Какво е финансовото състояние на Владимир Зеленски?

Пропагандисти в интернет твърдят, че той е милиардер
21 апр 2022 09:40, Нели Христова
254
Какво е финансовото състояние на Владимир Зеленски?
Снимка: БГНЕС

Популярна шега, която се разпространява в интернет, твърди без доказателства, че украинският президент Владимир Зеленски струва 1,4 милиарда долара – "повече от Уил Смит, Крис Рок и Дейв Чапел, взети заедно". Инсинуацията е ясна. За да може Зеленски, бивш комик, да е натрупал такова състояние, трябва да е участвал в корупция. Но истина ли е това?

Лий Странахан, американски водещ в радио Sputnik, участващ в документалния филм на Оливър Стоун "Разкривайки Украйна", написа в Twitter на своите близо 100 000 последователи: "Защо Зеленски е милиардер?"

Отговорът на Forbes: той не е. Руската инвазия удари тежко милиардерите в Украйна. Според 36-ия годишен списък на световните милиардери на Forbes, в страната са останали само седем и Зеленски не е един от тях (нито и бившият президент и шоколадов магнат Петро Порошенко, който отпадна от класацията тази година).

Но за разлика от своя предшественик, Зеленски никога не е бил милиардер. В момента състоянието му се оценява на около 20 милиона долара, според докладите на Forbes Ukraine.

Основният му актив са около 25% дял в "Квартал 95" - група компании, които създават хумористични предавания и които той прехвърли на партньорите си, след като е избран за президент, въпреки че вероятно ще си върне акциите след напускане на поста.

"Квартал 95" продуцира и притежава сериала "Слуга на народа" - популярна политическа комедия с участието на Зеленски като украински гимназиален учител, който е избран за президент. Netflix, който по-рано излъчваше предаването между 2017 и 2021 г., отново грабна правата през март. С очаквани приходи от 30 милиона долара годишно, Forbes Ukraine оценява дела на Зеленски на 11 милиона долара.

Въпреки че той притежава апартамент в една от най-скъпите жилищни сгради в Украйна в центъра на Киев, той е сравнително скромен по западните стандарти. Forbes изчислява, че цялото портфолио от недвижими имоти на Зеленски е на стойност 4 милиона долара, включително два апартамента, които той притежава изцяло и два, които притежава наполовина, един търговски имот и пет паркоместа.

Интернет детективи или по-вероятно руски пропагандисти приписват на Зеленски собствеността на пет луксозни яхти и три частни самолета, в допълнение към акциите на стойност 60 милиона долара в компании като Saudi Aramco, Meta и Tesla.

Forbes не намира доказателства за такъв флот и ако Зеленски притежава акции в тези компании, трудно е да се повярва, че тези акции биха стрували близо 60 милиона долара.

Според Forbes Зеленски и съпругата му Олена Зеленска споделят банкова сметка, която държи около 2 милиона долара в брой и държавни облигации. Другите им активи, състоящи се от две коли и някои бижута, са на стойност не повече от 1 милион долара.

Зеленски скоро няма да влезе в списъка на милиардерите на Forbes.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
Моника преди 1 година
Марионетка на Американската политика. Като Киро Канадеца. България Български политик няма
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щял да си върне акциите когато няма да е президент. Когато няма да е президент как мислите има ли такава обция.
200
3
 
13
 
! Отговори
Бубе преди 2 години
Какъвто посредствен комик, такъв и президент!!! Като видиш дребно човече, бягай от него: Зеленски, Путин, Хитлер, Сталин, бай Тошо.....все лидери"...
199
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е той и наш Бойко официално е само с имота в Банкя. Ако гледаш само официалните документи..
198
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е той е в графата *** син, ама наш! Нормално е това.
197
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А СМЕТКАТА НА КАЙМАНИТЕ БРОЯТ ЛИ Я??!!!...
196
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансовото му състояние набъбва.
195
0
 
21
 
! Отговори
Мух преди 2 години
Охооо и тоя си е оплел кошницата . Пука му за народа на Украйна.
194
0
 
17
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
ВОлодимир Тревомански!Натурален евреин!
193
0
 
22
 
! Отговори
Дивергент преди 2 години
Не! Зеленски няма нищо. Всичко е при жена му и то неофициално. Първите бежанци от Украйна избягаха с куфарите с парите на съпрузите си.
192
1
 
27
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
На тая планета почти няма политик който да не е свързан с швейцарски банки, британски банки, руски банки, немски банки,държавния резерв на САЩ, евреи и тнт
191
0
 
22
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Хора като Макрон, Зеленски,Путин,Байдън,Сорос,Ротшилд и тнт всички са финансирани от един еврейски олигарси, господари, заради такива алчни хора стават войни и тая нашата територия се пълни с емигранти ,изхранвани от народа,инфлация и тнт.Не се очертава вдигане на стандарта на живот, а точно обратното мизерия и емиграция
190
1
 
34
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 2 години
Панама гейт, не беше ли мероприятие на САЩ? Защото именно тогава излязоха тези данни, че след превод от украински олигарх, Зеленски получава над милиард долара. Или щом става въпрос за протеже на американците, задължително това е компромат и задължително са намесени руснаците! Ето това е разследваща журналистика! Браво!
189
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само милионер
188
3
 
36
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
А какво е психичното състояние на това наркоманче
187
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зеленски: Украйна се нуждае от 7 милиарда долара на месец, за да компенсира икономическите загуби".Това е един просяк.Ще ги иска от САЩ и ЕС.Месечно заплащане за това,че води война като част ще отидат за него.Рекет е това.На фона на приказките как бил готов на 10-годишна война...ще ни изцеди като лимончета.Няма да имаме и хляб.Да отива да подписва и никакви 7 милиарда!Как не го е срам не знам!Той докара Украйна до това дередже,а ние не сме му длъжни с нищо на просяка!
186
5
 
27
 
! Отговори
Бай *** преди 2 години
Dnes.bg и Fakti.bg - пронатовски пропагандисти. Само лъжи сетете.
185
6
 
46
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
Борбата на бай дън ще е до последния хахол. Русия ще победи сатанинската Америка.
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да 195 Чакай значи ти, чонек който гледа и чете масовите медий ми казва да не вярвам на независими журналисти и експерти които имат докозатерства под формата на снимки и записи, Parick Lancaster буквална се навира в центъра на битката и пита хората каво става на живо пред камерата без пустановки. Scott Ritwr е бивш морски пехотинец офицер по пазознаването и оръжеен специалист, анализирал е всяка една улика до която може да стигне. Нистина ли мислиш че те са тези които лъжат ?
183
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е да държиш пари в брой в банковат си сметка...