Краставиците убийци взеха седма жертва в Германия

Броят на заразените с ешерихия коли достигна 248 души
28 май 2011 11:56,
75
Краставиците убийци взеха седма жертва в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бактерията ЕХЕК, опасният нов щам на бактерията ешерихия коли (ентерохеморагична ешерихия коли), взе втора жертва в германската провинция Шлезвиг-Холщайн, съобщи ДПА.

В четвъртък вечерта в болница в Кил е починала 38-годишна жена от тежки усложнения, свързани с хемолитично-уремичния синдром, съобщи днес говорител на болницата. Така жертвите на бактерията в Германия вече са минимум
седем. Вчера броят на заразените с агресивния щам в провинция Шлезвиг-Холщайн достигна 248 души, а в цялата страна има още много болни с опасност за живота.

Предполага се, че източник на инфекцията са краставици, внесени от Испания.

Бактерията ешерихия коли живее в храносмилателната система на хората и на топлокръвните животни. Предаването й на хората става чрез консумиране на заразена храна, чрез сурова кайма, недобре изпечено месо и сурово мляко.

Още по темата
През последните две седмици в Германия беше съобщено за около 400 потвърдени или предполагаеми случаи на заразата с тази бактерия, твърди институтът "Роберт Кох", федералното учреждение, отговарящо за контрола и борбата с болестите.

От тези стотици случаи при над 80 пациенти е бил регистриран хемолитично-уремичен синдром, който може да причини остра бъбречна недостатъчност. От института "Роберт Кох" посочват, че в миналото в Германия е имало подобни "взривове" на този синдром, но никога за толкова кратко време, допълват от БТА.

Dnes.bg припомня, че вчера шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов обями, че няма основания за тревога у нас за заразени с "ешерихия коли" краставици от Испания.По думите му зеленчуците, които са на българския пазар, са основно внос от Гърция и Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
tezi krastavici gi daite na balgarite te imat imynitet i iadat vsichko kato mesoto koeto vnesohte 220 tona s iztekal srok ot 10 god gakakvi si krastavici.o izpluskaha nishto ne im stana kamo li ni
71
0
 
3
 
! Отговори
sweden преди 13 години
nedeyte da pazaruvate ot lydel stokata e ot germaniyaa
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** винаги са яли по-скапана храна от нас. Обаче ние бяхме вечно недоволни и си съсипахме държавата. На ви сега ГМО, антибиотици, пестициди и вкус на пластмаса.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Бактерията ешерихия коли живее в храносмилателната система на хората и на топлокръвните животни. Предаването й на хората става чрез консумиране на заразена храна, чрез сурова кайма, недобре изпечено месо и сурово мляко." E НЯКОЙ ВИДЯ ЛИ ТУК НЕЩО ЗА КРАСТАВИЦА? пак нещо лъжат, а журналята са толкова прости, че не се и замислят.
68
6
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 13 години
на нас краставици не ни трябват има ме си герб.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ СА КРАСТЕВИЦИТЕ МАСОВО Е ЯВНО НЯКОЙ СЕ ГРИЖИ НАРОДА ДА СЕ ЗАРАЗЯВА НАЙ-ВЕРОЯТНО КАКТО ВИНАГИ ЗА ДА СИ ПЛАСИРА ВАСКИНАТА ПОСЛЕ.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ave tuka samo za selendjyre krastavi4are li e da vi teglim edna dylga i az
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kakvo stana nali EU izsledvaxa xranite predi da gi puskat na pazara. Mai i te sa samo lapa4kata
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Popitai Ivan Kostov kade otide
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
spoko smeshnici skoro nema da vi ima i bez da ideti krastavicata
62
1
 
13
 
! Отговори
an преди 13 години
Успокоиха ни, вноса е от Гърция и Испания. Къде отиде нашето производство? И кои сринаха българското земеделие?
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за жалост жертвите вече са девет.много гадна работа.
60
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 13 години
drin drin gluposti samo sega i krastaviza sled vsi4ko drugo :)
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"заразените с ешерихия коли" - някои испански *** са ср*ли в краставиците ,или са ги топили в селски клозет , преди да ги пратят за износ.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Taм е работата ,че краставиците се консумират сурови,никой не ги обработва термично.Кой знае,при печене или варене ,тази гадна ешерихия коли може и да се ликвидира?
57
1
 
4
 
! Отговори
jan преди 13 години
до 54. А бе ти *** ли си? Каква е тази нечленоразделна реч, като на две годишно хлапе. Не те ли е срам да пишеш?
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
xi xi za onia s fesa ot siri6nik s selskia kenef 6te6e da go pofalim ama nali ne davate ga pi6em tam
55
3
 
2
 
! Отговори
Все тая преди 13 години
С бактерии или без, всички които са родени преди 1900г. и са яли краставици са умрели.П.П. Между другото - всички от този период, които не са яли краставици също са умрели!
54
2
 
3
 
! Отговори
Гад преди 13 години
До 49.Интересен въпрос. Мисля че те имат вече изграден имунитет срещу голяма част от тия бацили, микроби, бактерии и т.н. Ако аз или някой който е свикнал на по стерилен начин на живот отидем там и се топнем в реката им както те се къпят, на 100% ще се заразим с нещо.То е нещо като хората който ровят из казаните и ядът от там. Аз ако ям, най-малкото ще се подрискам.
53
3
 
6
 
! Отговори
Мартин на 12 преди 13 години
Eдин приятел учи в Германия и дойде специално за бала на брат ми,но от летището директно в болницата...!Заради същия вирус,а испанците-не им пука кво изнасят!!!