Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна

Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление, но сраженията продължават
Обновена: 11 авг 2024 07:47 | 11 авг 2024 07:30, Елка Василева
749
Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна
Снимка: БГНЕС

Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Още по темата
Във вечерното си видеообръщение той каза, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора".

Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

През последните дни украинският президент само индиректно намекна за нападението в посока Курск, като във вечерното си обръщение в четвъртък заяви: "Русия докара войната на наша земя и трябва да усети какво е направила".

Тринадесет души са били ранени, когато украинска ракета е ударила жилищна сграда в руския град Курск тази нощ, съобщи изпълняващият длъжността губернатор на едноименната област Алексей Смирнов, цитиран Ройтерс.

Той уточни, че двама от пострадалите са в тежко състояние.

Всички ранени са настанени в болница, добави кметът на Курск Игор Куцак.

По-рано Смирнов съобщи, че свалена украинска ракета е паднала върху жилищна сграда в Курск, предизвиквайки пожар.

Нанесени са щети и на автомобили, заяви от своя страна Куцак.

Пожарът вече е потушен, съобщиха от руското министерство на извънредните ситуации.

Руската противовъздушна отбрана работи в небето над Курск, предадоха руските агенции. По-рано бе съобщено за 10 експлозии в града.

Тази седмица украинските въоръжени сили предприеха изненадващо настъпление в Курска област. Ситуацията в руския граничен регион остава неясна.

Губернаторът Смирнов разпореди да бъде ускорена доброволната евакуация на населението от граничния Беловски район, в югозападната част на Курска област.

Вчера руските власти казаха, че в региона вече са евакуирани над 76 хиляди души.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски коментира операцията за първи път, като заяви, че страната му умее да въздава справедливост.

В. "Ню Йорк таймс" междувременно писа, като се позова на анализатори, че Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление в Курска област, но сраженията продължават.

Губернаторът на съседната Белгородска област Вячеслав Гладков междувременно съобщи за петима ранени при украински обстрел по град Шебекино.

Този руски регион първи стана мишена на ответните украински удари в отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна преди близо две години и половина.

В друга руска гранична област - Воронежка, тази нощ бе обявена опасност от атаки с дронове. Над региона са били свалени няколко дрона, съобщи губернаторът Александър Гусев.

Въздушна тревога е в сила в съседната Липецка област, малко по-навътре на руска територия.

В Киев и повече от половината украински области междувременно също бе обявена въздушна тревога.

Украинското издание "Страна" съобщи за експлозии в столицата.

Противовъздушната отбрана в Киевска област работи, обяви кметът на града Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

Тревогата в Киев вече е отменена.

Мъж бе убит, а съпругата му - ранена, при руски обстрел в украинското село Новопавловка, което се намира близо до фронта в югоизточната Запорожка област, съобщи от своя страна ръководителят на регионалната военна администрация Иван Фьодоров, цитиран от Укринформ, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


749
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
583
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тишината на Украйна се чува само воя на ***
582
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе незнам кои кво вижда ,аз виждам само един огромен котел също като Бахмут,също като Авдеевка,преди два ни имаше боеспособна воиска -според едни теории свалена от белоруската граница,според други прясно внесени 6000 индивида обучени и въоръжени на запад.2 дни и техниката я няма и имаме едни около 6000 самоубиици които ще трябва да се спасяват.Вече ги редуцират с най-новите термобаристични бомби,утре ще броим плъховете
581
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди малко гледах ядосаните украинци, украинки, които налитаха на ТЦК , ТЦК с насилие прибират мъжете им в МПС, даже и колите и автобусите пресичаха пътя на колите на ТЦК, абе украинци, вземете си евтини свински опашки и вместо ТЦК да ви прибират, вие им завързвайте ръцете зад гърба, за да ви оставят на мира, вие сте много, а те са по двама-трима!
580
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ти добре ли си? Руснаците са на своя територия, а когато си нахлул в руската земя и на чуждо място и керемидите бият по главата" ---- Ти видя ли картата, на която се вижда колко голяма линия се контролира от украинската армия на границата? Що не ги бият граничните керемиди по главата? Керемидите ще стеснят пробива и ще спрат украинската армия, която в момента е на оперативен простор, нали гений военен? Не го казвам, защото се радвам, а защото не трябва да се отричат фактите!
579
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЧе тя Украйна е руска територия от векове, това, че група олигарси, Коломойски, мародери и разни чужденци, направиха незаконен преврат, не означава, че е тяхна! А на чуждо място и керемидите бият по главата!
578
1
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
От Украйна им идва помощ. Танкове нямат, вече. Направили са тачанки с картечници. В някои има последното чудо на немците. Ракети тип: тачанка-тачанка.
577
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ти добре ли си? Руснаците са на своя територия, а когато си нахлул в руската земя и на чуждо място и керемидите бият по главата" ----- Ами добре съм. Ама хората, руснаци, на които войната дойде в тяхната територия и в домовете им, не мисля, че са добре. Ако искаш, пробвай да видиш дали ше се успокоят със селския лаф че на чуждо място и керемидите бият. Може и да се съгласят с теб и да пуснат украинската армия в Москва, за да ги бият московските керемиди. Според теб това е велико военно изкуство
576
5
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Официално убитите бандеровци около Курск са 1350 .
575
13
 
8
 
! Отговори
Добри преди 1 месец
Войната явно започна да се печели от Украйна..Причини -Русия няма модерна радио комуникационна и компютърна технология Икономиката и е много слаба и вероятно е пред рухване Гражданите виждат че това е абсурдна война на диктатора Путин. Украйна почва да ползва западни технологии и оръжие ,самолети компютри дронове,използва западната икономическа мощ .след всяко попадение над граждански обек/от неточност/ народа почва да мрази Русия.и така се стига до огромна подкрепа за Зеленски.
574
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрофашистките агресори започнаха да се изпаряват по пътя към Курск.
573
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАма моля ти се, филма за децата обучавани в нацистки НАТОвски лагери, маскирани като детски лагери е на английски журналист, не е руски и е вече на няколко години! *** да им кажеш, че лъжат, след като всичко е заснето и го излъчиха нагледно, дори и те бяха възмутени!
572
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 586. Просто украйна престава да съществува и изчезва от картата на Европа и света. А .. и да не пропусна, изваждат измисленото i от украинската азбука и тя става отново руска. Всички ще си спомнят руския произход и майчиното си мляко.
571
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да почват да месят хляб и цветя че ВСУ идва да ги освобождава от тиранията Курск още не са осъзнали че им излезе късмета
570
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТи добре ли си? Руснаците са на своя територия, а когато си нахлул в руската земя и на чуждо място и керемидите бият по главата, руснаците вече ги унищожават и изхвърлят, те укрите надали и комуникации имат, защото са на руска територия.
569
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 591 Гледаш тъъъпи руски пропагандни филми и ни ги представяш за документални. Единственият който трябва незабавно да се разпадне е Русия.
568
2
 
5
 
! Отговори
До 595 преди 1 месец
Вече ти казаха, че трябва да направите великодържавна магия за енеолтуване, но най-напред научете заклинанията на Инглиш, за да фане декиш. Успех по пътя..
567
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, спряха ги вече укрофашиските орди. Всички агресори, нахлули на руска територия ще останат там завинаги. И този път Зеленски остана излъган от обещанията на миризливата кравеферма.
566
5
 
12
 
! Отговори
Незабравимий преди 1 месец
ПРИГОЖИН. Той отдавна им подсказа: "Ако сте на Руска територия и тръгнете към Москва, никой не може да ви спре!" :):):)
565
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски ви овъртоли всички, цяла Европа и не само Европа, тази кървава нацистка Киевска хунта, трябва да се маха!
564
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТук трият линкове, иначе щях да пусна видеата на изпонатръшканите чужденци(щото украинците са на свършване) и украинци, а някои и просто ги няма, защото са изпарени! Те нямат работа в Русия, каквото са търсили, това са получили и ще бъдат обградени и изтласкани извън границите съвсем скоро, а и това вече се случва в момента!