по-силният долар допринася за търговския дефицит", каза пред изданието бивш служител на администрацията на Тръмп. Лайтхайзър беше влиятелна фигура в Белия дом по време на управлението на Тръмп и главният организатори, стоящ за митата в размер на 200 милиарда долара, наложени на Китай през 2018 г. Говори се, че ако Тръмп стане отново президент, Лайтхайзър ще бъде негови министър на финансите.

Девалвирането на щатския долар може да звучи като нож с две остриета, но според Института "Брукингс" това е едно от малкото неща, за които демократите и републиканците се съгласиха по време на първия мандат на Тръмп. В първия си мандат бизнесменът непрекъснато се оплакваше от силата на долара и обвиняваше други страни, че манипулират своите валути, за да спечелят надмощие в световната търговия.

Според експерти обаче, девалвацията на долара може и да изиграе лоша шега на Тръм и екипа му. На теория по-слабият долар ще направи износа на САЩ по-евтин, ще увеличи цената на вноса и потенциално ще намали търговския дефицит, за който Тръмп изглежда прекалено загрижен. Но теорията не винаги дава резултат на практика, особено когато САЩ рекламират долара като световна резервна валута.

"Девалвацията може да причини инфлация в местната икономика, тъй като цените на вносните стоки и суровини се увеличават. Това пряко влияе върху покупателната способност и жизнения стандарт на потребителите", посочи д-р Кристина Чуа, старши вицепрезидент в базираната в Сингапур компания KGI Securities. Тя нарече девалвацията "нож с две остриета", който може да накара други държави да обезценят валутите си, за да останат конкурентоспособни. Това може да предизвика т.нар. "валутна война".

Девалвацията може също така да подкопае глобалната привлекателност на щатския долар, който е доминиращата валута в международните разплащания и предпочитаният метод на плащане в много части на света.

Според икономиста Питър Шиф най-големият губещ от митата е средният американски потребител. По време на управлението си Тръмп омаловажи този въпрос, като каза, че "ще бъде много лесно за американците да избегнат по-високите цени, като върнат производството у дома, където няма да се прилагат мита", посочи Шиф. Но проблемът е, че Тръмп "изглежда вярва, че американските фирми, които са разчитали на чуждестранно производство от десетилетия, могат просто да започнат да произвеждат на вътрешния пазар", добави той.

Според МВФ обаче доларът е надценен много по-дълго време от само последните няколко месеца. МВФ оценява, че стойността на зелената валута е била с цели 91% над базовото си ниво през 2023 г., което е нов рекорд. Фондът също така посочва, че доларът надвишава тежестта си спрямо останалите валути поради нарастващото му търсене като глобална резервна валута и по-голямата търговия в нововъзникващите пазари.

Въпреки че надценяването може да изглежда като риск, "историята също така показва, че доларът има тенденция да се движи в многогодишни цикли", написа д-р Уилям Стърлинг, глобален стратег в базираната в Бостън инвестиционна компания GW&K. "Като се има предвид рекордно високото му надценяване, рисковете изглеждат насочени към години на спадове", посочи той, визирайки вероятното отслабване на долара в близко бъдеще.

Това мнение се споделя от стратегическите анализатори на Vanguard - Иън Креснак и Лукас Брандъл-Ченг, според които, "нов, патентован модел на Vanguard изчислява, че щатският долар е надценен с приблизително 12% спрямо кошница от пет водещи валути към 2024 г.".  "През следващото десетилетие ние оценяваме вероятността от известно обезценяване на долара на около 75%, като най-вероятно ще има умерен спад с по 1,1% на годишна база", обобщават анализаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от САЩ
Щатите искат окончателна забрана за TikTok
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тръмп е моя президент и пак ще спечели. Медиите не ви показват истинското лице на това което мислят американците, а това което на тях им е изгодно.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напесаното в материала, че $ е много надценен НЕ отсеага, е абсолютно вярно, Още Генерал де Гол е изпратил на сащарите един кораб с "хартийки", когато е публично оповестено, че вече няма златното покритие, благодарение на което през 1944 година е обявен за световна валута.Малко по-късно $ е спасен от договорите с арабските шейхове. Но и това свършВА. Повече от 20 !!! страни в света имат разработени цифрови валути, разработват се и системи за плащания, ВЪН от контрола на САЩ.
12
3
 
3
 
! Отговори
Иван Вазов преди 1 седмица
Долара ще продължава да бъде световна валута докато има гориво за самолетоносачите дето се навъртат около Сауди Арейбия и Катар.
11
8
 
5
 
! Отговори
КокоБийч преди 1 седмица
Напразни надеждни не вдъхвайте на нашенския братюголюбец! Тръмпутин няма да стане президент. Един път ги излъга и това ще му е. Демокрацията оцеля тогава и ще оцелее пак. Владолф този път няма как да му помогне да спечели.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А другарят Си, какво мисли по темата?
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ХАХА РИЖИЯ ПАВИЯН СЪВСЕМ ИЗТРЕЩЯ, ТОВА НЕ ТИ Е РУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ДЕТО ПУТИН МОЖЕ ДА СИ ИГРАЕ С ПРОЦЕНТИТЕ КАКТО СИ ИСКА, ЗАТОВА РУБЛАТА Е ХАРТИЯ
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тръмп не може да девалвира долара дори да стане президент. ФЕД е така направен че да не може президента да бара и да прави глупости. Неслучайно ахах
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименИМА КАК, ПРОСТО ТИ СИ НЕВЕЖА РУСКИ ТАРАКАН, ГЛЕДАЙТЕ СИ ВАШАТА РУСКА ИНФЛАЦИЯ ЧЕ ВИ ИЗЯДЕ ЧЕРВАТА
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Без значение кой ще спечели изборите в САЩ, инфлацията ще се върне. Просто няма как да се справят с дълга по друг начин. Гответе се за още инфлация и повишение на лихвите.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ТРЪМП ПО ЗАПОВЕД НА ПУТИН ИСКА ДОЛАРА ДА СТАНЕ КОЛКОТО РУБЛАТА. НО НЯМА ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ.
4
3
 
7
 
! Отговори
Оглед преди 1 седмица
С печатане на пари няма да се вдигне долара
3
13
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 седмица
Моля ви ДнесБГ,не пишете такива заглавия,че сърцето на българските копейки почва да прескача в галоп.Всички знаем,че те са същества с нисък интелект и дори да прочетата статията нищо няма да разберат.В празните им тикви ще остане само това,че долара ще девалвира(и това е сложна дума за тях) и някой може да получи инфаркт от радостното вълнение,а все пак сме човеци и не желаем ничия смърт.Моля,бъдете отговорни!!!
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дори искат да го убият янките, явно наистина е прокси на Путин рижавия... :)))
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, че в поне България имахме поредица от добри правителства през последните години!