Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна

Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление, но сраженията продължават
Обновена: 11 авг 2024 07:47 | 11 авг 2024 07:30, Елка Василева
749
Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна
Снимка: БГНЕС

Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Още по темата
Във вечерното си видеообръщение той каза, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора".

Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

През последните дни украинският президент само индиректно намекна за нападението в посока Курск, като във вечерното си обръщение в четвъртък заяви: "Русия докара войната на наша земя и трябва да усети какво е направила".

Тринадесет души са били ранени, когато украинска ракета е ударила жилищна сграда в руския град Курск тази нощ, съобщи изпълняващият длъжността губернатор на едноименната област Алексей Смирнов, цитиран Ройтерс.

Той уточни, че двама от пострадалите са в тежко състояние.

Всички ранени са настанени в болница, добави кметът на Курск Игор Куцак.

По-рано Смирнов съобщи, че свалена украинска ракета е паднала върху жилищна сграда в Курск, предизвиквайки пожар.

Нанесени са щети и на автомобили, заяви от своя страна Куцак.

Пожарът вече е потушен, съобщиха от руското министерство на извънредните ситуации.

Руската противовъздушна отбрана работи в небето над Курск, предадоха руските агенции. По-рано бе съобщено за 10 експлозии в града.

Тази седмица украинските въоръжени сили предприеха изненадващо настъпление в Курска област. Ситуацията в руския граничен регион остава неясна.

Губернаторът Смирнов разпореди да бъде ускорена доброволната евакуация на населението от граничния Беловски район, в югозападната част на Курска област.

Вчера руските власти казаха, че в региона вече са евакуирани над 76 хиляди души.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски коментира операцията за първи път, като заяви, че страната му умее да въздава справедливост.

В. "Ню Йорк таймс" междувременно писа, като се позова на анализатори, че Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление в Курска област, но сраженията продължават.

Губернаторът на съседната Белгородска област Вячеслав Гладков междувременно съобщи за петима ранени при украински обстрел по град Шебекино.

Този руски регион първи стана мишена на ответните украински удари в отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна преди близо две години и половина.

В друга руска гранична област - Воронежка, тази нощ бе обявена опасност от атаки с дронове. Над региона са били свалени няколко дрона, съобщи губернаторът Александър Гусев.

Въздушна тревога е в сила в съседната Липецка област, малко по-навътре на руска територия.

В Киев и повече от половината украински области междувременно също бе обявена въздушна тревога.

Украинското издание "Страна" съобщи за експлозии в столицата.

Противовъздушната отбрана в Киевска област работи, обяви кметът на града Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

Тревогата в Киев вече е отменена.

Мъж бе убит, а съпругата му - ранена, при руски обстрел в украинското село Новопавловка, което се намира близо до фронта в югоизточната Запорожка област, съобщи от своя страна ръководителят на регионалната военна администрация Иван Фьодоров, цитиран от Укринформ, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


749
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
603
2
 
10
 
! Отговори
До 630 преди 1 месец
*** много си се загрижил за украинците! А за 76 хиляди евакуирани в името на болните амбиции на бункерния изверг не те е грижа.
602
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последни издихания на умираща змия вече са разбити са на малки групички
601
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е, че реално се очаква повече от половинатра украинчета в Курска област да се върнат живи. Само че пеш. И изхабили сериозно количество боеприпаси. Което е мноого скъпо мероприятие. Интересно е и какво ще правят с ранените там. Не могат да ги лекуват наблизо, тъй като украинските военни болници там са под непрекъснат обстрел. Трябва да ги транспортитрат надалече, а толкова транспорт няма. Че и той е под обстрел.
600
17
 
24
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Украинското ръководство след година и половина постоянно отстъпление и загуби трябваше по някакъв начин да покаже на запада, че има полза от помощна която изпраща. За съжаление прати тези момчета на невъзможна мисия - малцина от тях ще останат живи а на всички е ясно, че едва ли ще успеят да се задържат на Руска територия.Това нападение е ход на отчаяние от страна на Зеленски, който ще му струва скъпо.
599
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пълна агония за украинските военни на руска територия , нито един няма да се върне жив обратно
598
20
 
17
 
! Отговори
Глиган преди 1 месец
Всички бандероФашаги, които влязоха на руската територия,ще бъдат ликвидирани,капана е затворен,прекрасна стратегия на руските офицери.
597
23
 
19
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Какво неясно има,след като падне Курск идва ред на Москва!!!
596
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аха, Укринформ :)" ----- Ти си стратегът, дето предложи " керемидената стратегия", колкото разбирам, нали? Аз определено не съм Укринформ, защото никак не подкрепям тяхната теза? Дай да видим дали разбираш от нещо друго освен от падащи керемиди. :)
595
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Аха, Укринформ :)" --- Уточни се де! Кой имаш предвид. Лесно е минуси да слагаш само.
594
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Аха, Укринформ :)" ----- Зависи кой имаш предвид. Защото, ако имаш предвид мен, че критикувам руските провали, аз изобщо не подкрепям украинската кауза! Тя е убийствена за хората в Украйна и може да доведе до трета световна война. Това не значи, че безмозъчно трябва да се съгласявам с всички глупендърки решения на руското командване, които след три години война доведоха до там, че в момента се води война на Руска територия.
593
1
 
2
 
! Отговори
Аха, Укринформ :) преди 1 месец
Айде у лево!
592
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До военния гений със стратегията "как в чуждо село и керемидите бият", защо в Берлин 1945 керемидите не биеха? Защо керемидите на Париж не биеха руската армия след отстъплението на Наполеон?
591
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"До Анонимен Искаше да кажеш нещо или се оригна? ---- Ако си военния стратег с великата стратегия "как в чуждо село и керемидите бият", хич не ми пиши! С достатъчно олигоfрени се занимавам всеки ден! Ако е смислен разговор, ок, няма проблем.
590
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"До Анонимен Искаше да кажеш нещо или се оригна?" ---- То и оригами мога, ама и да се оригам мога. И други неща мога, не знам кое те интересува
589
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"До Анонимен Искаше да кажеш нещо или се оригна?" ---- Анонимни много! Уточни кого имаш предвид и ако е до мен - мога не само да се оригами!
588
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Искаше да кажеш нещо или се оригна?
587
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Херсонска област и Херсон , убиваха предимно цивилно население украинците, много цивилно население убиха, ... " ----- Може. И къде беше руската армия да защити цивилното население? Който убива цивилно население е дивак, така е. Защо не го защитиха? Защо не си защитиха поне позициите, ако не можеха да защитят цивилните? Защо не направиха "големия котел"? Очевадният отговор дойде, който го е разбрал- разбрал! Защото НЕ МОГАТ! И след 3 години война - РЕЗУЛТАТ - война на Руска територия!
586
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...., а когато си нахлул в руската земя и на чуждо място и керемидите бият по главата,..." ---- Малиии, 21 век, военни технологии, военни стратегии, развивани и усъвършенствани по поне 200 години...!!! И изведнъж, БАМ! Военен гений! Невероятно откритие във военната тактика и стратегия, дами и господа! - "В чуждо село и керемидите бият по главите!" О, Гений Велик, защо няма Омир да опише твоя велик гений! "О, музо, възпей този гибелен гняв на Анонимен Пелеев! " Аре, нема нужда...
585
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименВ Херсонска област и Херсон , убиваха предимно цивилно население украинците, много цивилно население убиха, хвърляха телата им в гористи долове, гледах как се търкалят по склона окървавените им мъртви тела, това за теб, победа ли е , да убиваш масово цивилно население, "победа" ли е? Или да убиваш собственото си цивилно население, защото са излезли да налеят вода за децата и семействата си и за болницата, това "победа" ли е? Гледах как снайперите убиваха хората и около кладенеца, бе
584
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Абе незнам кои кво вижда ,аз виждам само един огромен котел ...." ---- Когато украинската армия тръгна да напредва в Херсонска област преди, знаеш ли колко много виждаха огромен котел? И аз включително! А какво се случи? Помниш ли? Цялостно оттегляне на руската армия на левия бряг на Днепър. Та вижданията и мечтите са едно нещо, реалностите - друго! Пак казвам, не се радвам. Но гледам реалната обстановка и тя никак не е в полза на руснаците. Лека!