Берлин и Париж ще работят заедно за растежа в Европа

Меркел и Оланд искат Гърция да остане в еврозоната
Обновена: 16 май 2012 07:28 | 16 май 2012 07:14, Елка Василева
19
Берлин и Париж ще работят заедно за растежа в Европа
Меркел и Оланд обещаха да работят за икономически растеж в Европа. Снимка: Reuters

Германия и Франция са наясно, че носят обща отговорност за Европа, затова те трябва да предложат общи идеи за възстановяване на икономическия й растеж на срещата на върха на ЕС идния месец. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на обща пресконференция с френския президент Франсоа Оланд часове след като той встъпи в длъжност, предаде Ройтерс.

"Ще бъде много важно Германия и Франция да представят идеите си заедно на тази среща и да работят тясно помежду си, за да я подготвят," подчерта Меркел.

"Аз съм за сериозно отношение към бюджета," каза Оланд, цитиран от Асошиейтед прес, но добави: "Аз съм за растеж", понеже това е единственият път за редуциране на дълга и намаляване на дефицитите.

Той подчерта, че иска да работи с Германия "за благото на Европа" и че си представя "балансирани отношения, изградени върху взаимния респект."

Двамата лидери заявиха, че желаят Гърция да остане в еврозоната и добавиха, че са готови да помогнат на разтърсената от кризата и изправена пред нови избори страна да възвърне икономическия си растеж.

"Надявам се, че можем да кажем на гърците, че Европа е готова да прибави мерки за подпомагане на растежа и на икономическата активност, така че в Гърция да настъпи връщане към растеж," заяви Оланд, който желае да смекчи водената от Берлин политика на строги икономии с мерки за насърчаване на растежа. "По отношение на растежа методът, за който се споразумяхме, е да поставим всички идеи и предложения на масата и да видим какви законови средства съществуват, за да могат те да бъдат приложени," поясни френският президент.

Меркел обаче бе по-непреклонна, коментирайки провала на преговорите за коалиционно правителство в Гърция, наложил произвеждане на нови избори, отбелязва Асошиейтед прес.

"Трябва да уважаваме факта, че ще има нови избори в Гърция," заяви тя. "Така че ние - говоря за себе си - ще поясня, че имаме желание Гърция да остане в еврозоната, нейните граждани да гласуват за това, но част от това е споразуменията на меморандума (с кредиторите) да бъдат спазвани."


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
до 17 от Еллин преди 12 години
Нищо такова няма..прочети малко международно право..Напротив даже, ако фалираш не могат да си искат парите, докато не покриеш твоите потребности. Иска ти се да ни няма ама няма да стане..
15
4
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
с какво право Меркел, Борозу и други изкуфели пенсии дават акъли на една суверенна държава --Те са една фалирала държава. Когато фалираш, губиш суверинитет - тъй като другите ти плащат сметките.
14
4
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Преди да ни даваш съвети по валутни и икономически проблеми вземи научи българския език. Нямаш и едно изречение без няколко грешки. Трудно ще приемем икономически анализ от неграмотен човек.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За чий хикс ние тая пропаднала Гърция ?
12
8
 
3
 
! Отговори
do долар - евро преди 12 години
Нищо такова няма...Долара ще си остане резервна валута за изтока! От високото евро печелят само Американците. Растежа на износа им удря червено! не случайно Китай има същата политика, години вече.. Проблема с Гърция е дирижиран именно за дестабилизирана европа. Нали се сещаш че спадовете на долара при кризи са много по-ряски от колкото в момента на "съмнителното" евро..
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА - много са загрижени господата как да поправят собствените си грешки.
10
3
 
7
 
! Отговори
долар - евро преди 12 години
ЕС защитава еврото, не Гърция. Гърците са десета дупка на кавала и на никой не му пука за тях. Голямата битка е между долара и еврото. Еврото успешно избутва долара като световна резерва валута, а американците явно и неявно водят икономическа война срещу него и ЕС. Затова е и тази подкрепа на гръцката икономика, защото е подкрепа и за еврото. Но в същото време Европа ще принуди гърците да намалят доходите си до реалните за страната им. БГ печелим от това, тъй като тук идват гръцки капитали.
9
4
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Има ли значение какво искат тия изкукалии пенсии, по-важно е какво иска гръцкия народ казват му демокрация. --Демокрацията означава да си връщаш парите, които си взел назаем от комшиите. В противен случай си мошеник и крадец. Думата демокрация е напълно непозната на гърците. Също като почтеност, честност....
8
3
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Гърция стана детето *** на Европа, за което всички трябва да се грижат! То бива прости хора, ама гърците вече се държат като ***.
7
0
 
2
 
! Отговори
tt преди 12 години
Каката се е изказала малко стил баце :-))) Иначе и двамата сега са понаправили малко предизборна кампания в гърция за съответните партии.
6
3
 
0
 
! Отговори
брей преди 12 години
Аз пък ВИ обичам и ме интересува как я карате и дали сте на дъното, или не! Разберете, всичко при тях е пари и интереси, важното е да се подкрепя ме първо един друг, пък южните ни съседи или някой друг го интересува ни е все тая. Мисля, че от многовековната ни история сте научили, поне този урок...никой не го еня за нас!Чуват ли се какво говорят...Европа затъва тотално, а тея си чепкат вълна! Германия пак е от лагера на губещите, май трябва да се опитаме и ориентираме в друга посока-ИЗТОК!
5
1
 
4
 
! Отговори
germanec преди 12 години
Союз нерушимы республик свободных. Сплотила навеки Европа и насЯ хочу тебя ЕССР как са се загрижили тези двамата за нас само. как ни спасяват всеки ден. как бъркат до дъното на джобовете си и на тези на банкерите за да ни нахранят, да н построят пътища, да ни кажат какво да ядем, какво да четем, какво да пишем и какво да говорим. вечная слава
4
1
 
17
 
! Отговори
мим преди 12 години
Писна ми да ни смятат за хора втора ръка,по света.И заслугата е на нашите мили управници дето не защитават националния интерес на България,а защитават тяхните си интереси.А на гърците можем само да завиждаме щото са единни и си знаят интереса,отстояват го докрай-и не по-малко важно е че управниците им се страхуват от народа и се грижат за него.За което ние можем само да мечтаем.
3
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
Да ви имам самочувствието, вие не сте на дъното бе, вие сте дъното!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще продължават да дават на гърците, а ние не сме важни за тях, защото им е ясно че нямаме друг избор. Ще си стоим все на дъното на ЕС, дори и да протестираме. Гърция е от техните, ние сме от другите.
1
1
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
По-голямо драпане направи ЕС да запази Гърция, отколкото ние за да влезем в ЕС...