Преди 79 г. САЩ пусна за първи път атомна бомба над Хирошима

През 1945 г. 85% от американците одобряват решението на Труман
6 авг 2024 07:00, Нели Христова
263
Преди 79 г. САЩ пусна за първи път атомна бомба над Хирошима
Снимка: БГНЕС

На днешната дата преди 79 години САЩ използват за първи път атомна бомба върху японския град Хирошима. Над 70 000 души загиват на място, районът е изравнен със земята.

На всеки 6-ти август Япония запазва минута мълчание в 8:15 ч. - точният час, в който американският бомбардировач "Енола Гей" пуска бомбата.

Разрухата, предизвикана от оръжието с кодово име "Малчугана" е невиждана дотогава. Втората бомба "Дебелака" е хвърлена три дни по-късно над Нагасаки и убива още десетки хиляди. Това слага край на най-опустошителната глава в световната история.

САЩ остават единствената държава, използвала атомна бомба по време на война. През май 2016 г. Барак Обама стана първият действащ президент на САЩ, който посети Хирошима. Той призова за "свят без ядрени оръжия".

"Една светкавица и огнена стена унищожиха един град и показаха, че човечеството притежава средствата да се самоунищожи", каза той по време на обръщение на мястото на първата бомбардировка.

Защо САЩ го направиха?

Американските учени, работещи по проекта "Манхатън", успешно изпробват работеща атомна бомба през юли 1945 г. след капитулацията на нацистка Германия през месец май.

Тогавашният президент Хари Труман възлага на комитет от съветници, председателстван от военния министър Хенри Стимсън, да обсъди въпроса дали Америка да използва атомна бомба срещу Япония.

"По онова време сред членовете на комисията има широк консенсус в подкрепа на решението за нанасяне на удар. Стимсън е твърдо категоричен, че бомбата трябва да бъде използвана", обясни архивистът Сам Ръшай пред Си Ен Ен.

Чарлз Майер, професор по история в Харвардския университет, заяви, че макар да е било възможно Труман да вземе друго решение, "би било трудно да се обоснове пред американската общественост удължаването на войната, когато това оръжие е било на разположение."

"Изглеждало, че атомната бомба предлага "вълшебно решение", което би спестило много болка. Япония не е била готова да се предаде безусловно и е имало опасения, че предварителна демонстрация на способностите на оръжието няма да свърши работа", обясни Майер.

Подобна демонстрация е щяла да включва детониране на ядрено оръжие в необитаем, но наблюдаем район, за да принуди Япония да се предаде - подход, който е бил предпочитан от група учени и част от висшето ръководство на САЩ. Този ход на събитията отпада от плановете. Труман и военните му съветници са се опасявали от "много скъпоструващо нахлуване" в Япония.

"Неотдавнашният опит от сраженията в Иво Джима и Окинава бил много скъп от гледна точка на американските и японските жертви, въпреки унищожаването на японските военновъздушни сили и флот. Сред американските военни плановици е широко разпространено убеждението, че японците ще се бият до последния човек. Американските ръководители били сигурни, че цяла Япония ще бъде мобилизирана за защита на родните острови", каза Ръшай.

Някои историци предполагат, че изгледът за сигурна намеса на Съветския съюз във войната е помогнала за решението за бърз край на конфликта чрез използване на бомбата. СССР в крайна сметка нахлува в Манджурия на 9 август и разгромява японските сили.

Хирошима е била една от четирите потенциални цели и президентът Труман оставил на военните да решат кой град да ударят. Хирошима е избрана за мишена поради военното си значение. Нагасаки е бомбардиран няколко дни по-късно.

Какъв е резултатът?

При първоначалния взрив загиват най-малко 70 000 души, а още 70 000 умират от излагане на радиация. Общият брой на смъртните случаи само през първите пет години вероятно надхвърля 200 000. Раковите болести са само част от дългосрочните последици.

На 9 август 1945 г. САЩ хвърлят още една бомба върху Нагасаки, Япония, при което загиват до 80 000 души. Япония се съгласява безусловно да приеме условията за капитулация на 14 август.

Тоталното разрушение, причинено от бомбардировките, кара мнозина да критикуват решението.

В мемоарите си от 1963 г. "Мандат за промяна" бившият президент Дуайт Д. Айзенхауер критикува използването на атомните бомби, като казва, че те не са били необходими за капитулацията на Япония.

През 1958 г. Градският съвет на Хирошима приема резолюция, с която осъжда Труман за това, че е отказал да изрази разкаяние за използването на атомните бомби и е продължил да се застъпва за употребата им в извънредна ситуация. В резолюцията се казва, че жителите на града "смятат за свой възвишен дълг да бъдат крайъгълен камък на световния мир и че на никоя нация по света не трябва да се позволява да повтаря грешката с използването на ядрени оръжия".

В Резолюцията позицията на бившия президент е наречена "грубо осквернение, извършено спрямо народа на Хирошима и неговите паднали жертви".

Труман отговаря на резолюцията за Хирошима с писмо до председателя на Съвета, в което заявява: "чувствата на жителите на вашия град са лесно разбираеми и аз по никакъв начин не съм обиден от резолюцията".

Въпреки това Труман подчертава необходимостта от решението, като се позовава на това как САЩ са били "простреляни в гърба" при нападението на Япония над Пърл Харбър. Президентът казва, че решението за използване на двете ядрени бомби е спасило живота на 250 000 съюзнически войници и 250 000 японци, тъй като е премахнало нуждата от инвазия.

"Като отговорникът, който нареди хвърлянето на бомбата, смятам, че жертвата на Хирошима и Нагасаки беше спешна и необходима за бъдещото благополучие както на Япония, така и на Съюзниците", заключава Труман.

Как се чувстват американците и японците по този въпрос?

Проучване на Pew Research Center от 2015 г. установява, че само 14% от японците смятат бомбардировката за "оправдана". Проучване на "Галъп", проведено непосредствено след бомбардировката през 1945 г., сочи, че 85% от американците одобряват решението на Труман. Изследване на агенция Pew от 2018 г. показва, че делът на американците, които смятат, че използването на ядрени оръжия срещу Япония е било оправдано, е спаднал до 56%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо ама НИИИЩО не оправдава правителството на сащ което се бори за световно надмощие от съществуването си , като използва всякакви антихуманни методи.
204
4
 
4
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
В югоизточна Азия никой не съчувства на японците, напротив - считат че са получили каквото са си заслужили. Заради отношението им към местното отношение е било по-лошо от хитлеровото към евреите.
203
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този път обаче на Германия няма да и се размине ако тръгне срещу Русия. Ще бъде окончателно изтрита от лицето на земята, коренно, така че никога повече в историята на човечеството няма да има такава държава и такъв народ.
202
1
 
7
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Що за морал е да предпочетеш избиването на чужди цивилни, пред свои военни? - еврейски. Ето затова нашите бащи се бореха. Ето затова ги избиваха по цяла Европа.
201
1
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 1 месец
До Анонимен--202 ...Това са фейк новини !
200
10
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
По добре скъп еленджи от САЩ, отколкото да се навеждам на Путин.
199
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ започнаха да облекчават санкциите срещу РФ. Европа отново е "направена на rлyпак". След мащабната размяна на затворници настъпи безпрецедентно размразяване - Съединените щати вдигнаха блокадата на Московската борса и също така позволиха на Европа да купува руски газ.
198
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Елементарно Уотсън....Аве , нещо чета из западната преса , че и в САЩ Е ЗАПОЧНАЛА рецесия ! Може ли да ни у-СВЕТЛИШ по въпроса ?
197
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според изчисленията на аналитичния център "Център за изследване на енергетиката и чистия въздух" (CREA), от началото на специалната военна операция Русия е спечелила приблизително 200 милиарда евро само от търговия с изкопаеми горива с ЕС: около 107 милиарда от петрол , около 87 милиарда евро от газ, около 3,5 милиарда евро от въглища. И сега Bloomberg съобщава, че доставките на руски LNG за Европа растат.
196
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия - нейният истаблишмънт и, очевидно, голяма част от народа - не можаха нито да се примирят с поражението във Втората световна война от Съветския съюз, нито да приемат равноправно сътрудничество с Москва, въпреки грандиозните перспективи, които то обещаваше. Германия латентно живееше с нуждата от отмъщение, която особено се засили след 2014 г. Началото на СВО беше сигнал за Берлин, че е дошъл моментът за решителен фатален удар, само че той се върна при него като бумеранг: Русия оцеля, а Германия се превърна в обречена икономика и марионетка.
195
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 80 години руснаците проявиха най-висок хуманизъм и милосърдие към германците - след всичко, което Третият райх направи в окупираните територии и със съветските граждани. Германия се оказа неблагодарна и не научи урока, който получи - и сега трябва да си плати за това. Иронично е: това, което руснаците имаха право да направят, но не искаха да направят на германците, американците ще го направят. Историята има своеобразно чувство за хумор.
194
6
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Преди 79г. трябваше двете бомби да са в Масква и Петербург. Сега щяхме да цъфтим.
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Елементарно Уотсън..В България си е по-друго , ние сме ''най-добре'' , няма бедност , няма корупция , няма неграмотност , здравеопазването е ''безплатно'' ,... абе , ---пей сърце !
192
1
 
6
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Единствената държава, която си призна, извини и плати за военните си престъпления е Германия. Нацистите имаха топки.
191
1
 
6
 
! Отговори
Точно обратното преди 1 месец
До ... 175: Мащабите на сраженията между СССР и Германия, и тези, в които са участвали САЩ и Великобритания са несравними. Само в битката за Сталинград от двете страни са участвали милионни армии. А в сраженията на САЩ - по стотина хиляди.
190
1
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 1 месец
Това е руска дезинформация!
189
5
 
3
 
! Отговори
Никой преди 1 месец
До До 179Живея в България и не се срамувам от това. Не съм беден и нямам бедни приятели. Който твърди, че България е бедна държава да върви в Африка. После може да поспорим отново.
188
4
 
3
 
! Отговори
Германка преди 1 месец
Те американците преди атомните бомби убиват много повече цивилни с тактика на Файърбомбинг!Запалващи бомби които предизвикват пожари, използват материали като фосфор, термална смес, ***..използват ги в Дрезден и Германия и Япония, така умират най много ЦИВИЛНИ..даже повеме от атомните бомби- също е неразрешено и военно престъпление..това е специалитет на САЩ. вече махнаха паметника на убитите в Дрезден, искат това да се забрави.
187
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До BormannЧУВСТВО НА ШИЗОФРЕНИЯ. ВРЕМЕ Е ДА ОТИДЕШ НА ПСИХИАТЪР
186
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 179 Нито е вярно, че Северна Корея процъфтява демографски, нито, че България е с най-ниски демографски показатели от "така наречения Запад". Но нещо друго е интересно, Румъния, която беше по-зле от нас сега й дишаме прахта. Явно само на нас "Запада" така ни влияе. Що ли?