Латвийците решават дали си искат парламента

Референдум ще определи да има ли предсрочни избори
Обновена: 23 юли 2011 09:08 | 23 юли 2011 09:05,
6
Латвийците решават дали си искат парламента
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Латвийците са призовани днес да се произнесат на референдум дали техният парламент трябва да бъде разпуснат или не, предаде Франс прес.

Положителният изход от вота обаче не поражда никакво съмнение.

Разпускането на парламента е мярка, която според конституцията на Латвия, трябва да е предмет на гласуване на общонародно допитване. До него се стигна, след като на 28 май тогавашният президент на Валдис Затлерс поиска парламентът да бъде разпуснат след отказа на законодателното събрание да отнеме имунитета на депутат, заподозрян в корупция.

Днес изборните секции ще са отворени от 4,00 до 19,00 часа по Гринуич.

Обикновено мнозинство ще бъде достатъчно, за да се реши съдбата на парламента. Ако латвийците се обявят за разпускането му, както сочат прогнозите, то през септември ще има предсрочни избори.

Предишният парламентарен вот се проведе миналия октомври.

Предварителните резултати от референдума се очаква да станат ясни още тази вечер. Официалните резултати обаче ще бъдат оповестени едва във вторник.

Според прогнозите в допитването днес ще участват 54% от избирателите. Допитване до общественото мнение показва, че само 15 на сто от латвийците одобряват работата
на настоящия си парламент.

Докато се организираше референдумът за парламента, Валдис Затлерс не успя на 2 юни да бъде преизбран от депутатите за втори президентски мандат и така начело на държавата застана неговият опонент, бившият банкер Андрис Берзинш.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 4 - Правилно! Но как да разберем КОЙ Е ?
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука трябва да се направи чистка на парламента по естествен път - с ефективни присъди за кражби и национални предателства ще намалим хрантутниците на 120.
4
3
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
След 2...години Велико народно събрание,промяна на Конституцията иПрезидентска Република;това е пътя на България за следващите...столетия.
3
3
 
1
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
DA NI VZEMAT ZA DVA MESECA PA SLED TVA STE PLACHAT ZA TEHNIA PARLAMENT
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така се прави демокрация. А ние ....
1
2
 
5
 
! Отговори
електорат преди 12 години
И тук трябва да се разпусне парламента , и никога повече да няма такъв!!!240 депутати, и незнам още колко край тях лапат като за световно!!! Едно експертно правителство от ес. ще работи перфектно!!!!