Русия и Украйна се готвят за дълга война, набират нови войници

Подсилват изтощените си армии
245
Русия и Украйна се готвят за дълга война, набират нови войници
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия и Украйна засилват набирането на войници, които да се сражават и умират в кални окопи, разрушени градове и обширни минни полета, за да подсилят силно изтощените си армии, което е още един знак, че двете страни се подготвят за дълга война.

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който разрешава по-голям от обичайния пролетен набор с цел набиране на около 147 000 души, което е с около 10 % повече от същата пролетна кампания през 2022 г. Макар че е малко вероятно новобранците да отидат веднага на бойното поле - а един руски служител твърди, че те изобщо няма да бъдат изпратени там - наборната служба ще създаде по-голям резерв от потенциални войници за руската армия, която претърпя огромни загуби.

Украйна, която също се опитва да попълни редиците си, съобщи, че е получила над 35 000 заявления за новите сили, които формира - Офанзивна гвардия. В продължение на няколко седмици, опитвайки се да привлече доброволци, украинското правителство разлепи плакати и билбордове из цялата страна и рекламира плана си за мрежа от бойни бригади, които ще работят под ръководството на Министерството на вътрешните работи заедно с редовните войски.

През цялото време в Украйна пристигат още западни оръжия, а официални лица твърдят, че скоро Киев ще започне контраофанзива, за да си върнат загубените територии в източната и южната част на страната.

Нито Украйна, нито Русия разкриват броя на жертвите си, но западни служители и анализатори твърдят, че и двете страни са понесли огромни загуби в човешка сила. Американски официални лица изчисляват, че от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари миналата година досега са убити или ранени около 200 000 руски войници, а Украйна е дала над 100 000 жертви.

Последните седмици на жестоки сражения в източната част на страната, по-специално в градове и селища като Бахмут и Авдиевка, костваха на Украйна голям брой войници, включително някои от най-опитните им бойци. Представители на САЩ заявиха миналия месец, че на моменти стотици украински войници са ранявани или убивани всеки ден.

Въпреки че потуши несъгласието с войната в Русия, Путин остава чувствителен към общественото мнение и периодично се сблъсква с възмущението на роднини на войници и моряци - например след потъването на руския флагмански кораб в Черно море. Тази седмица руските официални лица изглежда се опитаха да потушат опасенията, че последно набираните новобранци скоро ще се окажат на бойното поле./Джефри Джетълман, Алън Юас, „Ню Йорк Таймс”/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в затворения ни луксозен комплекс украинците са с джипове и нови коли,мъжете им здрави,прави,защо не са във войната ,а тук на изхранване?
203
4
 
7
 
! Отговори
България дава преди 1 година
240 депутата. Убедени евроатлантици и разни други скрити лимонки. Утре ЦИК обявява имената и веднага ги товарим на конски вагони за фронта.
202
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън всички ураинци и нейните слуги от България
201
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са о Русия и Украйна ,намесени са на 100%сащ и ЕС с пари и оръжия
200
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Украйна не знам за какво се готвят но угодните драскачи да се готвят за източният фронт след като си избраха слугите евро атлантици.
199
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 процента от българския народ каза не на руския фашизъм!БКП и Възраждане сега могат смело да се отправят към благоденстващите блата на Москва!
198
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна събира войска за контранастъпление... Ще и трябват доста хора, а и ще има много оръжие за използване срещу руските терористи и мародери.
197
6
 
10
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Рашистите нали реват да се върнат границите на НАТО от 97ма година. А рашия ще се върне ли към тогавашните си граници? Не разбрах какво предлагат в заманя, или пак само лицемерничат и се надуват като папуняци в руская гьзета.
196
4
 
10
 
! Отговори
До 197 преди 1 година
Слагай каската и бегом при любимите ти укропи! Недорасляк недоучен.
195
3
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Русия обучава поредния набор срочнослущещи, нищо общи няма това със СВО. В Украйна ги ловят по магазини и улици, а богатите са по скикурортите във Франция, Турция, и у нас.
194
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израелските служби отдавна изчислиха, че руските загуби са 1 към 9,5/10 украински. Чак и Урсулата се изпусна през януари.. Пък вие си пишете глупости, щим си вярвате.
193
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Русия си увеличава армията от срочно служещи и това си е нормално при положение,че в Украйна са пратили една част от войската си,но някой го пробутва като едва ли не им трябва войска за фронта.Е не мога да разбера тая пропаганда.Как руснаците имат 200000 загуби от 500000 войска ,а украинците нямат никакъв пробив никъде и въпреки,че според тях общо са събрали близо милион армия нищо не могат да направят,а даже губят и се навират в градовете.
192
3
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Знаем го украинските доброволци-от вратата за краката. Не ги обвинявам, карат ги да воюват в една безснислена война, доста често биейки се срещу роднини. Тая битка ми напомня на нашите махленски битки между белоккожи.
191
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смешните постове тук са от русофили, които се оплакват от последиците от действията на Путин.
190
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия и Украйна се готвят за дълга война, набират нови войници" -- перфектни бизнес възможности за здраво мислещо за нац. интереси правителство и катастрофа за правителство от предатели работещи за сащ.
189
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Русия тинтири-минтири ... урагани разрушават дървените къщи на цели американски градове.
188
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука всяко заглавие е лъжа, акциите на ИнвесторБГ на борсата постоянно падат. Акционерите какво правят -- чакат да фалират -- ха-ха, хи-хи !
187
8
 
17
 
! Отговори
Жалки Лъжи преди 1 година
Путин набира армия да я прати по границата с Финландия - Приемането на Финландия в НАТО ще ви струва около 300 милиарда на година - да ви е честито разширяването. Колкото то това което все още се нарича Украйна - там не станаха хора между 17 и 28 години, така че привършват унтерменшуните от Украина и ива ред на унтерменшаните от Полша, Прибалтика Румъния и България - стегаите се за фронта - така НАТО се готви за дълга война - на ваш гръб
186
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Дано ПП и ГЕРБ направят правителство и пратят българите в Украйна, за да се изчисти лошият материал(за русофилите говоря).".*****************************Ама те русофилите са 50+ годинки. Нема да ги земат дори запасняци.Ще пратят такива като тебе.
185
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано ПП и ГЕРБ направят правителство и пратят българите в Украйна, за да се изчисти лошият материал(за русофилите говоря).