Визионерът, който направи революция

Стив Джобс: "Смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота"
Обновена: 6 окт 2011 16:43 | 6 окт 2011 13:06,
127

Стив Джобс и съоснователят на Apple Стив Уозниак през 80-те години на миналия век. Снимка: Reuters

Имаше дори слухове, че може да се появи изненадващо като гост на представянето на новия  iPhone 4S в централата на компанията в Купертино. Вместо това вчера наследникът му Тим Кук застана сам на сцената и за близките до концерна вече беше ясно – Джобс не е добре. 

24 часа по-късно легендарният съосновател и IT пионер почина от рак на 56 години. От страницата на Apple веднага изчезнаха обичайните пъстри картини на продуктите на компанията и се появи черно-белият му портрет от по-добри времена с лаконичния надпис „Steve Jobs, 1955–2011“.
 
Стив Джобс беше повече от шеф на Apple. От първия Macintosh, през революцията на  iTunes, през филмите на Pixar, до iPod, iPhone и iPad винаги беше с едни гърди напред. 
 
С твърда ръка промени концепцията за персоналния компютър, а след това с iPod, iPhone и iPad промени начина на използване на информация в дигиталната ера. 
 
Заради начина, по който можеше да променя цели индустрии с иновациите си, го наричаха Леонардо да Винчи на нашите дни. 
 
Други го смятаха за модерния Томас Едисън заради това, че и неговите продукти се превръщаха в част от живота до степен, че хората се чудеха как така не ги е имало. 
 
За разлика от Едисън обаче Джобс дълго трябва да се бори с неуспехите. Израснал в Силициевата долина, където е осиновен. Като ученик започва работа за Hewlett-Packard, след като се обажда на президента Уилям Хюлет и му предлага част от свой училищен проект. 
 
Напуска колежа след първия семестър, но продължава да влиза в курсовете по калиграфия, които казва, че оказали влияние върху минималистичната естетика на Apple. 
Зарязал едно от първите си работни места – да прави компютърни игри за Atari, за да пътува из Индия. Разказва, че преживяванията му там определили креативността и визията му в следващите години. 
 
Заедно с приятеля си Стив Возняк създава първия си компютър в гаража на родителите си. За да го финансира, продава буса си. В същия гараж през 1976 г. е основана Apple. 
 
Джобс винаги е мислил в големи, дори в грандиозни мащаби. През 1983 година привлича Джон Скъли, шеф на Pepsi, в Apple: "Искаш ли до края на живота си да продаваш подсладена вода, или искаш да дойдеш с мен и да променим света?"
 
Година по-късно Apple пуска на пазара Macintosh с бомбастична презентация, предвестник на медийната истерия, съпровождаща представянето на бъдещите продукти на компанията. Телевизионният клип на финала на Супер Боул през януари 1984 г. на стойност 1,5 милиона долара, си запазва място в историята на рекламата. 
 
Първият Mac обаче е скъп и твърде голям. Оборотите на Apple падат, налага се да бъдат освободени работници. Още по това време Джобс е известен с трудния си характер. Има славата на властен, с изменчиви настроения, капризен. През 1985 г. е отстранен от Apple. 
 
Той гледа откъм добрата страна: „Тежестта на успеха е заменена от лекотата на новото начало“.
 
Купува Pixar – анимационното студио (“Играта на играчките”), пожънало сензационен успех с първите филми, изработени изцяло на компютър. Основава NeXT, чийто софтуер става база на днешния софтуер на Apple Mac OS X. 
 
Чрез нея през 1997 г. се връща в потъващата Apple, която купува NeXT за 430 милиона долара. С това започва възраждането на Apple. iMac, iBook, Power Mac – Джобс пуска хит след хит. 
 
През май 2001 г. отваря врати първият Apple-Store и марката се превръща в символ. През есента на същата година идва iPod, последван от системата  iTunes, след която слушането и купуването на музика вече не са същите. 
 
Всеки път когато някоя идея на Apple започне да се поизхабява, идва нова. Когато iPod започна да доскучава, дойде  iPhone и когато хората свикнаха с него, последва iPad. 
 
Джобс лично представяше продуктите си в задължителна униформа – джинси, черен пуловер и маратонки, и смесица от арогантност и самоирония. След което феновете като по команда окупираха 350-те магазина на Apple по света, където с часове и дори с дни чакаха пускането в продажба на новите продукти. 
 
Компанията е продала над 275 милиона iPod, 100 милиона iPhone и 25 милиона iPad. 
 
 
 
„Работата ви ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте истински доволни е да се занимавате с нещо, което смятате, че е страхотна работа. А единственият начин да работиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш“, казва Джобс пред абсолвентите на университета Станфорд през 2005 г.
 
“Ако още не сте я намерили, продължавайте да търсите. Не усядайте. Като всичко, свързано със сърцето, ще усетите, когато я намерите. И като всяка истинска връзка ще става все по-добра и по-добра с развитието”.
 
През лятото на тази година Apple има повече пари от американското финансово министерство. 
 
През 2004 г. Джобс се разболява от рак, оперира се и се смята, че вече е добре. По-късно се подлага на трансплантация на черен дроб. 
 
„Никой не иска да умре“, казва Джобс в реч пред абсолвентите на Станфорд. „Дори хората, които искат да отидат на небето, не искат да умрат, за да отидат там. И все пак смъртта е целта, която е обща за всички“.
 
И още: „Това е така, както трябва да бъде, защото смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота. Тя предизвиква промяната. Маха старото, за да направи място на новото“.
 
(Spiegel online, CNN)

 

Последно сбогом със Стив Джобс пред магазина на Apple в Шанхай. Снимка: Reuters
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: AppleСтив Джобс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
29
 
! Отговори
888 преди 12 години
Е-е-е-ей, хора, опомнете се!Плюете всеки и всичко!Steve *** е велик и светът тажи за смъртта му!Вие какво сте дали на света?Просто сведете глави за минутка и кажете " Мир на праха му ".
58
2
 
2
 
! Отговори
brigante преди 12 години
ами лека му пръст:( иначе не харесвам политиката и нещата на ейпъл
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
iPhone 4S(hit)
56
1
 
10
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Незнам..., аз имам респект към този човек, но виждам в много форуми, как някои хора пишат такива неща, които не биха казали дори и за смъртта на родител или близък човек.Нека не преувеличаваме....Реално погледнато, 99% от плачещите по форумите, другата седмица няма и да помнят кой е Стив Джобс. Това за мен са по-жалки хора от тези които плюят като ***.
55
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 12 години
iPhone 4S(teve)
54
1
 
0
 
! Отговори
kioko преди 12 години
48, човека е споделил негови си наблюдения, ти го наричаш хейтър и го плюеш за това като хейтваш. срещу него. Това какъв те прави? Що не оставиш хората да си изразяват мнението както намерят за добре?
53
4
 
1
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Както и ти колега ще си умреш като никакъв. Това не значи, че няма да е хубав живота. Не е нужно да си известен и да имаш милиарди, че да умреш "по-добре". Нека тия милиардерите да са така известни и да ги прибира оня горе на 50 годишна възраст, пък аз ще си умра като "никакъв" на 80, което пак не е сигурно, но.... разбра ми мисълта.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
52 абе *** ***, ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО КАКВО Е ПРАВИЛ след това прочети за ПЕРСОНАЛЕН КОМПЮТЪР. Люлински ***, *** тъпия ***. Стив джобс бил измислил персоналния компютър АХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
51
6
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Млъкни бе папляк! Той изобрети и наложи персоналния компютър. Но толкова ти е пипето!Злобата е най-лошия човешки порок!
50
7
 
25
 
! Отговори
. преди 12 години
Абе балъци, Стив Джобс ще ви сложи в малкия си джоб, заедно с целите ви *** семейства, от които сте излезнали. Наистина ли не се виждате колко сте смешни и жалки? Вие ли ще му казвате на човека кое било добре, кое не, от кое се затъпявало, какво можел компютъра и какво телефона. Абе смешки, скрийте се обратно в мишите дупки от които сте излезнали. Никога няма да постигнете дори 1% от виличието на тоя човек, комплексарчета. :) Ще си умрете никакъвци.
49
2
 
4
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Нищо няма да се промени в Apple за жалост. Все така ще се опитват дъртите изкуфелници дето се чудят на дългатата маса, как да изкарват все повече и повече пари, като пускат всяка година "нови" айфони.Много хора говорят за открития и иновации от страна на Apple, което е така, но истина е също, че ако не беше такава политиката на Apple, сега смартфоните щяха да са на още по-голямо ниво.
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
благодарение на кой имаме право да пишеме бе ***? Що не земеш да прочетеш какво е правил джобс и какво точно е изобретил. *** чул не дочул
47
3
 
5
 
! Отговори
do 45 преди 12 години
Мишка, затъпяват точно тия като теб - хейтърите. Толкова ви е празен живота, че трябва да наблюдавалите останалите какво правят през цялото време за да се почувствате вие самите малко по-добре. Но злобата и завистта ти прозират, колкото и да ги криеш. Мишок. Ако имаше пари щеше да си пръв на опашката за тия гъзарии, които уж карали хората да затъпяват, ама нали си поредната комплексирана ***, озлобена от жалкия си сив животец, стой си в нета и хейтвай, МИШКА.
46
3
 
13
 
! Отговори
MENTOR преди 12 години
Вечна му памет! ЕДИН НАИСТИНА ВЕЛИК ЧОВЕК!А папляците които драскат глупости по негов адрес ще им кажа, че благодарение на него имат възможност да пишат на компютър! Когато вие промените света по такъв начин като него ще имате право на дума относно него! Безделници!
45
10
 
3
 
! Отговори
popo преди 12 години
Лека му пръст на човека!Ще го призная за велик ако се окаже,че е завещал цялото си богатство за благородни каузи!Но не вярвам,че го е направил!
44
12
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Ми незнам повечето ми приятели с айфон видимо затъпяха откакто го имат.Все заболи нос в малката табличка ровят нещо с пръст-инсталират безумни програмки и приложения дето лаптопите ги имат от 10 години.Стават глупави,защото започват да мислят малко и елементарно-та менюто на айфоните е все едно за умствено недоразвити..Абе с други думи-затъпяват.Аз все пак винаги съм гледал отстрани световната истерия.Те едно време са се избивали за крем за ръце с уран и полоний..бил мноо полезен
43
2
 
3
 
! Отговори
От 33 о 34 преди 12 години
Браво братле, коментарчето ти само ми подкрепя тезата, мравчицеееееее:)
42
3
 
11
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Да му се невиди и живот ! Майкъл Джексън сега и Стив Джобс как пък някоя неприятна личност не се гътна та да не ми е мъчно...
41
6
 
20
 
! Отговори
соло преди 12 години
Бре добре,че влезнах във форума на Днес за да разбера,че Стив Джобс е никой и не е направил нищо важно.За малко да се заблудя,е този мъж е направил нещо стойностно за човечеството.Явно великите са не тези,които изобретяват компютрите,а тези които пишат на тях.
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Последният му продукт - iDied :(