Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна

Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление, но сраженията продължават
Обновена: 11 авг 2024 07:47 | 11 авг 2024 07:30, Елка Василева
749
Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна
Снимка: БГНЕС

Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Още по темата
Във вечерното си видеообръщение той каза, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора".

Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

През последните дни украинският президент само индиректно намекна за нападението в посока Курск, като във вечерното си обръщение в четвъртък заяви: "Русия докара войната на наша земя и трябва да усети какво е направила".

Тринадесет души са били ранени, когато украинска ракета е ударила жилищна сграда в руския град Курск тази нощ, съобщи изпълняващият длъжността губернатор на едноименната област Алексей Смирнов, цитиран Ройтерс.

Той уточни, че двама от пострадалите са в тежко състояние.

Всички ранени са настанени в болница, добави кметът на Курск Игор Куцак.

По-рано Смирнов съобщи, че свалена украинска ракета е паднала върху жилищна сграда в Курск, предизвиквайки пожар.

Нанесени са щети и на автомобили, заяви от своя страна Куцак.

Пожарът вече е потушен, съобщиха от руското министерство на извънредните ситуации.

Руската противовъздушна отбрана работи в небето над Курск, предадоха руските агенции. По-рано бе съобщено за 10 експлозии в града.

Тази седмица украинските въоръжени сили предприеха изненадващо настъпление в Курска област. Ситуацията в руския граничен регион остава неясна.

Губернаторът Смирнов разпореди да бъде ускорена доброволната евакуация на населението от граничния Беловски район, в югозападната част на Курска област.

Вчера руските власти казаха, че в региона вече са евакуирани над 76 хиляди души.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски коментира операцията за първи път, като заяви, че страната му умее да въздава справедливост.

В. "Ню Йорк таймс" междувременно писа, като се позова на анализатори, че Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление в Курска област, но сраженията продължават.

Губернаторът на съседната Белгородска област Вячеслав Гладков междувременно съобщи за петима ранени при украински обстрел по град Шебекино.

Този руски регион първи стана мишена на ответните украински удари в отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна преди близо две години и половина.

В друга руска гранична област - Воронежка, тази нощ бе обявена опасност от атаки с дронове. Над региона са били свалени няколко дрона, съобщи губернаторът Александър Гусев.

Въздушна тревога е в сила в съседната Липецка област, малко по-навътре на руска територия.

В Киев и повече от половината украински области междувременно също бе обявена въздушна тревога.

Украинското издание "Страна" съобщи за експлозии в столицата.

Противовъздушната отбрана в Киевска област работи, обяви кметът на града Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

Тревогата в Киев вече е отменена.

Мъж бе убит, а съпругата му - ранена, при руски обстрел в украинското село Новопавловка, което се намира близо до фронта в югоизточната Запорожка област, съобщи от своя страна ръководителят на регионалната военна администрация Иван Фьодоров, цитиран от Укринформ, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


749
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
563
5
 
7
 
! Отговори
До 591 преди 1 месец
Аве, русожопий! Вие, червенократунниците, що не направите червена магия, за да разпаднете НАТО, а само дращите прокламации.
562
6
 
9
 
! Отговори
Войн преди 1 месец
Тъй, де! Изпарили ги! Тогава, ЗАЩО укровойските продължават рейда към Мацква, а рускоподобните молодци се предават под строй. Както изглежда, с тези супер-дупер оружия рашковцете са изарили своите. Е, не им е за сефте.
561
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНАТО трябва да се разпадне, видях документален филм с подготовка на украински деца във военни лагери, готвени за пучечно месо и бъдещи мъртъвци в полза на НАТО, чиито родители не подозират за какво са обучавани децата им в тези лагери, гледах и такива снимки на жени и деца подготвяни за смъртници, няма нужда от още мъртъвци и разходи, рекет за някаква си организация като НАТО, която внася само конфликти между държавите и която отдавна трябваше да се е разпаднала по договор!
560
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските войници ( млади момчета ) с по един ръждясал калашник се възхищават на Украйнската армия и от страх и уважение се предават Разбраха че живота е по хубав от това да умреш за кремълската шайка
559
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ами да, там има украински войски, които са пашли на КУРск, щото там няма руски войски - факт. " ---- "Пашли", викаш. Пробили границата, взели пленници, избили хора, ама няма проблем, няма настъпление. И защо не е спряно придвижването? Преди дни бяха 1000, после няколко хиляди... След 2 седмици ако са 50-60 000? Засега руската армия не е в състояние да спре придвижването на резерви. Ама според теб няма настъпление и войната свърши, нали tъпак!
558
6
 
7
 
! Отговори
Определения преди 1 месец
за "полезно" и "вредно" оръжие. Щатските оръжия и Щатската радиация са полезни. Руско-СеСеСеРейските - не! За справка виж Хирошима и Нагасаки ДНЕС и виж вилаетите около Чернобил, като крещящи доказателства. Ако България беше избомбена с щатски атомки, отдавна щяхме да изпреварим Япония.
557
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна се готви за размяна на територии и евентуален мир ако тя стане член на НАТО заедно с подписването на мирен договор с Русия. Без членство в НАТО на Украйна няма да има мирен договор.
556
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Допълнение към предния коментар - "след три ГОДИНИ" имах предвид
555
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна не коментира военните действия в Курск за да не ориентира Русия за истинското положение в областта. Украинците са наясно с лошите руски комуникации и нарочно не съобщават нищо. Когато си достигнат целта, дали това ще е буферна зона между Украйна и Русия или пък ще завладяват атомната централа Украйна ще ни информира.
554
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ами да, там има украински войски, които са пашли на КУРск, щото там няма руски войски - факт. " ----- Глупенdер, проблемът, че там няма руски войски е на Русия, защото това е нейна територия. Настъплението, дето го "няма" според теб, mалоумник, ще отклони голямо количество войски и техника от други фронтове. След три се води война на руска територия, бе tъпак, който твърди, че "войната свърши". Аз не съм изразил пристрастия. Само казвам, че фишеци като теб са вредни за руската кауза.
553
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската пропаганда изпадна в шок и безтегловност Повтарят си като лудите че не са луди ама е факт че има украйнска армия на тяхна територия и кавото и да си повтарят това не променя фактите
552
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нахлуване в русия , има специална военна операция
551
5
 
1
 
! Отговори
Към редакцията. преди 1 месец
дали искате или не, истината излиза насаме. А тази кукличка, дето спира мненията ще и дойде безсрочната отпуска, най добре на село с мотиката.
550
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към 20 хиляди са вече бойците на ВСУ.Идват и още.
549
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бандерата чакаше да го намерят ..чакаше,чакаше ..Па тръгна той да търси.И ги намира!!!
548
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Русофилските ***.трепки,много слабо представяне във форума нещо.Кска е хавата,а?" Що, БЕ! Всичко върви по план. Бандеровци и наемници предават поздравите ти към Бандера.
547
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе русофилията,900 дни..нещо.
546
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Курск до Москва няма нищо.
545
10
 
5
 
! Отговори
Пан Зеленский преди 1 месец
Абе, Сирски, хохолски цър.вул. Крим НЕ е в тази посока, бе Де.би.л.
544
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилските ***.трепки,много слабо представяне във форума нещо.Кска е хавата,а?