Откриха следи от птичи грип в пастьоризирано краве мляко в САЩ

Рискът за общественото здраве е нисък
25 апр 2024 18:58, Инна Ангелова
6
Откриха следи от птичи грип в пастьоризирано краве мляко в САЩ
Снимка: Couleur от Pixabay

Млекодайните крави в Съединените щати ще бъдат тествани за птичи грип ( H5N1). Заповедта е издадена от Министерството на земеделието.

По-рано здравните власти в страната коментираха, че са открили инактивирани остатъци от вируса в проби от краве мляко, взети от ферми и от рафтовете на магазините. Те обаче подчертаха, че такива остатъци не представляват известен риск за хората или доставките на мляко, предаде CNN.

Над 90 милиона птица са умрели или превантивно евтанизирани, за да се предотврати разпространението на птичи грип. Откакто бяха потвърдени случаи при млечни крави в Тексас и Канзас в края на март, 33 ферми в осем щата са идентифицирали случаи. Длъжностни лица казаха, че проби от крава в Канзас показват, че вирусът може да се адаптира, за да се разпространи към повече животни. Междувременно двама души - и двамата фермери - са били заразени с вируса.

Новата заповед за тестване е с цел Щатите да се  справи с огнищата на птичи грип, който наскоро започна да заразява все по-голям брой бозайници. Въпреки това, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, рискът за общественото здраве е нисък.

Американската администрация по храните и лекарствата и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията отдавна предупреждават за опасностите от консумацията на сурово или непастьоризирано мляко поради потенциала то да носи опасни микроби.

„Провеждаме допълнителни анализи на проби от мляко от рафтовете на магазините в цялата страна, както и разследвания, предназначени да оценят всякакви потенциални вариации в различните видове млечни продукти“, каза Американската администрация по храните и лекарствата.

„Очакваме резултатите от тези проучвания да бъдат налични през следващите дни или седмици“, каза Дон Пратер, заместник-директор на Центъра за безопасност на храните и приложно хранене на Американската администрация по храните и лекарствата, по време на пресконференция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: млякоСАЩH5N1птичи гип
Още от САЩ
Най-големият проблем на САЩ не бил икономиката, а южната граница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Объркали партидата
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те тва се казва от пиле мляко. Или директно от военната лаборатория на пентагона, ама тихо. Не е политкоректно.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"че такива остатъци не представляват известен риск за хората" А не известен дали има ?"двама души - и двамата фермери.." :)))))
2
0
 
1
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 седмица
Верваме Ви, Ша Знаете!
1
0
 
4
 
! Отговори
Русофобин преди 1 седмица
Щом е от САЩ може....