Шефът на ЦРУ: Бяхме убедени, че Русия ще използва тактически ядрени оръжия

Бърнс заяви, че западните лидери не трябва да се плашат от риториката на Путин
8 сеп 2024 17:00, Нели Христова
293
Шефът на ЦРУ: Бяхме убедени, че Русия ще използва тактически ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС

Западните лидери не трябва да се плашат от заплахите на Кремъл за ядрена ескалация. Увереност в това изрази директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в рамките на дебат в Лондо за това дали ракетите Storm Shadow трябва да се използват от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за удари дълбоко в Русия, съобщава британският вестник The Guardian.

Бърнс, който е на посещение в столицата на Обединеното кралство, подчерта, че "САЩ са отхвърлили страховете“ от руски ядрен удар през есента на 2022 година, и отбеляза, че заплахите от Москва не винаги трябва да се приемат буквално.

"Путин... ще продължи да дрънка със саби от време на време. Не можем да си позволим да бъдем уплашени от това... трябва да го имаме предвид. САЩ предоставиха огромна подкрепа за Украйна и съм сигурен, че президентът ще обмисли други начини, по които можем да ги подкрепим“, коментира Бърнс.

Що се отнася до Украйна, директорът на ЦРУ бе попитан дали във Вашингтон и други западни столици са притеснени относно риска от ескалация на войната чрез даване на разрешение далекобойната ракета Storm Shadow да бъде използвана за удари по цели дълбоко на територията на Русия.

"Никой от нас не трябва да приема с лека ръка рисковете от ескалация“, предупреди Бърнс, като призна, че в ЦРУ са били убедени през първата година от войната, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия на бойното поле.

"Имаше момент през есента [есента] на 2022 година, когато смятам, че имаше истински риск от потенциално използване на тактически ядрени оръжия от Русия в Украйна“, обясни директорът на ЦРУ.  Но по думите му "никога не съм мислил... че трябва да бъдем ненужно уплашени от това“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от САЩ
Има простреляни на магистрала в Кентъки, стрелецът се издирва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия отново загуби. Не си спомням Русия да е печелила реално някаква война, а съм изчел всичко по история.
185
2
 
11
 
! Отговори
Какво следва преди 1 седмица
Какви още оръжия ще дадат САЩ на Украйна? Само атомно оръжие още не са им дали. С тия балистични ракети Украйна няма да спечели войната. Балистични ракети си произвеждат и Хамас. Но хиперзвукови тактически ракети, каквито в Русия вече са на въоръжение, засега дори и САЩ нямат.
184
1
 
11
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 седмица
До Срам!: Не се прави на баба Ванга. Не ти стига пипето за това. А колкото до шефът на ЦРУ, той просто няма какво друго да каже.
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ако греши? Най-много да гръмнат украинците или европейците. Американците това не ги интересува.
182
14
 
5
 
! Отговори
Срам! преди 1 седмица
Догодина по това време, възхваляващите руската военна мощ ще се скрият в миши дупки не от страх, а от срам,заради фантазиите си на възхвала на крепостните. Иначе, с края на войната светът ще си отдъхне.
181
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-накрая и ЦРУ си призна, че Украйна е само опитно зайче. Щом въпреки опасенията са продължили ескалацията значи не им е пукало особено за тази територия. САЩ са готови да воюват с РФ до последния украинец, от тази гледна точка няма проблем с ядрен взрив там. Дори напротив най-накрая пропагандата им ще се сдобие със силен коз.
180
2
 
12
 
! Отговори
ЦРУ Мустака преди 1 седмица
Продължавайте да ръчкате мечката. Очакванията ни са че няма да се разяри.
179
0
 
6
 
! Отговори
До 182 преди 1 седмица
Ама като карат защо се редят за помощи или са крали и знаят,че рано или късно всичко свършва, защото са дошли от най-бедната страна в цяла Европа
178
2
 
15
 
! Отговори
До 179 преди 1 седмица
Абе просяк и британския министър на отбраната, който нарече Зеленски нагъл неблагодарник и той ли е русофил или на всички им писна от украинските Вилидж Пийпъл без мозък
177
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинските. просяци както е написал един приятел карат коли и джипове по 100 000 лв,гадовете много са нахални и нагли ,бой по украинските фашисти нашите политици като ПП им подаряват оръжия и милиони ,и са слуги на Украйна
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоест, признава, че ЦРУ са сгрешили напълно с прогнозите си до момента, поради което призовава да му имаме доверие на прогнозите...
175
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 172 Русофилино ти освен думата просяк друга дума знаеш ли от българския език или не.
174
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И,от ирония дали има бивши русофили,нека са споделени минусите,полза няма.Има и бивши души и идеали ,нали.Всяка сутрин те гони инстинкта да станеш,за да е и с.Според някои бивши доктрини.Голям слуз на бивши виждам от успешничек пред утин ,който ми е все тая къде и как е,жалко за русия.Защото и да ,укрите,както толкова се напъват да правят магии тук,тя пак сама ще си го н.Просто обича да и е зле,нешастна и винаги да има виновен.Трийте,трийте,тя няма да стане 'по малък мазохист и феновете и успели
173
3
 
4
 
! Отговори
До 174 преди 1 седмица
На тая украинска психиатрия ограда няма ли
172
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Западните лидери не трябва да се плашат от заплахите на Кремъл за ядрена ескалация"---------------Да не вземаме насериозно държава с ядрен арсенал по-голям от американския? Поредната кyxa лейка станал директор с връзки.
171
2
 
2
 
! Отговори
До 172 преди 1 седмица
И някой тролея ли са целия свят или няколко просяка
170
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Велика България може да има ЕДИНСТВЕНО, ако територията и е на 3 морета. Не може да си "забоден" на кръстопът и да си фактор със 144 хиляди квадратни километра. По-скоро Сърбия ще увеличи територията си за сметка на Петрич и БГ Македония...защото най-големия грях е невежеството, дами и господа!
169
1
 
8
 
! Отговори
До 169 преди 1 седмица
Да бе за това Европа се напълни с украински просяци дето искат да се връщат в тайна Украйна,а само развавят просешки лозунги на който и децата им се смеят
168
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 168 "руснаците са хитри" То ако имаха поне грам мозък руснаците нямаше да нападнат Украйна и да станат за присмех с така наречената втора армия в света.
167
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Шефът на ЦРУ: Бяхме убедени, че Русия ще използва тактически ядрени оръжия"...................Значи разузнаването ви е пълен виц.