След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"

Идеята се родила от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност
15 авг 2024 22:40, Нели Христова
201
След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Висши украински военни са съставили дръзкия план за взривяване на руските газопроводи "Северен поток" по време на пиянска вечер, сочи разследване.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2", по които се транспортира газ по дъното на Балтийско море, бяха разрушени от серия взривове през септември 2022 г., седем месеца след като Русия започна инвазията си в Украйна.

Взривовете разрушиха три от четирите тръбопровода и предизвикаха бурни спекулации относно възможния виновник - да не говорим за енергийната криза на континента.

Сега обаче украински военен, за когото се твърди, че е участвал в операцията, разказа пред Wall Street Journal, че саботажът, осъществен с една яхта, шестчленен екипаж, елементарно водолазно оборудване и комплект леки експлозиви, е измислен от няколко украински военни по време на купон.

"Цялото нещо се е родило от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност на шепа хора, които са имали смелостта да рискуват живота си за своята страна".

Един от участвалите офицери и трима други източници, запознати с плана, заявиха пред WSJ, че първоначално той е бил одобрен от украинския президент Володимир Зеленски, но казаха, че бившият главнокомандващ на въоръжените сили Валерий Залужни е инструктирал екипа да продължи атаката, дори след като Зеленски се разколебал.

Украинските заподозрени са обвинени, че са транспортирали експлозивите, използвани при нападението, с ветроходната яхта "Андромеда", според разследвания, проведени от Германия и разкрити от германски медии.

Разследването на WSJ разкрива, че след като са съгласували намерението си да взривят „Северен поток", украинските офицери са проучили стар план, замислен от украинското разузнаване и западни експерти, за атака срещу тръбопроводите след анексирането на Крим, но бързо са отхвърлили този подход поради високата му цена.

Вместо това е разработен по-опростен план, включващ екип от шестима души, които ще използват малка ветроходна лодка - "Андромеда" - за изпълнение на мисията, предполагаемо с помощта на полска туристическа агенция, свързана с украинското разузнаване.

През юни 2023 г. Зеленски настоя, че Киев не е знаел нищо за какъвто и да е план за взривяване на тръбопроводите.

„Не съм направил нищо подобно. Никога не бих го направил", каза той в интервю за германския BILD.

Източници на WSJ обаче твърдят, че Зеленски е бил напълно наясно с плана и първоначално му е дал зелена светлина, но по-късно се е отказал, след като ЦРУ е разбрало за мисията и го е помолило да я прекрати, пише Daily mail.

Твърди се, че генерал Залужни, негов главнокомандващ по това време, а сега посланик в Обединеното кралство, не се е подчинил на заповедите на Зеленски и е казал на екипажа все пак да извърши нападението.

Самият Залужни отхвърли тези твърдения на WSJ като „обикновена провокация", тъй като съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече участието на страната си и вместо това посочи с пръст Русия.

„Подобен акт може да бъде извършен само с големи технически и финансови ресурси... а кой е разполагал с всичко това по време на бомбардировката? Само Русия", заяви Подоляк.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследване на инцидента, а шведите откриха следи от експлозиви върху няколко предмета, намерени на мястото на експлозията, което потвърждава, че взривовете са били умишлени.

Но шведското и датското разследване бяха прекратени през февруари тази година, без да бъде идентифициран нито един заподозрян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
13
 
! Отговори
made in hollywood преди 1 месец
made in Usa
133
1
 
20
 
! Отговори
Виц преди 1 месец
Смях, смях, смях и пак смях. Някой се спече явно... Скоро ще прехвърлят отговорността към извънземните, но това няма да спаси прогнилото либерално правителство в Германия.
132
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Стига лъгахте !!
131
2
 
2
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Чистата водка не петни пагона и дава добри идеи.
130
5
 
0
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
Англия е завладяна от руски милионери и олигарси, които живеят на територията и. Нищо чудно , зад тази статия и разследване да седи някой сериозен руски милионер, подкупил, този и онзи във медията!
129
4
 
16
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Депутатът от Бундестага Сара Вагенкнехт изрази мнение, че Германия трябва да спре да доставя оръжие на Украйна, ако се докаже участието на Киев в подкопаването на Северни потоци.
128
6
 
7
 
! Отговори
това преди 1 месец
писание е достойно за награда за ХЮГО - добре измислена фантастика.
127
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудя се днесa това сами ли го измислиха или им дадоха листчетата от руското посолство? И путлеpасите кълват ли кълват!
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 121:Точно в десятката,браво.Само да добавя,че като цяпо не сме против корупцията,просто искаме равен достъп до нея.
125
3
 
19
 
! Отговори
На заден ход преди 1 месец
Запада почна да прехвърля отговорност на Уруина - нещата явно не вървят на добре за укропитеците!
124
2
 
12
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 месец
Само няколко страни имат достатъчно екипировка за дълбоководни терористични операции! Това урките как са го "решили"? или ъе откъъде а знаят - ползвали са бамбукови пръчки да дишат и са свалили няколко тона експлозив на ръка!
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние така с бандата решаваме да кацнем на луната после влизаме гоуфо и бръмчим като ракети
122
0
 
5
 
! Отговори
Мирен атентат в БГ преди 1 месец
Гората над Сливен гори двама са гепили кабели и са ги горяли...
121
4
 
6
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Газ ,бензин инфлация това са бели кахъри страшното е , че тази война се води из между 15 атомни централи 5, от които най-големите в Европа и Света. Използват се над 50 годишни ракети, Севернокорейски и Ирански и правени в час по трудово дронове с платки от перални...
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не съм направил нищо подобно. Никога не бих го направил", каза той в интервю за германския BILD." Да се подчертае "германския". В Германия мого хора възруптаха. А сега, какво излиза? Инфраструктура за милиарди бе унищожена. Ок, добре, сега има война, Германия подкрепя Украйна. Но после? Може никгоа да не получи евтина газ от Украйна. ТО си оказ аи влияние. Септември 2022-ра - цените на тока за бита скочиха 4-5 пъти. Искаха да ти плащат, ако не позлваш ток между 6 и 7 на вечеря ...
119
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да има корупция, след като на входната врата на всяко учреждение пише: .............. "БУТНИ"
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много по-добре се живее, ако казваш: Всичко, което знаеш, ако не вярваш на всичко, което чуеш, а за всичко останало само се усмихваш!
117
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добрите хора лесно се познават, те не подскачат, често си мълчат. Когато ги обидят, просто стават и си отиват за пореден път. Добрите хора могат да прощават, не само с думи, но и със сърце. Каквото имат винаги раздават и слушат те с наивност на дете. Добрите хора лесно ще измамиш. Те бързо падат след подложен крак. Не ти се сърдят и не отмъщават. Господ отмъщава вместо тях.
116
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не отговаряй, когато си ядосан. Не обещавай, когато си щастлив. Не решавай, когато си тъжен. Животът ме научи на много неща. Едно от тези неща е, че хората не са такива, каквито изглеждат. Вече съм на такава възраст, че да не се притеснявам, какво другите мислят за мен. Нека другите се притесняват, какво аз си мисля за тях.
115
8
 
17
 
! Отговори
Проклети Укри преди 1 месец
От укрите всичко може да се очаква