76% от поляците смятат, че войната в Украйна заплашва тяхната сигурност

28% смятат, че войната ще се разпространи и в други държави
12 апр 2023 18:30, Нели Христова
109
76% от поляците смятат, че войната в Украйна заплашва тяхната сигурност
Снимка: БГНЕС

Повече от трима на всеки четирима поляци смятат, че войната в Украйна заплашва тяхната сигурност, показва ново проучване, предаде полската новинарска агенция ПАП и БТА.

Според проучването на агенция CBOS 76% от анкетираните заявяват, че войната застрашава сигурността на страната (с 3 пункта повече в сравнение с февруари), докато 17% са на обратното мнение.

Нещо повече, 28% смятат, че войната ще се разпространи и в други държави, а 41% - че няма да ескалира.

Според 56% от анкетираните Украйна трябва да продължи борбата и да не прави отстъпки на Русия (което е спад с 8% в сравнение с проучването от ноември 2022 г.).

В същото време 30 % смятат, че войната трябва да приключи, дори ако Украйна трябва да се откаже от част от територията си или от част от независимостта си (по този показател има ръст от 6 пункта спрямо ноември 2022 г.).

CBOS също така е попитала анкетираните дали Полша трябва да приеме украински бежанци от районите, засегнати от войната. Тридесет и четири процента от анкетираните са отговорили "определено да", 49% - "по-скоро да", 4% - "определено не", а 7% са посочили "по-скоро не".

Анкетираните са били попитани и дали подкрепата, която Полша оказва на бежанците, е задоволителна. Шестдесет и седем процента (без промяна спрямо февруари) са казали, че тя е достатъчна, според 26% тя е твърде голяма (без промяна спрямо февруари), а други 3% - че е твърде малка.

Според проучването 49% от поляците смятат, че Украйна трябва да се присъедини към Европейския съюз, а 53% са заявили, че страната трябва да стане член на НАТО "възможно най-скоро".

Проучването е проведено от 6 до 16 март, като са анкетирани 993 случайно избрани полски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Ама много избирателно "припомняш" . Това от тролската ти агенция ли го знаеш? А аз да ти припомням ли зоната Данциг окупираната от Полша немска земя заради която започва конфликта на Германия с Полша. А това че Хитлер става Мъж на годината в САЩ предпочетен от милиони американци пред френския и английския премиер. ЦЯЛ СВЯТ е бил в приятелски отношения с Хитлер... но той напада Русия.
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво да смятат поляците като Русия води война до границите им ? Да не забравяме също и ,че тези които уж са ни `освободили от нацизма`започват ВСВ ЗАЕДНО с Хитлер , като окупират Полша . Те винаги са подкрепяли Хитлер , до момента в който не ги е напднал.
82
0
 
2
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Всички хохли да отидат в Полша да им разкажат играта, самите поляци ще ги изколят после !!!
81
2
 
0
 
! Отговори
До ехааа преди 1 година
До АнонименПоляците обаче не злобеят срещу помощта за украинските бежанци както у нас.- остана и да посочиш, колко полски хотела с по 3 звезди нагоре, са приели украински бежанци- ----------Ще ти посоча: Не знам колко хотела с 3 звезди в Полша са приели украинци, но със сигурност има! Но знам, че не е необходимо там да ги настаняват в хотели, понеже стандартът е висок и дори в едно бунгало би имало всички удобства, които у нас са налични САМО в хотели с 3 звезди и нагоре. Затова!
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цар идва от Цезар" - Да, но се поше жеьар, защото не е име, а е титла.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хората наистина са се чудили от какво ги освобождават защото след 500 години живот в една система те стават част от нея. " - Состема в която си трето качество човек, която е дала право на 2-3% да дишат, под натиска на цял свят в послед ите 15-20 годино? Система, която си е клала, когато и кефне? Като не ти харесва - върви в Турция и повепе не се прави ба умен тук.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ем да е ... Те за тва пращат квото имат и могат...
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша е фашистка държава!!!
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам на поляците ядрена война!
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците на сън да ги бутнеш ще ти кажат, че ги гони червен призрак...... Ако толкова ги е страх от Русия най-доброто което можеха да направят е да настояват за неутрална украйна, т.е. буфер между тях и Русия. Сега просто ще имат Русия по-близо до границите си...
74
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз на поляците мога само шапка да им свалям. А на вас големите "българофили" освен среден пръст друго не мога да ви покажа мишки нещастни.
73
2
 
2
 
! Отговори
do 81 преди 1 година
Невероятно е колко малко така наречените патрЕоти знаете за собствената си история. Хората наистина са се чудили от какво ги освобождават защото след 500 години живот в една система те стават част от нея. Има много данни за това но вие освен да въртите Ботев и Левски друго незнаете за историята на България.
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 "защото след 500 години хората са се чудили от какво ги освобождават...." - ми той Тиквата неслучайно ТИ каза, че 90% СТЕ про'с'таци. Явно в най-добрия случай си от някой от тези хора.
71
2
 
5
 
! Отговори
J P Морга Н преди 1 година
Те поляците смятат, ама сметката отдавна вече е написана.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали немците или поляците да изчезнат първи - едва ли някой има изразено мнение по този въпрос. Все ще е късно.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе поляците не сакате ли дебелия с котешката глава? Много е убав ше ви доде по мерка след 33 години к ле санье от евро гейците. Тъкмо ше ви уплътни луфтовете. По времето на бай Тошо се от клеса аме по морето на полякини чехкини германки убави спомени ни останаа.
68
6
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 75 И тук никой не злобее. Проблема е, че има много руснаци в България, които драскат безнаказано по всички форуми и навсякъде където може да се пишат коментари. Това създава впечатление, че много обичаме Русия. До 74 Франция е заема позиция срещу Украйна, защото тунелите под Азовстал водят до Париж.
67
5
 
3
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Винаги сме били България, факт.13 века от тях 2 века византийска и 5 века турска ваканция.Не знаем къде е гроба на един наш цар или хан, също факт.Така че полека с патриотизма, да се надяваме просто да ни оставят на мира.
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами как да не смятат, Русия неведнъж заплаши Полша, после една ракета падна на тяхна земя и имат обща граница! В Поляците обаче не злобеят срещу помощта за украинските бежанци както у нас.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нещо интересно Франция е блокирала решението на ЕС за доставка на боеприпаси за Украйна. Май след срещата в Китай нещата взеха да се променят. Сащ и те се катят да сгъват цирка след изтеклата информация затова полязите са притеснени. Ами нормално тръгне ли да те вачка мечка отърване няма.