Границата Гърция-Турция – слабото място на Шенген

ЕК изрази готовност да помогне на Атина за преодоляване на проблемите
16 май 2012 21:06, Елка Василева
17
Границата Гърция-Турция – слабото място на Шенген
ЕК публикува данни от приключилата шестмесечна проверка за състоянието на външните граници на Шенгенското пространство. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия публикува днес данни от приключилата шестмесечна проверка за състоянието на външните граници на Шенгенското пространство.

Основното напрежение по външната граница на зоната е съсредоточено в няколко основни точки, сред които границата между Турция и Гърция, през която преминава пътят на имигрантите от Средиземноморието. Това се казва в съобщение на комисията, цитирано от БТА.

Статистиката сочи, че в последните три месеца на миналата година през този район са преминали 30 000 незаконни мигранти.

ЕК е установила сериозни недостатъци в обезпечаването на морските и сухопътните граници в гръцката зона на отговорност и затова изразява готовност да окаже допълнителна помощ на Атина в преодоляването на проблемите.

Комисията отчита, че за периода на проверката граничният контрол в Шенген е бил възстановяван само на два пъти за по два дни - на границата на Италия и Франция през ноември миналата година по повод срещата на Г-20, както и от Испания по границата й с Франция през настоящия месец заради заседание на Европейската централна банка. Засега ЕК не намира необходимост от предприемане на спешни мерки за подобряване на прилагането на Шенгенското законодателство.

В съобщението се посочва, че ще бъде необходимо държавите от пространството да се информират взаимно за издаваните разрешения за постоянно пребиваване. Предвижда се имигрантите, които не отговарят на условията за придобиването на такъв статут, да получават временно или предварително разрешително за престой, което не е съответно на виза за свободно движение в Шенгенската зона. Разрешителното може да предоставя или да не предоставя правото за свободно движение в държавите от Шенген.

ЕК отбелязва, че полицията в отделните държави от зоната, свободна от паспортни проверки, може да проверява отделни граждани в граничните райони, за да установи дали имат право на престой в съответните страни. От друга страна, комисията посочва, че подобни проверки не следва да бъдат постоянни, а "на място, съобразно оценката на риска", т.е. инцидентни.

Комисията си запазва правото да изисква от държавите от Шенген статистика за извършените проверки по границите, както и сведения как тези проверки са допринесли за поставените от националните законодателства цели, например борбата с трансграничната престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
villie преди 11 години
имате нужда от заем urgenly ако да се свържете с нас Вашето име, адрес, размер и телефонен номер чрез имейл: villieloan***hotmail
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е просто в разрез със становищата на Боко и ЦецкоНие имаме най - добре охраняваните граници в ЕЪ
12
3
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Негодник! Заради такива като тебе Европа е пълна с *** ***, а България се *** тотално. Не стига че го пуснал ами му дал и 20 евро на този актьор! Ако бях на твое място щях да изстрелям целия пълнител по тези мюсюлмански ***.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Границата на България с Гърция е НОВОТО СЛАБО МЯСТО НА ЕС .
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ги изхвърлят от Шенген! Ние не отговаряме те по-малко и от нас!
9
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 12 години
ГЪРЦИТЕ ОТ 1990ГОД. ДО 1997-98 ГОД. НЕ ГЛАСУВАХА ЗАКОН ЗА ЕМИГРАНТИТЕ,ЗАЩОТО НА ТЯХ ТАКА ИМ ОТЪРВАШЕ ДА ИМ СЕ РАБОТИ НЕЗАКОННО ,ДА НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ И НА МНОГО НИСКИ НАДНИЦИ!КОЙ ИМ НАПРАВИ МАГИСТРАЛИТЕ?ЕМИГРАНТИТЕ!КОЙ ИМ ГЛЕДАШЕ РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА НЕОСИГУРЕНИ ?ЕМИГРАНТИТЕ!КОЛКО ПАРИЧКИ ЗА ОСИГУРОВКИ СПЕСТИХА? СЕГА ДА НЕ РЕВАТ МОШЕНИЦИТЕ ПРОТИВ ТЯХ!ЕДНА НАЦИЯ КОЯТО Е МЪРЗЕЛИВА ЛЪЖЛИВА, И ЛУКАВА ! СЕГА ИСКАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ С ТЯХ ДА СЕ ЗАНИМАВА!ДА СИ СТЕГНАТ ЗАДНИЦИТЕ И ДА РАБОТЯТ, СТИГА ДА РЕВАТ
8
1
 
3
 
! Отговори
емир преди 12 години
Явно бог бойко още е е измазал бараките...
7
6
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Границите с турциятрябва да се преградят и минират !!!
6
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2003г служих на Гръцко-Турската граница при река Еврос (Марица). Един следобед при рутинен патрул попаднах на Афганистанец с 3 деца (най-голямото на около 10г.). Никога няма да забравя погледа на него и децата. Говореше английски и личеше че е образован човек. Бяха в окаяно състояние. Вървял с децата си ПЕША почти 1 година. По пътя жена му починала. Дадох им вода и 20 евро (толкова имах в мен) и ги пуснах...До ден днешен няма да забравя тези лица.. Дали сбърках не знам но не съжалявам..
5
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 12 години
не ми трябва шенген нито европейска общност-един ден ще се разпаднат
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези граници с турската границе не са от днес- все пак Гърция е член от 30 г на ЕС и надали в началото границата с Турция е била укрепена. Искаха да направят стена, ЕС- каза не. Защо точно сега се повдига въпроса?!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са по-мързеливи от нас...
2
3
 
6
 
! Отговори
empty преди 12 години
aideee.. murzelivi.. sa si..to skoro 6e im lusne rabotata..cqlata.. :P
1
5
 
16
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Хайде пак поръчкови информации. През Италия преминават по море много повече нелегални от Африка, ама нали сега е модерно Гърция да е виновна за всичко и медиите вменяват вина на един народ, който не иска да бъде ограбен, както нас ни грабиха 20г.От 1 година ни се насажда, как гърците са мързеливи, не са достойни за ЕС, как не могат сами да се управялват, само и само да приемат загробващия ви заем? Сега ли го видяхте, другари от ЕС? От сега ли са проблемите с границата или сега е удобно?