Зеленски за отстъпването на територия: Само народът ако разреши

Обновена: 4 авг 2024 10:50 | 4 авг 2024 10:00, Александър Попов
247
Зеленски за отстъпването на територия: Само народът ако разреши
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски не е склонен на териториални отстъпки без съгласието на народа. В момента до 32 процента от украинците биха приели отстъпки, за да свърши войната.

Украинският президент Володимир Зеленски не е склонен в рамките на възможното мирно решение на войната с Русия да приема териториални отстъпки без съгласието на народа. "Трябва да разберете, че всеки въпрос, засягащ териториалната цялост на Украйна, не може да бъде решен от един президент, от един човек или от всички президенти на света без участието на украинския народ", казва Зеленски пред вестник "Монд", цитиран от "Дойче Веле".

По думите на държавния глава, властите в Украйна "официално нямат право да дават свои територии". "Трябва украинският народ да иска това", допълва Зеленски. Той изтъква, че руският президент Владимир Путин би възприел подобна стъпка като победа, поради което "въпросът е много, много сложен".

Възможните преговори с участието на Русия

Както става ясно от интервюто за "Монд", Зеленски иска да види Русия на масата за преговори. "Както повечето страни, аз мисля, че представителите на Русия трябва да присъстват на втората мирна среща на върха през ноември, в противен случай няма да постигнем никакви устойчиви резултати. Те не трябва да ни пречат да разработим съвместен план."

Агенция ДПА отбелязва, че член 73 от Конституцията на Украйна разрешава териториални промени само след референдум.

Украинците проявяват повече склонност към отказ от територии

Делът на украинците, съгласни да се откажат от територии в името на прекратяването на военните действия, се е увеличил три пъти през последната година - както сочат допитванията. От май 2022-а година до май 2023-а осем-десет процента са били готови за териториални отстъпки, огромното мнозинство - 82-87 процента - е било твърдо против.

След неуспешната контраофанзива на Украйна между май и октомври 2023-а година настроенията започват да се променят - междувременно до 32 процента от украинците са готови за териториални отстъпки. Паралелно се наблюдава намаление в броя на тези, които са против териториалните отстъпки - от 84 процента на 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
25
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 месец
Е.б.а.т.и наглеца е тоя!! Нали го пита вече народа , бе то.луп! Защо гласуваха за тебе? Защото обеща да няма повече жертви , да няма война!! И щом седна в креслото веднага се продаде! Краварски клоун!!
178
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като стана напечено тогаз пита народа. Като наруши минските споразумения що не пита.
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реферрндум ли ? Като е донбас и крим
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крим е македонски. Върнете Крим на Македония!
175
2
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Посещението на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба в Китай подсказва, че Украйна може да се съгласи на преговори. От Welt допълват, че Зеленски вече върви към преговори с Руската федерация и бавно подготвя украинците за тях. Също така западните дипломати се опитват да намекнат на украинските власти, че Крим е загубен завинаги и е необходимо да се примирят с това.
174
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Западът все още не е готов да достави много повече оръжия или да го направи по-бързо в бъдеще.Германското издание посочва, че Зеленски вече няма друг избор, най-вече защото Украйна не разполага с войници, оръжия и боеприпаси. Особено опасна е ситуацията в Донецка област - руснаците атакуват от седем посоки и могат да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна, пише изданието.Посещението на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба в Китай подсказва, че Украйна може да се съгласи на преговори. От Welt допълват, че Зеленски вече върви към преговори с Руската федерация и
173
2
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Die Welt : Зеленски няма друг избор освен да преговаря и подготвя украинците за това :Докато ситуацията на бойното поле изглежда все по-безнадеждна за украинската армия, Западът се готви за възможни мирни преговори. Сред дипломатите вече циркулира конкретна формула, която изисква големи отстъпки от Киев. Украинският президент Володимир Зеленски ще бъде принуден да седне на масата за преговори, пише Die Welt.На украинския президент Володимир Зеленски не му остава друг избор, освен да седне на масата за преговори с Руската федерация. Причините за това са няколко. Западът все още не е гот
172
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя щял да пита дали народът щял да разреши?? Вие сте пред безусловна капитулация бе смоттаняко, който докара Украйна до това положение!!
171
5
 
5
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
До 193.Има доста добра логика. Като знаем европейските народи, украинците и англичаните са единствените в Европа, които биха се били с руснаците на живот и смърт. Останалите или нямат топки(джeндъp идеологията), или не ги мразят(турци и сърби). Едните ще бъдат почистени, остават само островитяните.
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По всички правила на войната,ако има такива,победеният(Украйна)се съобразява с победителя,тук сме свидетели на това,как една нелегитимна марионетка поставя условия и казва кой ще участва при капитулацията на Украйна и кой не,ееее шутът си е шут!
169
1
 
7
 
! Отговори
До 193 преди 1 месец
Е те на всички украинци акъла им е толкова,не се лъжи,че пишат на български
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 188, пускат им територия за по-лесно викаш? Напълно те подкрепям, за да им е най-лесно да им пуснат до полската граница, какво ги бавят? Ако стигнат до там ще са тотално унищожени...
167
2
 
15
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 1 месец
Абе теб акъла нистина ти е като на малко врабче в момента целта на Русия е не да взема територии те сами ще паднат. А да утилизират колкото се може повече фашисти в Украйна и се справя добре над 2000 всеки божи ден отиват при своя батко Бандера. След като се редуцира сбирщината наречена ВСУ териториите сами ще паднат елементарно. Но затова се иска малко да помислиш а не направо с простотиите.
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде първо украинците да решат в избори ти какъв си,та чак после да се провежда референдум за отстъпки на територии к край на войната!Ако се проведат едни нови избори,ти марионетко ще си никой какъвто си и сега и всякъде вид допитвания ще станат безпредметни!
165
1
 
9
 
! Отговори
До Сата Нато преди 1 месец
Ами така е украинската просия и сега връща териториите от времето на СССР и запада почна да се усеща щом британския министър на отбраната нарече Зеленски нагъл неблагодарник, който си мисли, че сме му склад за оръжие
164
1
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Значи им трябва още една година бой по чутурите за да се утроят отново и 96% да са съгласни на мир срещу отказа от територия ...те и да не са съгласни все тая Просто ако Зеления наркоман подпише сега националистите ще го пречукат
163
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Малко ли ти се вижда 1/4 ? Това е точно колкото България барабар с населението :)
162
18
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Просията е взела едва 1/4 от Украйна и то по-лесната част. Няма да има повече Руска империя, свърши курса. Сега просто я доутрепват. Отпускат им по малко територия, колкото да не се откажат, а и да ги придърпат по-на запад, да е по-лесно на авиацията.
161
1
 
3
 
! Отговори
До Сата Нато преди 1 месец
Само тия дето да от ония ден държава и името и могат да им променят съседите като на македонците и за това се на нарича Северна Македония или Сверена Македония по точно
160
14
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Никое правителство, на никоя държава в света, няма право да отстъпва територия. Още повече, че тука му искат освен територията, и населението да даде в робство.