След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"

Идеята се родила от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност
15 авг 2024 22:40, Нели Христова
201
След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Висши украински военни са съставили дръзкия план за взривяване на руските газопроводи "Северен поток" по време на пиянска вечер, сочи разследване.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2", по които се транспортира газ по дъното на Балтийско море, бяха разрушени от серия взривове през септември 2022 г., седем месеца след като Русия започна инвазията си в Украйна.

Взривовете разрушиха три от четирите тръбопровода и предизвикаха бурни спекулации относно възможния виновник - да не говорим за енергийната криза на континента.

Сега обаче украински военен, за когото се твърди, че е участвал в операцията, разказа пред Wall Street Journal, че саботажът, осъществен с една яхта, шестчленен екипаж, елементарно водолазно оборудване и комплект леки експлозиви, е измислен от няколко украински военни по време на купон.

"Цялото нещо се е родило от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност на шепа хора, които са имали смелостта да рискуват живота си за своята страна".

Един от участвалите офицери и трима други източници, запознати с плана, заявиха пред WSJ, че първоначално той е бил одобрен от украинския президент Володимир Зеленски, но казаха, че бившият главнокомандващ на въоръжените сили Валерий Залужни е инструктирал екипа да продължи атаката, дори след като Зеленски се разколебал.

Украинските заподозрени са обвинени, че са транспортирали експлозивите, използвани при нападението, с ветроходната яхта "Андромеда", според разследвания, проведени от Германия и разкрити от германски медии.

Разследването на WSJ разкрива, че след като са съгласували намерението си да взривят „Северен поток", украинските офицери са проучили стар план, замислен от украинското разузнаване и западни експерти, за атака срещу тръбопроводите след анексирането на Крим, но бързо са отхвърлили този подход поради високата му цена.

Вместо това е разработен по-опростен план, включващ екип от шестима души, които ще използват малка ветроходна лодка - "Андромеда" - за изпълнение на мисията, предполагаемо с помощта на полска туристическа агенция, свързана с украинското разузнаване.

През юни 2023 г. Зеленски настоя, че Киев не е знаел нищо за какъвто и да е план за взривяване на тръбопроводите.

„Не съм направил нищо подобно. Никога не бих го направил", каза той в интервю за германския BILD.

Източници на WSJ обаче твърдят, че Зеленски е бил напълно наясно с плана и първоначално му е дал зелена светлина, но по-късно се е отказал, след като ЦРУ е разбрало за мисията и го е помолило да я прекрати, пише Daily mail.

Твърди се, че генерал Залужни, негов главнокомандващ по това време, а сега посланик в Обединеното кралство, не се е подчинил на заповедите на Зеленски и е казал на екипажа все пак да извърши нападението.

Самият Залужни отхвърли тези твърдения на WSJ като „обикновена провокация", тъй като съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече участието на страната си и вместо това посочи с пръст Русия.

„Подобен акт може да бъде извършен само с големи технически и финансови ресурси... а кой е разполагал с всичко това по време на бомбардировката? Само Русия", заяви Подоляк.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследване на инцидента, а шведите откриха следи от експлозиви върху няколко предмета, намерени на мястото на експлозията, което потвърждава, че взривовете са били умишлени.

Но шведското и датското разследване бяха прекратени през февруари тази година, без да бъде идентифициран нито един заподозрян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
7
 
! Отговори
kreti преди 1 месец
И случайно са имали взирив със себе си Холивуд ряпа да яде :) :) ::)
93
7
 
12
 
! Отговори
Том Круз преди 1 месец
Липсва само едно нещо в картинката.Че надъханите урки са се напили и адрусали и са го решили барабар със Зеления на купона е ясно, обаче и за ресурси и акъл че нямат да го направят също е ясно.т.е. някой им е помогнал с оборудване и планове на тръбите.А кой има интерес да го направи освен дедо Байдю!00% им е пратил некой Том Круз с най-добрата водолазна техника да им удари едно рамо. Така Европа става все по-зависима от US. Кратуните от ЕС не разбират, че Европа е под американско робство...
92
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'' Ако си бе мирно в Русия седяло , не биха ти газопровода взривили ''- стара украинска поговорка
91
1
 
9
 
! Отговори
... преди 1 месец
Не смятам, че е политкоректно да се обвиняват хохлите за такива неща. Галя чела ли е статията, какво мисли по въпроса?
90
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Ти да видиш....когато казвах, че е по-верочтно да са го взривили ВСУ или едни други - никой не ми вярваше, нищо че съвсем логично го обясних - няма как Русия да си отреже вече изграден и работещ достъп до пазарите в Европа. Ама нали не се поддаваме на медийни манипулации.........
89
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И така, САЩ взривиха "Северен поток, както обещаха, вероятно десетки пъти. Но най-скорошният от тези случаи беше изявлението на [президента на САЩ Джо] Байдън, което той направи, мисля, на 7 февруари 2022 г. Може и малко да бъркам с данните, но в изявление за пресата той каза, че ако руснаците нахлуят в Украйна, със "Северен поток ще е свършено. И репортерът, който му зададе този въпрос, мисля, че от Германия, каза: Г-н президент, как може да кажете това? Как можете да го направите?. А той го поглежда и каза много сериозно: "Повярвайте ми, ние си имаме своите методи, каза Сакс.
88
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ стоят зад взривяването на газопроводите "Северен поток и "Северен поток-2, заяви американският политолог и икономист професор Джефри Сакс в интервю за журналиста Тъкър Карлсън, предаде ТАСС.
87
16
 
6
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
И какво ще спечели Украйна ако ги взриви? Нищо. Русия беше спряла доставките по това време. Русия имаше изгода да ги взриви за да не плаща неустойки по неизпълнени договори като това са мажоритарни обстоятелства. Украйна винаги може по- лесно да взриви газопроводите които минават през Украйна и да изнудва Русия но не го направи?
86
1
 
32
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 месец
Забавно, както винаги. Всички прекрасно знаем, че СП беше взривен по заповед на дЕдо Байдън. Конкретните извършители не са нито интересни, нито важни.
85
4
 
24
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 месец
Новините от украинския франт рязка спаднаха. За настъплението в Курск отново нищо не се пише. Защо ли?
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички лъжат, амукраинците са и смешници. Ясно е, че са имали желание. Пийнали, решили, а на другия ден изтрезнели и забравили. През това време американците свършили работа А сега ни разказват, било просто, с обикновено оборудване. Така и канала на село не иожеш взриат, камо ли тръболчк на 100м дълбочина. Параван.
83
1
 
40
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
и какво излиза - Украйна взривява важна инфраструктура на Европа а Европа я подкрепя. И що така стана?
82
1
 
31
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Това се знаеше още при саботажа , но как може украинците да пият ? Това е невъзможно ,както и президента им да се друса - моля журналисти,не обиждайте така бандеровците.
81
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 82. Извинявай, ама какво общо има Кремъл в тази новина, след като разследването е на WSJ.
80
0
 
5
 
! Отговори
Тупик преди 1 месец
Не само евтиното излиза скъпо, и скъпото излиза евтино - ей, на, техника, конспирации, скъпоструващи инсталации, всичко може да се замени с една яхта и "шепа хора". Този инфо взгляд идва от поглед през червени очелки може би.
79
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази версия е за американците и евроатлантиците. За нормалните хора измислете нещо логично и правдоподобно.
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдааа украинците могат чистак голи и само с бутилка водка в ръка да прекарат часове на дъното и да минират всички риби които минават, а какво остава за някакви си тръби.
77
13
 
9
 
! Отговори
Bormann преди 1 месец
Има само 2 държави които могат да дадат зелена светлина за такова нещо, Америка и Русия, никой друг. Докато причините на янките за подобно деяние са повече от явни, тези на Русия са тъмни, но и там може да има мотив за който не се подозира. В благодарение на разрушаването на Северен Поток, сега Русия може да концентрира изцяло върху снабдяването на бездънната яма Китай и да осъди запада на мизерия и хипер инфлация...
76
1
 
20
 
! Отговори
Bormann преди 1 месец
такива решения които струват милиарди на западната икономика не се взимат от група пияндурки седнали на по чашка нали приятели? :))
75
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната фейк новина...и проруските папагали започнаха да грачат...