Вълна от насилиe обхвана и Манчестър

До полунощ при бунтовете в града са арестувани 47 души
Обновена: 10 авг 2011 09:45 | 10 авг 2011 07:51,
79
Вълна от насилиe обхвана и Манчестър
Снимка: Reuters

Манчестър преживя снощи най-тежките безредици от 30 години насам, призна заместник-началникът на  градската полиция Гари Шуън.

През последните часове полицията на Манчестър бе изправена пред извънредно равнище на насилие от страна на групи престъпници. "Това не беше нищо повече от безсмислено насилие без абсолютно никакво зачитане на хората, техния живот или собственост", коментира той.

"Нека да е ясно - няма някаква искра или  усещане за несправедливост, което да е довело до подобно насилие", заяви Шуън.
Той съобщи, че е поискал подкрепления от полицията в Нортъмбрия, Стафорд и Северен Уелс. Връщаме си контрола улица по улица, заяви полицейският началник. 

Насилието започна в предградието Солфорд следобед, където тълпите хвърляха запалителни бомби по магазини и грабеха дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол. До полунощ бяха арестувани 47 души и полицията заяви, че арестите ще продължат.

Младежи нападнаха полицаите, охраняващи магазин "Лидъл", и го разграбиха, след което го подпалиха.  По-късно хаосът обхвана и центъра, където бе подпален магазин "Мис Селфридж" на Маркет стрийт.

Търговският център Арндейл затвори рано, след като банда от около 25 младежи нухлу  вътре и се опита да разбие бутик за спортни стоки.

Още по темата

Говорителят на общината Пат Карни заяви, че Манчестър е преживял един от най-тежките дни в историята си. "Бях поразен и ужасен от възрастта на някои от тези хулигани. Говорим за деца на 9, 10, 11 години, които качулки на главите се  разхождаха по главната търговска улица, сякаш са на купон",  сподели той. 

Безредиците продължиха и след полунощ, когато банди от по 10-20 души тичаха по тъмните улици, преследвани от полицейски хеликоптер, пише БТА.

Хаосът се разпространи в Централна и Северна Англия, но в Лондон бе спокойно след демонстрацията на сила от полицията,  която утрои обичайния брой на патрулиращите полицаи до 16 000 души.

Безредиците започнаха заради убийството на 29-годишния Марк Дъган, който беше застрелян от полицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Patriot преди 13 години
Ogan po chernata paplach
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз да добавя. Забелязахте ли снощи по новините колко продажническа е БиВиТи, колко време отделиха на онова брокерче от NYSE, дето ни убеждаваше какви нещастници са Стандард и пооурс. Долна джурналистическа ***. Няма такива продажни душици
76
1
 
2
 
! Отговори
Zmievada преди 13 години
........Тази бухалка има много удобна дръжка, така че с едно замахване да разтрошите коляното, черепа или която и да друга част от тялото на всеки мародер, гласи една от обявите..... те това е въоражавайте се, че току виж безредиците се пренесли и в БГ-то :-))
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Протеста си е социален и причината е голямата пропаст между бедни и богати. Бунта е насочен срещу свръхбогатата англииска класа, която дърпа конците от векове . За съжаление при такива бунтове покрай сухото гори и суровото и както виждаме го отнасят обикновенните англичани, които си имат някакъв семеен бизнес и най-добросъвестно си плащат данъците на държавата.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само нашенският,мутро-олигархичен посткомунистически псевдокапитализъм ще спаси Велика Британия от попълзновенията на бунтарите!Вервайте ми!Кокошков
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 73Що трябва ОФИЦИАЛНО да подкрепяш безредиците,като може да го правиш НЕОФИЦИАЛНО.Особено ако имаш опит в "износа на революции" от едно време?
72
3
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 13 години
Е кои са тези страни които подкрепят ОФИЦИАЛНО безредиците и са излезли с официални ноти в подкрепа на метежниците в Англия бе отворко?
71
3
 
9
 
! Отговори
123456 преди 13 години
Това не са "бунтове", а са безредици - това е гражданско неподчинение и тези, които го създават, са главно деца между 14-18 годишни - какви са - чернокожи и малцинства основно - забавляват се, а правителството забранява на полицията да използва газ и халосни патрони срещу тях...Ще изтраят още малко и ще ги изравнят със земята и никой няма да си спомня за този "бунт"...
70
3
 
0
 
! Отговори
SVETLI4 преди 13 години
za4to da se samoubivame??? nie gladni i bedni shte gledami shouto po tv!tova e zatishie pred burq ili iskat da razrushat neudobni sgradi za da postroqt novi predi olimpiada , taka e poevtino izliza!!!!!
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така се срива моща на олигархията, обществото иска ново справедливо разпределение на благата. Не може народа да работи за държавите. Държавите ще бъдат принудени да работят за народите си а не за корпорациите както сега.вярно е че бунтовете са изкривени нио много скоро ще се канализират на където трябва
68
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
10-20 dushi!!! Mnogo malko be.Mudjahidinite v Bosna,Kosovo,4e4nja beha desetki hiljadi.
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно,Когато подобно нещо се случва например в Англия,Франция или Гърция, целия недемократичен свят е на страната на бандитите. Когато обаче се случва в Сирия, всички недемократични държави подкрепят действията на Правителството.Не е ли малко двоен стандат нещо?
66
0
 
7
 
! Отговори
шопът преди 13 години
Радвам се.66.Явно си млад човек и ти пожелавам успех и щастие.Аз също имам дъщеря и искам бъдещето и да е свързано с една красива,спокойна и просперираща България,но недъзите са много.Трябва да се борим,за да ги премахнем.Това е урока на моето поколение.
65
0
 
6
 
! Отговори
ДО 61 преди 13 години
Разбира се, че изброените от теб неща не ме правят щастлив. Не съм лишен от съвест и не съм безчуствен, т.е. не ставам за политик. Признавам си, че умишлено понякога ставам социален егоцентрист, за да не се натоварвам психически. Опитвам се да се радвам на малките неща и да се чуствам повече щастлив. Но определено не съм безразличен. Човек не трябва да изпада в крайности. Това, че има много нещастие около нас, не трябва да те прави постоянно нещастен.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коментар 47 и коментар 61 много ми харесаха, защото са искрени,макар и противоречащи един на друг.Звучат ми като Стария и Новия завет."Око за око и зъб за зъб" и" Ако ти ударят едната буза,дай и другата."Знам,че насилието ражда насилие и ,че не ако не можеш да направиш добро,не прави и зло.Понякога харесвам и Крумовите закони.Изобщо" знам,че нищо не знам".Объркана и хаотична е човешката душа.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 44-прав си,казал го е Томас Джеферсън и е една от лююбимите ми мисли.Браво,че и ти мислиш по този начин.
62
0
 
10
 
! Отговори
HAPPY ROYALIST преди 13 години
искам сега уилям и кейт да излязат на улицата и да се срещнат със щастливите поданици на кралството. да помахат за поздрав от златната каляска на преливащите от щастие жители на графство тотнъм и да не забравят да наминат и през гетото на графство манчестър! хахахаха
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така ще изглежда цяла западна европа до 10 годинибългария и византия платиха цената на оварваряването през 14-19 век,сега е ред на запада
60
2
 
8
 
! Отговори
ШОПЪТ преди 13 години
До 47 И си щастлив,нали?Когато гледаш как ровят по кофите си щастлив? Когато чуваш,че някой няма пари за лекарства,когато слушяш по радиото ,че събират пари за поредното детенце за операция си щастлив? Когато гледаш съседите си с празни от безбъдещност погледи си щастлив,нали.Социален егоцентризъм-това ти е диагнозата.Ставаш за политик в България.Аз,макар че имам трудности,съм заможен мъж със собствен бизнес и добро семейство,но не съм щастлив от живота покрай мен и не желая да се примирявам.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да няма усещане за несправедливост - две момичета заявяват, че искат да покажат на богатите и на полицията, че правят това, което искат. Ако причината за протестите не е бедността, нямаше да се ограбват магазини...А най-лесното е да се намери повод за протест- причини винаги има.