Украйна е ударила руска газова платформа в Черно море

Съобщава се за загинали 40 руски войници
11 авг 2024 07:52, Елка Василева
107
Украйна е ударила руска газова платформа в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Военноморските сили и военното разузнаване на Украйна са атакували и нанесли щети на нефункционираща крайбрежна газова платформа в Черно море, използвана от руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на украинските военни.

Според украински медии при нападението срещу газовата платформа са загинали най-малко 40 руски войници, съобщи ДПА.

"Окупаторите са използвали това място за "спуфинг" кибер атаки с подправяне на джипиес (GPS) данните, за да направят опасна навигацията за цивилни.

"Не можем да допуснем такова нещо", каза пред новинарския сайт "Украинска правда" говорителят на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук. Той разпространи видеоклип, заснет през предишната нощ, на който се вижда експлозия на крайбрежна платформа и последвалия пожар. По думите му половин ден преди нападението руските сили са разположили на платформата оборудване и военни служители.

"Там не е имало цивилни. Платформата не е функционирала нормално", каза Плетенчук без да съобщи повече подробности.

Според говорителя на украинските въоръжени сили платформата вече е била използвана по-рано от руските сили, за да се предизвикат смущения в навигацията на превозващите зърно товарни кораби. Решението да бъде атакувана е било взето заради сигурността на гражданското корабоплаване.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е била в състояние да провери тази информация чрез независими източници, а Москва към момента не е отговорила на запитване за коментар.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната ще свърши, но омразата там ще остане завинаги. Много са прос.. руснаците.
39
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
И настанала галяма пръйдня
38
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туй Укроинформбюро бе...
37
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Близо половината от армията на Украйна вече са чужденци - главно американци, французи и англичани. Те реално първо са на подчинение на собствените си държави, а доколкото това отговаря на интересите им, и на Украйна.
36
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наркомана,отдавана се кани да гръмне някоя централа,и да погуби Европа ,а ЕС ми дават.милиарди ,наивни европейски геьове))
35
20
 
9
 
! Отговори
До 45 преди 1 месец
Левски се е борил за възстановяване на държава ,а твоя Бандера е просто един просяк и до сега ,нямал ли си изпросен Хаймарс ,а или и ти като Зелето една линия и летиш в облаците е явно тая линия е от нещо евтино
34
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна ли е ударила платформата или САЩ или някоя друга държава от НАТО?
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много електронни игри, затъпя*ване от мастурбация и ето ви резултата. Не знам защо някой си мисли, че ядрена война ще пощади балканите и че вятърът специално заради кефа на някои бълнуващи ще реши да духа на север. Трябва да си непоправим мало*умник, за да искаш ядрена война на 300 или 500км от границата ни.
32
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна все още воюва само защото участие взимат и държавите от НАТО с военни и оръжие. Над половината от "успехите" на Украйна са дело на чужденци с чуждо оръжие и комуникации
31
3
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 1 месец
Колко трябва и адреса не сам го крил никога и тук съм го давал и още никой ефирен герой не е дошъл,явно на тая украинска психиатрия има нещо като ограда все пак
30
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укровермахтът следва съдбата на вермахтът
29
10
 
10
 
! Отговори
Бандера = Левски преди 1 месец
Лорд ХИМАРС издирва подземния кремълски дудукчия. Иска да му направи серенада.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сериозни, закалени войници са това. И украинците, и руснаците. Викинги, ама от истинските. Жалко, че се стигна до тази братоубийствена война. Аз, за разлика от повечето тук, не злорадствам и не избирам страна, но им се възхищавам. И в двете държави няма джендъро-податливи,неопределено хромозомови любители на прави краставици, свикнали са на сурови условия и оцеляват. Ние за съжаление, започнахме да се разгащваме и все повече да заприличваме на посмешище.
27
7
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
Вашата света Уколандията пък е държава от ония ден или ти си търсиш любовник Мохамед тук
26
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Тука сценария е същия от както дойде папата католик се опитаха да делят хората но в джамията на центъра на София това е повече от всичко след като св София в Турция я направиха отново джамия от православен храм
25
2
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 1 месец
И после пак *** ривеш
24
0
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Пак ли просиш бе алкаш от задкарпатси уркосран
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, Украйна! Удряй по москалските кухи кратунки! Видеото от удара е много яко между другото.
22
5
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Е нали беше болен от рак и вече умря няколко пъти бе агент Мръднал
21
5
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 1 месец
До Kostas LinkeНабий си в изпразнената от руската пропаганда кратуна, че Новиков е УКРАИНЕЦ, а Рамазанов е дагестанец. Да ги наричаш руснаци е все едно да наречеш Рамзан Кадиров руснак, той самият винаги и навсякъде се представя като чеченец, въпреки че е путинист.