Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква

Православната църква в страната е разделена на две
11 авг 2024 08:48, Елка Василева
101
Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ), предаде ДПА.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски обеща вчера да "укрепи... украинската духовна независимост".

Повечето украинци са православни християни. Православната църква в страната обаче е разделена на две - свързана с Москва УПЦ и независимата Православна църква на Украйна (ПЦУ), която получи през 2019 г. от Вселенската патриаршия статут на автокефална Църква, отбелязва ДПА.

Броят на последователите на ПЦУ се увеличи, след като руската армия нахлу в Украйна през 2022 г. Но макар и да се превърна в Църква на малцинството, УПЦ запазва влияние. Тя е обвинявана от украински политически ръководители, че е насърчила инвазията и че сега се опитва да отрови общественото мнение в страната, посочва ДПА.

"Току-що проведох среща - подготвителна - относно решение, което ще укрепи нашата украинска духовна независимост", каза Зеленски. "Трябва да лишим Москва от последните й възможности да ограничава свободата на украинците. И решенията за това трябва да са 100 процента ефективни. Ние ще гарантираме това", обеща украинският президент.

Миналата година парламентът на Украйна одобри на първо четене законопроект, който предвиждаше забрана на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в "държава, която извършва въоръжена агресия". Опит нормативният акт да бъде приет окончателно обаче се провали миналия месец, посочва ДПА.

УПЦ уверява, че е прекъснала напълно връзките си с Руската православна църква, която подкрепя твърдо войната. Украинското политическо ръководство оспорва това твърдение.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УПЦ е клон на КГБ и няма нищо общо с православието. Трябва да бъде забранена задължително! Не може да има две църкви в Украйна!
38
9
 
7
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 месец
Напоследък става все по-трудно за една държава да бъде независима...браво на Украйна за усилията...
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно така, покажи всичките си фокуси, клсуне. Чак да църквата опря, значи свършваш.Руснаците възпитано ще те изчакат, а после ще ти вземат всичко. Стана тъпо в темата, чао, ще се видим след няколко дни, като изтрезнеете. Ще се събудите в свят без Украйна но ние пак ще сме най бедните и вечни гласоподаватели.
36
13
 
7
 
! Отговори
До Ли Си Цин преди 1 месец
Ти се моли на Буда укритие да не улезнат в Мацква, че натам отива "жалката" им операцийка.
35
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава може да кажем за Украйна : това не е никаква държава , а клон на САЩ в стремежа да се отслаби Русия. Само се мислите за тарикати, ама не сте.
34
0
 
3
 
! Отговори
*** преди 1 месец
Да се чете "кoмyнucтu".
33
2
 
21
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
"Майната му на Православието " - евреина Соломон Паси.
32
2
 
24
 
! Отговори
стига бе преди 1 месец
Няма какво да намеква. Това се случва всеки ден, това е държавна политика от години. УПЦ е преследвана и унищожавана систематично с подкрепата на Вартоломей, който призна другата измислена от укрите църква. Имотите на УПЦ се конфискуват и запалват, а попове и монаси са арестувани и бити. И всичко това с подкрепата на САЩ и ЕС. За край може да се цитира Соломон Паси.
31
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е никаква "църква" а клон на КГБ.
30
4
 
28
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 месец
Е как така бе? Нали цяла Европа барабар с кравария провъзгласиха зельо за най великия защитник на демокрацията??? Забранява всичко което не е съгласно с него!! Хора събудете и спрете да вярвате на наглосаксонците!! Всяка колония я чака съдбата на окраина!
29
4
 
4
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Де са са скрили аналдолскити кинефи и не помагат на укрити срещу Путин? Найти ли чи никога еврейските фашисти ф окрайната не обявиха на нито една област евакуация.
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свобода за Курска,Белгородска,Липецка и Воронежка област от агресорите от Украйна.Да защитим Масква.Ни шагу назад!Путин дал приказ.Большая Руссия,но оступат некуда,пазади МаЦква....Хе хее,хохооо...
27
6
 
20
 
! Отговори
Ли Си Цин преди 1 месец
Укрофашистката държава ще бъде закрита! Изцяло. Бъдете убедени в това. Просто се оляха. И сега си мислят че са хванали Господ за шлифера или Мойсей за жезъла с тая жалка акцийка в Курск. Хаха. Ще им се стъжни доста.
26
5
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Вижте добре и помнете какво се случва с нацифицираните държави. Нека не позволим никога такова нещо да се случи при нас. Хванеш ли се да си роб на англосаксонците, сключваш сделка с дявола. Силата е в Православието!
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хайдеее,наркоманът и църквата забрани,та той дори Хитлер не правеше така
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги покръстят "Свидетелите" и без това всичките украински доходи за поколения напред ще отиват задокеана.
23
7
 
16
 
! Отговори
Mda преди 1 месец
Русия прави с укрите нахлули в Курск същото каквото Израел направи с войниците от Хамас нахлули в пограничните израелски селца...ще останат само трупове
22
6
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Скоро и на УПЦ. все пак атлантизмът каза: "М'ната му на Православието".
21
5
 
22
 
! Отговори
Mda преди 1 месец
Над 1000 са вече убитите украинци пратени на самоубийство в Курск ...руснаците трябва да подредят труповете и да ги пуснат в медиите за да види светът за какви нацистки *** в Киев става дума
20
7
 
27
 
! Отговори
Възможно е преди 1 месец
след унищожението на Израел от арабите останалата част от еврейския народ да бъде разпръсната по света. Голяма част от тях ще бъде заселена в Украйна. Затова зеления наркоман си пъха носа в Православието.