Байдън: Тръмп е опасен за американската сигурност

Мотивът за оттеглянето му - да запази демокрацията
12 авг 2024 12:03, Инна Ангелова
84
Байдън: Тръмп е опасен за американската сигурност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън даде първото си интервю след новината, че доброволно се оттегля от президентската надпревара и няма да се кандидати за евентуален втори мандат като президент на Щатите. Байдън сподели, че се оттегля с мотива да запази демкрацията в страната и  отбеляза, че гледайки резултатите от проучванията сега, осъзнава, че е бил прав да се оттегли.

Говорейки в предаването на CBS News Sunday Morning, Байдън каза: "Проучванията показаха, че съперникът ни диша врата. Но това, което се случи, беше, че редица мои колеги от Демократическата партия  и Сенатът смятаха, че ще ги нараня в надпреварата. А аз се притеснявах, че ако остана в надпреварата, това ще бъде темата.

След като оттегли кандидатурата си, 81-годишният президент подкрепи вицето си Камала Харис за нов кандидат за изборите през ноември. Байдън подчерта, че освен това, което са му показали социологическите проучвания, основната причина за решението му е също така е не само да "запази демокрацията", но и "да победи Тръмп".

"Мислех, че е важно. Защото, въпреки че е голяма чест да бъда президент, мисля, че имам задължение към страната да направя това, което е най-важното нещо, което можете да направите. А то е именно: ние трябва, ние трябва, ние трябва да победим Тръмп".

Проучванията първоначално показаха, че Тръмп е натрупал преднина пред Байдън, включително в щатите на бойното поле, след представянето на Байдън в дебата на 27 юни, когато изглеждаше, че изпитва затруднения да говори последователно и когато представянето му засили аргумента, че той вече няма когнитивната способност да бъде президент.

Но влизането на Харис в състезанието промени динамиката. Проучване на Ipsos, публикувано в четвъртък, показа, че Харис води Тръмп на национално ниво с 42% срещу 37% в надпреварата за изборите на 5 ноември.
Докато Демократическата партия все още не е обявила официално Харис за свой кандидат за президент, някои в партията се съмняват дали тя може да победи Тръмп.

Попитан от CBS дали ще води кампания за Харис, Байдън каза, че той и Джош Шапиро, губернаторът на Пенсилвания, “подготвят предизборна обиколка в Пенсилвания, пише още “Труд”.

Харис обяви миналата седмица, че Тим Уолц, губернаторът на Минесота, ще бъде неин вицепрезидент. Смята се, че Байдън е предпочитал Шапиро за ролята. “Той е моят тип човек, той е истински, той е умен, познавам го от няколко десетилетия. Мисля, че това е страхотен отбор“, каза Байдън.

Президентът също така разкритикува Тръмп, като каза, че той е “истинска опасност за американската сигурност“.

Освен изборите, Байдън говори и за войната на Израел в Газа и подчерта, че все още вярва, че е възможно прекратяване на огъня преди края на неговото президентство.

“Планът, който съставих, одобрен от Г-7, одобрен от Съвета за сигурност на ООН и т.н., все още е жизнеспособен. И аз работя буквално всеки ден – и целият ми екип – за да се погрижа това да не ескалира в регионална война. Но лесно може“, каза Байдън пред CBS.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: ИзбориСАЩТръмпБайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
16
 
! Отговори
Световното преди 1 месец
зла е ФАЩ!!!
49
3
 
12
 
! Отговори
Щас преди 1 месец
Сигурността за Дедо Байдън е войни и бой за да те уважават.Янките в това са ненадминати.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно тази окраинска копейка направи много войни в Европа и Изтока, за да си живуркат охолно американетата.Този е заплаха за Света!
47
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тукашният утаечен мисиръчен свят не само чепропагандира изцяло в полза на една чужда държава - САЩ, ами и конкретно в полза на властовата политическа партия- демократическата. Нищо друго извън опорките на тези преки техни началници не може да се прочете и чуе в мисирското блато.
46
7
 
20
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Тия самолетоносачи американците могат да си ги заврат отзад. Това е отживелица, САЩ нямат вече армия да се противопоставят дори на Иран. Какво може да очакваш от армия, набираща гендъри за служба? Нормалните патриоти-американци, бягат.
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тубата е пълно с клипчета на улиците в Америка като декор на филма Живите мъртви дет са на тежка дрога , откакто тез са на власт е това.
44
3
 
6
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
И тересното е, че и руснаците подкрепят Хамилата.
43
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейки, какво става бе, Иран няма ли да напада Израел? Между другото, Лойд Остин е изпратил подводница с управляеми ракети и цялата бойна група на самолетоносача Ейбрахам Линкълн в Близкия изток, така че мераците на амуджите да се правят на мъже почнаха постепенно да се изпаряват...
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каза командващия на ядрената сила който системно не знае къде се намира, защо е там и на къде да тръгне. Очаквам скоро да обяви че и заради опасността Тръмп да поеме поста са се опитали да го ликвидират
41
1
 
15
 
! Отговори
ПИТАМ преди 1 месец
Таз камилла минала ли е през тест за пол?
40
1
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 1 месец
"До 28, aми бял спечели и през 2016г. и през 2020г., така че пробвай с някоя друга опорка..." - Грантаджия, така е защото и през 2016 и през 2020 - 2мата Кандидати бяха Бели, съответно Тръмп срещу Хилъри и Байдън срещу Тръмп - така, че Слаба Опорка, но се опита за 50 цента да измишлиш нещо!
39
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 41, ами питай си Путина ще пали ли други войни, или тая в която затъна до шия, му стига? Между другото, ако не беше затънал, със сигурност щеше да има и други войни
38
4
 
21
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
А този дядка с деменция е опасен за целия свят, както се видя.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти си по-опасен. Някоя друга война ще разпалим ли по света? А някоя атомна бомба планираме ли?
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28, aми бял спечели и през 2016г. и през 2020г., така че пробвай с някоя друга опорка...
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хейт, що бе, а в ръцете на дъртия откачалник в Кремъл, на по-сигурно място ли е?
34
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
А Байдън и сащ за света....
33
2
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
вие янките сте наи опасните за човечеството вие палите света заради вашатаалчност за печалби които и да стане президент няма да промени нищо вие стеубиици по генезис
32
1
 
14
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Представям си ядреното куфарче в ръцете на Байдън.
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Харис води даже и според букмейкърите - преди даваха огромно предимство за Тръмп - 1,20 срещу 4,33 за Байдън, след като Камала Харис беше издигната от демократите, постепенно тренда се обърна, а вече тя е фаворит с коеф. 1,80 срещу 2,00 за Тръмп