Краставиците убийци взеха седма жертва в Германия

Броят на заразените с ешерихия коли достигна 248 души
28 май 2011 11:56,
75
Краставиците убийци взеха седма жертва в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бактерията ЕХЕК, опасният нов щам на бактерията ешерихия коли (ентерохеморагична ешерихия коли), взе втора жертва в германската провинция Шлезвиг-Холщайн, съобщи ДПА.

В четвъртък вечерта в болница в Кил е починала 38-годишна жена от тежки усложнения, свързани с хемолитично-уремичния синдром, съобщи днес говорител на болницата. Така жертвите на бактерията в Германия вече са минимум
седем. Вчера броят на заразените с агресивния щам в провинция Шлезвиг-Холщайн достигна 248 души, а в цялата страна има още много болни с опасност за живота.

Предполага се, че източник на инфекцията са краставици, внесени от Испания.

Бактерията ешерихия коли живее в храносмилателната система на хората и на топлокръвните животни. Предаването й на хората става чрез консумиране на заразена храна, чрез сурова кайма, недобре изпечено месо и сурово мляко.

Още по темата
През последните две седмици в Германия беше съобщено за около 400 потвърдени или предполагаеми случаи на заразата с тази бактерия, твърди институтът "Роберт Кох", федералното учреждение, отговарящо за контрола и борбата с болестите.

От тези стотици случаи при над 80 пациенти е бил регистриран хемолитично-уремичен синдром, който може да причини остра бъбречна недостатъчност. От института "Роберт Кох" посочват, че в миналото в Германия е имало подобни "взривове" на този синдром, но никога за толкова кратко време, допълват от БТА.

Dnes.bg припомня, че вчера шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов обями, че няма основания за тревога у нас за заразени с "ешерихия коли" краставици от Испания.По думите му зеленчуците, които са на българския пазар, са основно внос от Гърция и Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
БЕШЕ ...БЕШЕ преди 13 години
.
11
6
 
11
 
! Отговори
за 10 преди 13 години
Ами гледай си градина и прасе и пак ще си имаш домати и суджук.
10
3
 
52
 
! Отговори
Мдааа преди 13 години
А беше време,когато като малчуган,спокойно си късах пипер от градината на баба,пълнех си го със сирене,и безстрашно го изяждах.Пиех сурово мляко защото така го харесвах,а когато баба нямаше време да ме глези,а исках да ям,ми казваше-*** си свали от пръта суджук...Сега пипер няма,сирене,мляко,всичко е само химикали,нищо повече,а суджуците се правят от изрезките в кланниците,лично съм виждал,мелят кокалите,червата и всичко,сушат,ароматизират,и слагат лъскава опаковка със златни букви,,БЕЗ ГМО,,
9
12
 
4
 
! Отговори
Berliner преди 13 години
Аз съм в Германия и нищо ми нема! Иначе е много смешно, че в заглавието пише "Краставиците убийци взеха седма жертва", а първото изречение гласи "взе втора жертва в германската провинция". Хахахахаха...
8
0
 
7
 
! Отговори
БРАВО АЧО преди 13 години
ТАКА СИ Е
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди съветската "окупация" България беше шестата икономика в Бълканския "свят"!!!!
6
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой да ми обясни що за държава е това да внася ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ ОТ ЙОРДАНИЯ. Продажници мръсни.. .съсипахте всичко. Не говоря само за ГЕРБ... всички работят за едни и същи хора...
5
1
 
11
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Дааа, номер 1 май е прав щото казаха, че били Био-краставици и то ако са био явно само с *** са ги торили....
4
0
 
31
 
! Отговори
. преди 13 години
Не мога да повярвам, че след свинския и птичия грип вече умираме и от краставичи бактерии...
3
0
 
23
 
! Отговори
Дядо 130 преди 13 години
При нас да дойдат ще оцелеем... ние сме яки модели, но сме на изчезване
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за глупости!Живея и работя в Испания и за такива краставици чувам за пръв път.Май че германците вече се чудят как да си отмъстят за собсвените си провали в селското им стопанство!Това си е направо истерия!
1
3
 
43
 
! Отговори
А4о преди 13 години
Бактерията ешерихия коли,е от битовите води-***,на запад е модерно да торят с такива води,бактерията е много жилава и стара не се поддава на антибиотици в организма.Хора белете краставиците,или яжте Бг корнишони,И мола Европейците да не ни дават акъл как да живеем че са много зад нас,преди руската окопация бяхме шестата икономика в света.