Украйна е ударила руска газова платформа в Черно море

Съобщава се за загинали 40 руски войници
11 авг 2024 07:52, Елка Василева
107
Украйна е ударила руска газова платформа в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Военноморските сили и военното разузнаване на Украйна са атакували и нанесли щети на нефункционираща крайбрежна газова платформа в Черно море, използвана от руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на украинските военни.

Според украински медии при нападението срещу газовата платформа са загинали най-малко 40 руски войници, съобщи ДПА.

"Окупаторите са използвали това място за "спуфинг" кибер атаки с подправяне на джипиес (GPS) данните, за да направят опасна навигацията за цивилни.

"Не можем да допуснем такова нещо", каза пред новинарския сайт "Украинска правда" говорителят на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук. Той разпространи видеоклип, заснет през предишната нощ, на който се вижда експлозия на крайбрежна платформа и последвалия пожар. По думите му половин ден преди нападението руските сили са разположили на платформата оборудване и военни служители.

"Там не е имало цивилни. Платформата не е функционирала нормално", каза Плетенчук без да съобщи повече подробности.

Според говорителя на украинските въоръжени сили платформата вече е била използвана по-рано от руските сили, за да се предизвикат смущения в навигацията на превозващите зърно товарни кораби. Решението да бъде атакувана е било взето заради сигурността на гражданското корабоплаване.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е била в състояние да провери тази информация чрез независими източници, а Москва към момента не е отговорила на запитване за коментар.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
3
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Как е руски!? Що слачиласэ?
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НЕУТРАЛЕН - баба ти ще я подпише
58
8
 
15
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 месец
Украйна да удари и бункера с джуджето вътре, дано и пияния му помощник медведев е там
57
3
 
1
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Тия не знаят какво приказват :)
56
4
 
5
 
! Отговори
НЕУТРАЛЕН преди 1 месец
Вярно ли Украйна ударила??? И кво сега, кой ще подпише капитулацията??? Русия или САЩ/НАТО/Украйна??? Това кажете...
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, така е като пиша без очила, но все пак ме разбрахте.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хабят лакетите. Само да с с с географията иватнге сбъркат да ударят по нас, че с географията имат проблеми.
53
12
 
10
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Слова на Украйна! Украйна прави руснаците пумпали.
52
1
 
3
 
! Отговори
бай Бай преди 1 месец
да де, ама така е щом не се удрят централните обекти на ГРУ, и тем пообните...Решението да бъдат атакувани трябва да бъде взето заради сигурността на гражданите, нал тъй? И след това да се съобщи "Там не е имало цивилни ", без повече подробности.
51
2
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 1 месец
Ти ли знаеш къде е попа бе урко парче,а нищо в София друго не знаеш,я кажи къде беше Синьото кафе,Аптека или Дървеното обаче в центъра на София чувал само руска реч
50
0
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 1 месец
Само дето на адрес,даде човека още никой не е ходил,а само гледаха през гугъл.леко да се не разчекнеш.Ония го даде над 10 пъти и дори не можеха около входа да кажат,какво има ясно и Гугъл не знае
49
12
 
22
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 месец
Много хубаво са направили украинците. Всичко руско трябва да се събаря. Да се готви следващото съоръжения именувано "Кримский мост".
48
3
 
15
 
! Отговори
Браво !!! преди 1 месец
Браво !!!
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
скоро ще бъде взревен и газопровода турски поток.
46
10
 
14
 
! Отговори
Do 59 преди 1 месец
Епа, като не ти харесват ЕС и САЩ, имигрирай в Мама Рашъ, где спакойна дъйшат человек. Някой да не те е вързал с лaйнявo въже?
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкарах месец в Западна Украйна, другата седмица се прибирам в бг. Говорих само на руски и английски с местните, и мога спокойно да ви заявя, че не срещнах нито един 'нацист', нито пък настроенията са толкова крайни, колкото у нас. На местните им е неприятно, че са ги нападнали, вече не обичат руснаците, но всички обясниха, че Киев и Украйна са две различни неща и че народът въобще никога не е искал война.Украйна всъщност е какво бяхме ние през 90те- олигарси, продажни политици и обикновен арод
44
18
 
15
 
! Отговори
До 57 преди 1 месец
Като гледам почва омраза към украинците щом и британския министър на отбраната нарече Зеленски, нагъл неблагодарник, който си е помислил,че сме му склад за оръжие
43
11
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 1 месец
Така е и явно е завъртяла с миризмата си главните на всички украинци или както е казано глупавия човек понеже му липсват знания не може да си даде нито реална самооценка нито пък оценка за това , което се случва.Най-интерсеното, е че липсата на знания не прави един човек объркван напротив той страда от фалшива илюзия за превъзходство и увереност.Ако си глупав ти няма как да знаеш това, защото,за да отговориш правилно на един въпрос трябва да знаеш кой е правилния и грешния отговор
42
14
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 53 "... а ЕС ми дават.милиарди ,наивни европейски геьове" - а нещо за 85 те% про'с'таци гласуващи за ЕС?
41
18
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Русия трябва в отговор да разположи три платформи. И да смущава три пъти по-силно американските gps системи ползвани от НАТО.