Най-малко 5 загинали в Украйна при руския ракетен обстрел

Сирените за въздушна атака са се чували през нощта из цялата страна
9 мар 2023 13:22, Елка Василева
20
Най-малко 5 загинали в Украйна при руския ракетен обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Най-малко петима души загинаха днес сутринта при руски ракетен обстрел срещу енергийна инфраструктура в Украйна, предаде АП, като се позова на представители на властите.

Още по темата
Това е най-мащабната подобна атака от три седмици насам, при която бяха поразени и жилищни сгради, отбелязва агенцията.

Четирима души са загинали в района на град Лвов, след като ракета е поразила жилищни сгради, каза управителят на Лвовска област Максим Козицки. Три сгради са унищожени от пожар, избухнал в тях при падането на ракетата. Спасителни работници претърсват развалините в опит да открият още възможни жертви, добави той.

Пети човек е загинал, а други двама са били ранени при многократен обстрел срещу Днепропетровска област с цел поразяване на енергийната ѝ инфраструктура и промишлените ѝ съоръжения, каза нейният областен управител Сергий Лисак.

Сирените за въздушна атака са се чували през изминалата нощ из цяла Украйна, включително в столицата Киев, където е имало експлозии в два западни района на града.  Системите за противовъздушна отбрана са били задействани в цялата страна, но не се знае колко ракети са поразили цели или са били прехванати, уточнява АП.  

Киев е бил атакуван с ракети и с дронове-камикадзе, като голяма част от тях са били прехванати, но въпреки това енергийната инфраструктура на града е била поразена, казаха представители на общинските власти.

Съобщава се за експлозии в Голосиивски район на града, а в Святошински район, който също е в западната част на столицата,  са били ранени двама души, каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Тревогата в Киев е била отменена малко преди 8 ч. тази сутрин. Сирените за въздушна атака са замлъкнали, след като са действали около седем часа.

Новият ракетен обстрел бе извършен, докато Русия продължава настъплението си срещу "крепостта" Бахмут в Източна Украйна, където вече  шест месеца се водят ожесточени боеве, превърнали града в тлееща пустош, отбелязва АП.

Руската атака от тази сутрин беше осъществена броени часове, след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посети Киев, за да разговаря с президента Володимир Зеленски за удължаване на споразумение, според което Украйна може да изнася зърно от нейните черноморски пристанища, а Русия може да изнася храни и торове.
(БТА, Десислава Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споразумението, според което Украйна може да изнася зърно от нейните черноморски пристанища, а Русия може да изнася храни и торове е от лятото на миналата година. Истината е , че Украйна МОЖА да изнася зърно от нейните черноморски пристанища, а Русия НЕ можа да изнася храни и торове, защото санкциите пречат. Несправедливо е.
11
10
 
8
 
! Отговори
neo преди 1 година
Руския терор продължава,тея пияници освен да стрелят по жилищни сгради друго не могат.
10
9
 
12
 
! Отговори
Зе преди 1 година
Ако не прехванат руската руската ракета, хора ще стоят на студено. Ако прехванат руската ракета, може да падне върху жилищен блок и хора да загинат. Зеленски решава кое е по-добре. И без глупости, че ако Русия не стреляше, нямаше да пострадат жилищни сгради. И САЩ ако не бяха нахлули 2 пъти в Ирак, стотици хиляди иракчани още щяха да са живи.
9
18
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Още 5 жертви на руско-фашисткия терор.Настъплението при Бахмут буксува,руските терористи избесняха и в безсилието си се хванаха за ракетите.
8
3
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ВСИЧКИ ЛИ СА ПАЗАЧИ НА ОРЪЖЕЙНИ СКЛАДОВЕ ???
7
4
 
17
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
Удрят Тецовете с ракети.Изчакват ги малко да ги пооправят и пак ги удрят.
6
5
 
20
 
! Отговори
НИЕ: ВИЕ: ТЕ: преди 1 година
Какво е правил хамерикански натовски самолет над Хасково и Пловдивска област да обикаля преди 30 мин някъде. ? Бая маневри е правил. И сега са вече над Румъния?
5
13
 
23
 
! Отговори
УдрИ ! преди 1 година
Крайно време е Русия да удари Киев истински , както американците Багдад навремето и да си пусна CNN да гледам с кеф :)
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига де,нали бяха свършили бомбите?
3
7
 
15
 
! Отговори
Не може преди 1 година
Чуждия негативизъм не ми влияе и не ме интересува чужда война въобще .Кой иска да отива ,но аз с глупости не се занимавам ай чао и хубав ден
2
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните за украинските загуби на фронта са просто колосални. Говори се, че в последните дни на авдеевския фронт ежедневно ВСУ е започнал да губи повече военни отколкото в Бахмут. Само в Бахмут ежедневно ВСУ губи около 500 военни. Според източници, на целия фронт ВСУ губи 2000 души (убити и ранени) ВСЕКИ ДЕН!
1
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са ракети замярат ги с лопати забравихте ли, че ракетите им свършиха лани.