Все повече украинци искат мир, военните не щат и да чуят

Едва 18% от ветераните и войниците са за преговори
10 сеп 2024 12:57, Петър Бойчев
180
Все повече украинци искат мир, военните не щат и да чуят
Снимка БГНЕС

Проучванията на общественото мнение в Украйна показват, че подкрепата за преговорите с Русия е нараснала след неуспешната контраофанзива миналата година. Въпреки че повечето украинци все още казват, че искат да продължат да се борят за връщането на всички окупирани земи, една ключова група остава негативно настроена към всяка сделка с Русия: военните, пише The ​​Wall Street.

"Според едно скорошно проучване на общественото мнение само 18% от ветераните и военнослужещите на активна служба вярват, че Украйна трябва да търси край на войната чрез преговори, най-ниският процент от всички изследвани демографски групи. 15% от войниците и ветераните казват, че биха се присъединили към въоръжен протест, ако Киев подпише мирен договор, с който те не са съгласни“, пише изданието.

Командирът на Трета десантно-щурмова бригада Андрей Билецки отбеляза, че въпреки че в обществото се натрупва умора от войната, "военна катастрофа не е настъпила“.

"Украйна може да си върне поне много значителна част от територията“, казва той. "Виждам голяма опасност в спирането на войната на случаен принцип“.

Мнозина в армията са убедени, че ако бъде постигнат мирен договор, Путин ще използва паузата в битките само за да превъоръжи руската армия и след това да нахлуе отново в страната. Други казват, че жертвата на падналите им другари биха били напразни, ако Украйна просто се съгласи да предаде територията на Русия.

Иван Панченко, 42-годишен ветеран, е категоричен, че ще се противопостави на всеки план, който включва предаване на украинска територия. "Русия наруши десетки международни договори през последните 30 години - споразумение с нея не струва нищо", заяви той. "Ако искаме устойчив мир, трябва да им причиним колкото е възможно повече болка“.

В същото време, въпреки че социологическите проучвания показват, че широката общественост остава скептична по отношение на сделките с Путин, мнозина - особено млади хора - са готови да приемат дори неблагоприятни мирни условия, за да спрат войната.

Алла Пронина от Запорожие казва, че е започнала да преосмисля възможността за преговори след контранастъплението миналата година. Сега, когато съпругът й е на фронта, тя е готова да се откаже от цялата територия, която Русия сега окупира, в замяна на мир.

В същото време, както отбелязва Владимир Дубовик, директор на Центъра за международни изследвания, промяна в общественото мнение ще даде възможност на президента Володимир Зеленски да сключи някаква сделка.

"Самият факт, че хората изглеждат по-склонни към преговори с Русия, е голяма промяна“, посочва Дъбовик. Но той добави, че всяко прекратяване на огъня ще включва значителен политически риск: "Много украинци вероятно ще го видят като лоша сделка“, пише Фокус.

Много войници, воюващи на изток, казват, че се е образувала пропаст между воюващите и жителите на големите градове на страната, които не обръщат внимание на войната. "Правителството е създало условия, при които тези, които са наистина мотивирани, няма да се съгласят на споразумения, предвиждащи предаване на територия, но тези, които не се бият, ще вземат решенията“, казва един от военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Русия
Москва: Никакви преговори с Украйна, докато не ги изхвърлим от Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия ще продължи да бие по Украйна болезнено, но акуратно. Целта на Русия не е да върне Украйна в каменната ера, защото Украйна и без това вече е там, и Русия няма интерес да има такова нещо на границата си. Целта на Русия е да стане страшно в САЩ и ЕС, стратегическата цел на Русия е САЩ, а не Украйна.
129
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РУСИТЕ ЩЕ ПРИНУДЯТ УКРИТЕ СКОРО ДА КЛЕКНАТ. ДНЕС СЪОБЩАВАТ ЗА ОСВОБОДЕНИ ОТ УКРОФАШИСТКО ПРИСЪСТВИЕ НОВИ 4 МЕСТА- ГАЛИЦЬIНОВКУ, ГРИГОРОВКУ, ВОДЯНОЕ И КРАСНОГОРОВКУ.
128
5
 
10
 
! Отговори
искат мир? преди 1 седмица
Кой иска мир? Украйна е агресор! Русия няма нито едим войник на украинска територия, да се изтеглят от руските територии които са окупирали и тогава Русия ще реши какво ще прави с останалата част на Украйна.
127
20
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Всички искат мир! Само рашунгерите искат война. Техният живот не струва нещо и са готови да го дадат за всяко джудже в Кремъл.
126
2
 
13
 
! Отговори
Хитлер преди 1 седмица
Още аз използвах западноукраинците от Ваффен СС Галиция да се бия срещу Русия! Имат съдба на наемници за мръссна работа..тищо не са научили за 80 години тези западноукраинци
125
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
Казано е:САЩ ще воюват с Русия до последния укровойник.Както вървят нещата,още толкова време докато свършат хохлите.
124
3
 
24
 
! Отговори
Половината избягаха преди 1 седмица
На другата половина им става ясно, че умират за Зеленски , а не за свободна Украйна!!
123
4
 
4
 
! Отговори
Ауу Wall Street Jour преди 1 седмица
Са путински агенти, разпространяват руска дезинформация! Не може да бъде!
122
0
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 1 седмица
Тук в Германия има 1,4 мил украинци, в ЕС са към8 милиона
121
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми те половината укри са на чужди територии избягали. За какви територии се се бият тези които не можаха да избягат! Гламав народ.
120
1
 
3
 
! Отговори
това преди 1 седмица
днешния фейк ли е... хахаха!
119
0
 
18
 
! Отговори
до 112-ти преди 1 седмица
Грешна ти е справката. Наполеоновата империя рухва след загубата от Руската такава. Османската империя губи доста територия след войната си с Русия. А след като Третия Райх на Хитлер тръгва срещу СССР завършва като Западна и Източна Германия. Има и други случаи в историята например как Полско-Литовската империя престава да бъде империя след една война с Русия, как Швеция престава да бъде фактор след подобна война и как Финланция, Япония и редица други са си намалили землищата след такива войни.
118
0
 
3
 
! Отговори
fight till death преди 1 седмица
До големи *** 116 щото не понасят руснаците.
117
5
 
21
 
! Отговори
умирайте бе преди 1 седмица
Линдзи Греъм каза, че на територията на Украйна има полезни изкопаеми за трилиони, които са нужни на американската икономика, и САЩ не иска да ги оставя на Русия.
116
2
 
13
 
! Отговори
Бре преди 1 седмица
Как изведнъж поискаха мир? А две години до сега не искаха ли мир?
115
5
 
16
 
! Отговори
големи тъпаци преди 1 седмица
Като искат мир, защо воюват? Руснаците са предоставили достатъчно начини да се предадат. Да се предадават и няма да воюват.
114
3
 
16
 
! Отговори
да преди 1 седмица
умен е народа! само укрофашистите са надъхани от запада и янките да се бият до последния! донбаските републики и крим са населени с руснаци! кой и как ще ги върне към киев? това не са кашони с кифли да ги пренесеш! народа, населяващ земята има думата!
113
1
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Айде всичките "ветерани" отпред, на първа линия.. така, полека-лека съвсем естествено ще се намалят процентите на военолюбците. *** нещо всеки гледа да се скатае, убедените отдамна са на 2 метра по-надолу...
112
12
 
2
 
! Отговори
От русия преди 1 седмица
чакаме обесването на путин
111
5
 
2
 
! Отговори
Направих справка преди 1 седмица
До ОПААА 77 до 92 Едните, дето са нападали Мечока са Франция. А другите са -Германия. Освен тях, спорадично са го нападали Монголия, Турция и други мераклии. Франция стана Франция, Германия -Германия, Турция си е Турция... Мак никой от тях не е изчезнал. Може би, само Украйна, ама още не е. Ще видим. Скоро.