Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква

Православната църква в страната е разделена на две
11 авг 2024 08:48, Елка Василева
101
Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ), предаде ДПА.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски обеща вчера да "укрепи... украинската духовна независимост".

Повечето украинци са православни християни. Православната църква в страната обаче е разделена на две - свързана с Москва УПЦ и независимата Православна църква на Украйна (ПЦУ), която получи през 2019 г. от Вселенската патриаршия статут на автокефална Църква, отбелязва ДПА.

Броят на последователите на ПЦУ се увеличи, след като руската армия нахлу в Украйна през 2022 г. Но макар и да се превърна в Църква на малцинството, УПЦ запазва влияние. Тя е обвинявана от украински политически ръководители, че е насърчила инвазията и че сега се опитва да отрови общественото мнение в страната, посочва ДПА.

"Току-що проведох среща - подготвителна - относно решение, което ще укрепи нашата украинска духовна независимост", каза Зеленски. "Трябва да лишим Москва от последните й възможности да ограничава свободата на украинците. И решенията за това трябва да са 100 процента ефективни. Ние ще гарантираме това", обеща украинският президент.

Миналата година парламентът на Украйна одобри на първо четене законопроект, който предвиждаше забрана на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в "държава, която извършва въоръжена агресия". Опит нормативният акт да бъде приет окончателно обаче се провали миналия месец, посочва ДПА.

УПЦ уверява, че е прекъснала напълно връзките си с Руската православна църква, която подкрепя твърдо войната. Украинското политическо ръководство оспорва това твърдение.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
15
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 1 месец
Русия е азиатски вилает и никога не е освобождавала България, а е била прът в колелото на нашето развитие. Дори Тодор Живков и ЦК на БКП - върли СеСеСеРейски ***, не eбaвaxa 3-ти март за празник. Събуди се от сън дълбок. Русия разцепи страната ни на Източна Румелия и Княжество България. Учи историята, преди да пишеш врели-некипели.
58
13
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Евроатлантическа "демокрация" - няма човек(църква), няма проблем.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това хич не прилича на сатанизъм, ама хич.....
56
7
 
12
 
! Отговори
до жебок преди 1 месец
Откога КГБ е православието? Съвсем се побъркахте!
55
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уф, тоя да вземе да забрани себе си накрая и да се свършва. Повдига ми се само като видя, че има някъде името му!
54
11
 
15
 
! Отговори
До 55 преди 1 месец
Чети какво са казали за вашата Рассия Левски, Ботев, Захари Стоянов и още десетки наши революционери и си измий гурелите от очите, за да прогледнеш. Стига сте вдигали само пушилка из дискусиите.
53
2
 
16
 
! Отговори
До 48 преди 1 месец
Естествен факт е, че България не може да се самоуправлява. Настоящото състояние на политическото салто мортале е крещящо доказателство за това. Едно нормално правителство не може да бъде създадено. Няма подобна uдuoтcкa държава в Света.
52
5
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Гривната има по-висока "стойност" от вашите шuбaнялcкu рубляци.
51
6
 
11
 
! Отговори
Do смешник преди 1 месец
Ще затрие Рассия, не Украйна. Що се касае до руския език, този език нито е дело на Путин, нито на Ленин, така щото рассияни трябва да са ни благодарни, че сме им дали и езика и религията.
50
12
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Този наркоман не знае какво прави само и само да угоди на своите господари Сега църквата и накрая ще затрие цялата си държава
49
11
 
10
 
! Отговори
Законът Зеленски преди 1 месец
Ч.л1 - Забранява се всичко, освен свободата и независимостта на Украйна. Чл.2 - Основният доход на свободна, независима и суверенна Украйна е просията.
48
9
 
10
 
! Отговори
Жебок преди 1 месец
Та не е свързана с Русия, а е част от Православието! Ерго, ще изпита гнева Божи Зеления, ще му подпали гръм опашката у скоро време
47
12
 
6
 
! Отговори
До Факт преди 1 месец
РУСИЯ ВИНАГИ Е БИЛА ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО освободи България. Няма нищо по-тежко наказание, освен това да дадеш свобода на чорбаджийската бг-върхушка. За близо половин век, тя избра за цар германец - отявлен дж.ен.дър, интегрира се с тогавашните ЕС и НАТО и вкара наивния народец в пет войни с три национални катастрофи. Знаете ли интересен факт? От 1396, когато попада под турско иго, до 1946 тя е управлявана от чужденци. Първият българин начело на държавата е комунистът Васил Коларов.
46
0
 
1
 
! Отговори
Ако искат преди 1 месец
Могат да ползват Българската . Православни братя сме все пак
45
7
 
11
 
! Отговори
Независим просяк? преди 1 месец
Украйна е напълно независима, суверенна държава! Е, колкото толкова, живее на изпросени заеми от САЩ и ЕС, продала е земята си на американски фирми, оръжието също не е нейно, бившият президент Зеленски кракът му не стъпва в тази страна /това е обяснимо, родината е Израел/, забранила е да се говори руски, български, татарски и т.н. Някои наричат Зеленски и компания фшисти, но това не е вярно. Фашистите направо ряпа да ядат в сравнение с украинските юнаци. Хитлер дори оправда комуниста Димитров!
44
10
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
РУСИЯ ВИНАГИ Е БИЛА ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО НЕ МОЖА ДА Я ЗАВЛАДЕЕ 1878г.....ТОВА ПРОЛИЧАВА ОЩЕ ПРЕЗ 1885 г. При " СЪЕДИНЕНИЕТО"!!!!!
43
6
 
3
 
! Отговори
Смех... преди 1 месец
НА РУСНАЦИТЕ НЕ ИМ ТРЕБВА ПРАВОСЛАВИЕ--- ТЕ ВЕЧЕ СА ПОКЛОННИЦИ НА "ШИВА" И "БРАМА"....ХАХАХАААА ...КАТО КИТАЙЦИТЕ...!!!
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А при нас точно обратното. Русия е основен и единствен враг на България в момента...
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чрез забран най-накрая свободата ще възтържествува в Украйна! Поне за няколко години, докато ще съществува тази измислена държава. Елементарна математика - през 1989 тоталитарна милиционерска Украинска Съветска Социалистическа република наброяваше 52 милиона, днес свободна демократична и победна Украйна няма и 25 милиона. За тридесет години минус 27 милиона, на година 900 хиляди. Плюс войната и бежанци към ЕС и Русия, след 15-20 години Украйна ще изчезне. Напълно. Което никак не е лошо, нали?
40
0
 
3
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 месец
Щом вярата противоречи на интересите на Украйна, ще трябва да се смени със ВСЕЛЕНСКАТА ТАКАВА--- нема да оставят офицери от КГБ да се правят на попове....ХАХАХАААА