Най-новата ракета въздух-въздух на САЩ може да наклони баланса в Южнокитайско море

AIM-174B може да атакува въздушни цели на разстояние до 400 км
15 авг 2024 18:32, Гергана Попова
79
Най-новата ракета въздух-въздух на САЩ може да наклони баланса в Южнокитайско море
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разполагането от ВМС на САЩ на нови ракети въздух-въздух с изключително голям обсег в Индо-Тихия океан може да заличи предимството на Китай във въздушния обсег, казват експерти, съобщава Reuters.

AIM-174B, разработен от лесно достъпния Raytheon. Ракетата за противовъздушна отбрана SM-6 е най-далечната такава ракета, която Съединените щати някога са използвали и бе официално призната през юли.

Има три ключови предимства: може да лети няколко пъти по-далеч от следващия най-добър американски вариант, AIM-120 AMRAAM; не изисква нови производствени линии; и е съвместима със самолетите на поне един съюзник, Австралия.

Най-важното е, че оръжие като AIM-174B, което може да атакува въздушни цели на разстояние до 400 км (250 мили), превъзхожда китайската ракета PL-15, позволявайки на американските самолети да държат заплахите по-далеч от самолетоносачите.

"Съединените щати могат да осигурят безопасността на своите важни активи, като групи превозвачи, и да нанесат удари на дълги разстояния по цели", каза Чие Чунг, изследовател в базиран в Тайпе мозъчен тръст.

AIM-120, стандартната ракета с голям обсег за американски самолети, има максимален обсег от около 150 км (93 мили), което изисква изстрелващият самолет да лети по-навътре в оспорваната територия, излагайки самолетоносачите на по-голяма опасност от противокорабни атаки.

Всеки тип конфликт в Южнокитайско море, в рамките на така наречената Първа островна верига, която минава приблизително от Индонезия на североизток до японския континент, означава, че американският флот ще действа в рамките на няколкостотин километра от своя китайски противник. Подкрепата на Тайван при инвазия би притеглила флота още по-близо.

"AIM-174B променя това уравнение, като държи самолетите за преследване на НОА извън обхвата на стрелба и дори застрашава техните самолети, атакуващи Тайван, каза Чунг. "Това увеличи вероятността Съединените щати да се намесят в голям конфликт в региона."

Десетилетия наред предимството на Съединените щати в стелт изтребителите, първо с F-117 и след това с F-22 и F-35, означаваше, че ракети като AIM-120 бяха всичко, което беше необходимо.

Американската армия също се насочи към разработването на AMRAAM като по-евтина алтернатива на нова ракета, като драстично подобри нейните характеристики в продължение на десетилетия, каза Джъстин Бронк, експерт по въздушни сили и технологии в лондонския Royal United Services Institute.

Смята се, че SM-6 струва около 4 милиона долара всеки, казва Алиансът за застъпничество за противоракетна отбрана, докато AMRAAM струва около 1 милион долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
17
 
14
 
! Отговори
Хамас преди 1 месец
Вече почти 1 г. израел, америка и цяло нато не могат да превземат територията на Газа, която е с размери 40 х 15 км. Хахахаха, голяма сила нема що!!! Хамас ви направиха за резил, а вие сте тръгнали да воювате срещу Русия))))
7
13
 
11
 
! Отговори
бл преди 1 месец
Руснаците с иронична усмивка ще продадат Р-37М на китайците.
6
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори самото присъствие на САЩ в региона е достатъчно да промени баланса на силите! Пред американската мощ всички треперят, и това е нормално - предимството им във въоръжение и свръх - модерни технологии е огромно!
5
5
 
14
 
! Отговори
САЩ преди 1 месец
чакаме на копчето за гъбата над москва от 1945 година,копчето ръждяса трябва да се смаже.
4
5
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
За сега си остава еднополюсен модел - САЩ. Туршия и Китай са силни на приказките и парадите!
3
17
 
12
 
! Отговори
ОДАБ-3000 преди 1 месец
Русия действа със супер точни удари по место дислокация в Харков -50 чужди инструктори и наемници. На следващия ден удар по Одеса, 2 влакови композиции с натовка техника -70 чужди наемници и над 50 бронирани машини минус. На другия ден удар по база в град Исмаил, унищожена техника и -200 натовски инструктора и боевики. Правят ви на кайма бе цръвули хахахахахаха. Доволен съм, че русофобите и натовските-джендери ядат дронове "Герань 2" и ОТРК "Искандер М". Направо замириса на печени укронацяги и натовски наемници, дришняци!!!
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новия двуполюсен модел е САЩ - Китай, Русия беше занулена от Путин
1
2
 
6
 
! Отговори
бл преди 1 месец
На снимката .... ракета въздух-въздух!