Очаквано: Без традиционните руски гозби по Нова година в Украйна

Ястията са премахнати от ресторантите заради войната
29 дек 2022 19:02, Петя Славова
143
Очаквано: Без традиционните руски гозби по Нова година в Украйна
Снимка: Pexels

Две салати от руски произход украсяват обичайно новогодишните трапези в постсъветското пространство –  "Шуба", включваща херинга и цвекло, и картофената салата "Оливие" (позната у нас като "руска", б. пр.). Множество ресторанти в Киев обаче са ги премахнали от менютата – заради войната, предава БТА.

Тетяна Митрофанова, собственичка на гостилницата "За два заека" в историческия център на украинската столица, изобщо не се колебае: десет месеца след нашествието на руската армия тези ястия нямат място на масата.

"Трябва да обърнем страницата", обобщава 58-годишната жена, седнала на едно от канапетата в своя ресторант, където организира новогодишна вечер с концерт чак до сутринта.

"Това ще е за мен първа година без салати "Оливие" и "Шуба", добавя ресторантьорката, която смята да поднесе вместо тях традиционни киевски гозби, например пълнен костур.

"Зная, че за хората, които дойдат да прекарат (новогодишната) нощ с нас, тя ще остане незабравима", продължава Тетяна, която разглежда наближаващото парти като възможност за "психологически нов старт".

Не я тревожи и това, че клиентите няма да могат да си тръгнат в периода от 23:00 до 05:00 ч. заради комендантския час: "Дойдат ли при нас, хората влизат в едно ново измерение (. . .), където времето минава незабелязано."

 "Войната за борша"

Кулинарните аспекти на родолюбието в Украйна се развиха особено силно след 2014 г., когато Крим бе анексиран от Москва, а после с подкрепа от Русия започна и въоръжено въстание в Донбас, Източна Украйна.

Руското нашествие, започнало на 24 февруари по заповед на Владимир Путин, на свой ред пришпори украинския гастрономичен патриотизъм, който стигна върха си през юли – Украйна издейства ЮНЕСКО да впише в своя списък на застрашеното нематериално културно наследство "културата на борша" – супа, за чиято родина се обявява и Русия.

Една победа на Украйна в тази "война за борша".

Ресторантът "За два заека", наречен по името на съветска кинокомедия от 1961 г., не се задоволява само с промени в новогодишното меню – прави и друг принос към военните усилия.

Както и други кухни от града, щом през февруари върху Киев взеха да падат първите бомби, тази на Тетяна хранила стотици хора, останали без нищо за ядене.

После тя изпратила продоволствие на войниците, бранили от руските сили град Гостомел, където се разгоря жестока битка за стратегическо летище от района на Киев.

В крайна сметка през пролетта армията на Кремъл бе принудена да се оттегли, изоставяйки опитите да превземе Киев, за да фокусира действията си върху Източна и Южна Украйна.

"Срещнах командира (на подразделението от Гостомел) едва след пет месеца – разказва Тетяна. – Не съм срещала никой друг от нашите момчета, но ги обичам, всекиго от тях", продължава ресторантьорката насълзена, тъй като трима от тези мъже неотдавна са паднали в бой.

През последните дни нейният кухненски персонал е приготвил за войските на фронта сладкиши във формата на агнета. А един от готвачите, мобилизиран, току-що е заминал за тренировъчния си лагер.

 "Толкова други салати"

Да смени менюто, изключвайки оттам ястията, свързвани с Русия, е най-малкото нещо за шеф готвачката Наталия Хоменко: "Има начин и точно това трябва да бъде направено", казва тя.

"За два заека" далеч не е единственото заведение с тази логика. Ресторант "Автостанция" в Подолски район също преразглежда менюто си.

Тук също ще минат без "Шуба" и "Оливие", като ги заместят примерно с хумус от цвекло и "Форшмак" – запечена смес от скумрия, картофи, кисела сметана, лукчета и чушки.

За голямо възмущение на директорката Анна Селезен обаче те не ще може да бъдат включени в менюто за новогодишната нощ – руските бомбардировки и постоянните прекъсвания на тока не са дали възможност на екипа й навреме да усвои приготвянето на тези гозби.

Няма значение – ресторантът вече разполага със собствен генератор и ще сервира тези храни за православното Рождество Христово, отбелязвано в Украйна на 7 януари.

"Имаме си множество традиционни украински ястия, не ни трябват руски – отсича Анна Селезен. – И без тях се живее, даже трябваше да направим това по-рано."

Естествено, споделя тя, "Шубата" ще й липсва, но "има толкова други салати, които да приготвяме".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са с по-промити мозъци от макетата... И то все от същото място им ги промиват. Има поговорка: "Ако двама се карат, с един от тях е говорил англичанин" (респ. американец)
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Само дето - тортата "Гараш" си е съвсем унгарска, това, което в Бг се продава под това име, не е торта Гараш. Тортата "Захер" не е създадена от същия готвач. В Бг има само жалки подобия и на двете торти
101
0
 
1
 
! Отговори
Гастроном преди 1 година
До Атила бей - Руската салата си е съвсем руска и е разпространена по света като част от руската кухня. Създадена е в един от известните ресторанти на Петербург от Оливие - готвач от френски произход - според вкусовете, съставките и особеностите на руската кухня. Тя не е френска, и не би могла да бъде, френската кухня е съвсем различна като вкусове и съставки, не включва неща като кисели краставички и т.н. Изобщо руската кухня е супер, русофобчетата, които тука се стараят, изобщо си нямат идея
100
2
 
6
 
! Отговори
Само дето преди 1 година
тортата "ГАРАШ" е видяла бял свят имено в България или по-точно - в Русе! Шеф-готвачът Гараш е искал да представи на публиката един по-различен вкус от този на австроунгарския шеф-готвач Сахер, създал едноименната торта - "САХЕР"! ДА ГИ БОЙКОТИРАМЕ И ДВЕТЕ ТОРТИ ЛИ - ЗАРАДИ АВСТРИЙЦИТЕ, ЩОТО НИ ОТРЯЗАХА ЗА "ШЕНГЕН"? ДА, АМА ТОВА ЩЕ Е ДОСТА ТЪПО И СМЕШНО ОТ НАША СТРАНА!
99
3
 
6
 
! Отговори
Бойкотът на салатата преди 1 година
"Оливие"(носи името на белгийския шеф-готвач - ЛЮСИЕН ОЛИВИЕ, който я е създал), по-известна у нас като "Руска салата", само защото е създадена в елитния московски ресторант "ЕРМИТАЖ", който вече не съществува(е, де, сградата съществува, ама вече не е ресторант)! В самата Русия, тази салата се възприема като френско блюдо. Съврененната"Руска салата" има много малко общо с оригиналната рецепта. Все едно, ние да откажем да ядем торта "ГАРАШ", само защото готвачът й е бил австроунгарец.
98
1
 
3
 
! Отговори
хумус от преди 1 година
цвекло? айде честито.наистина многооо оригинално.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М4нгал кво ревеш те питам?
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво квичиш бе ***?
95
3
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Еми за това ще ядат традиционни руски ракети!
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега ще имат нови."Калибър на скара"""Задушен Химърс с картови""Закъсал Цезар в собствен сос".Руснаците ще им покажат и нови, всичко вече могат да изпекат или изпържат.
93
1
 
1
 
! Отговори
Q преди 1 година
До 106Ти откъде знаеш таквиз интересни неща,я сподели ?)
92
1
 
3
 
! Отговори
СЕрвитьора преди 1 година
Пълни *** ,имаше това лято и такива на зл.пясъци .Идва на касата, и вика не ми говори на руски Ами на английски.Аз му викам ,Абе жените на вашата маса на руски ми говорят и помежду си говорят руски на вашата маса.. Не английски! Добре бе,му викам няма проблем,ние още и на немски говорим,ама...
91
3
 
9
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Дайте украйнското меню ,щом е забранено да ядем храна съдържаща букви от името РУСИЯ .Идва края ви мръсни продажни български политически нацисти.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Салата Оливие е дело на французин и затова е именувана на него, следователно е френска, изобщо не трябва да се нарича руска салата.
89
3
 
9
 
! Отговори
Е? преди 1 година
Козячета , я първо вижте колко звезди мишлен има в Москва и колко в клоаката шопия?
88
3
 
4
 
! Отговори
Ген.Суровикин преди 1 година
На нова година аз организирам заря в Киев и други градове -бум бум ...ааахахахаха
87
2
 
3
 
! Отговори
Очаквано преди 1 година
Без таблицата на Менделеев от новата 2023 за Украина. *** до затриването си.
86
1
 
5
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 1 година
НАЙ ХУБАВАТА УКРАИНСКА КУХНЯ - ГОВЕЖДО СЪС СИНИ СЛИВИ !!!ДАЖЕ КИФТЕТА ПО КИЕВСКИ СА ПЛОД НА ГОВАЧ РУСНАК РАБОТИЛ В РЕСТОРАНТ ПРАГА В МОСКВА
85
5
 
3
 
! Отговори
И КАКВО ОТ ТОВА ??? преди 1 година
ПООСТОТИЯ - МИСЛИМ ВЕЧЕ ЗА ФАШИСТИТЕ (БАНДЕРОВЦИТЕ )НА УКРАИНА КОИТО СА БЕЗ ИСТОРИЯ ! МИСЛИ ЗА ТАЗИ КОИТО УБИВАТ НАЙ ЧИСТАТА БЯЛА РАСА НА ПЛАНЕТА ! НЕ ЗАБРАВЯИТЕ КОЙ ИЗМИСЛИ ПАРФЮМИ И ЗАЩО ? ЗАЩОТО ЗАПАДА НЕ СЕ КЪПЕХА И МИРИШЕХА НА СМРЪЧ !!!!!!!!
84
1
 
8
 
! Отговори
ДО 90 UR ОТ преди 1 година
до 90 УРАИНСКАТА КУХНЯ Е ПО ОТВРАТИТЕЛНА ЗАЩОТО ВСИЧКО СЕ ГОТВИ НА СЛАНИНА