Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози

Оказва се, че лятото не е период без политически катаклизми
Обновена: 2 авг 2012 08:25 | 2 авг 2012 08:24, Петя Славова
149
Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози
Снимка: БТА

Лятото се смята за период без сериозни протестни катаклизми, но социолозите от руския център "Левада" регистрираха през юли скок в протестните нагласи, пише в. "РБК дейли".

Готовите за митинги в Русия са почти толкова, колкото и след изборите за Държавна дума през декември 2011 г., припомня изданието масовите зимни протести в страната под наслов "За честни избори". Те бяха съвпаднали с президентската кампания за вота през март, спечелен от Владимир Путин. За изборите през март властта бе успяла да балансира ситуацията и подкрепата за протестните митинги бе едва 32 на сто, но през юли нарасна на 42 процента, доближавайки върха на недоволството от властите в Русия миналия декември, коментира вестникът данни на "Левада".

Дори повече хора оттогава заявяват днес, че са готови да участват в протести при изборни фалшификации: "със сигурност" - 5 на сто и "по-скоро готови" - 14 процента. От 44 на 24 процента е намалял от април досега делът на анкетираните, според които протестните нагласи ще спаднат, пише БТА.

Директорът на "Левада" Алексей Гражданкин смята, че е неправомерен изводът, че недоволството в Русия е стигнало същото равнище, както през декември. Тогава 41 на сто от хората в Русия бяха настроени против протестите, а сега процентите са 47.

Според експерта след зимните митинги властта е успяла чрез подконтролни медии да убеди голяма част от хората, че протестите означават безредици и може да предизвикат хаос; сега обаче и тяхното мнение постепенно започва да се мени.

"На хората, гласували за Путин, бяха обещани нови работни места, по-големи заплати и пенсии. Те получават повечето информация от телевизора, но нагласите им се менят не заради медиите, а заради промените в реалния живот", изтъква Гражданкин. Социолозите свързват днешните настроения с поскъпването на комуналните услуги, отложено през изборния период, посочва "РБК дейли".

Експерти на "Комерсант" също търсят причините в по-високите цени на комуналните услуги, но и в поскъпването на алкохола в Русия. Колкото до репресиите срещу опозицията, според тях "по-голямата част от хората просто не ги забелязват".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай Путин не им цепи басмата.... особено на американските агентчета... бой карцер арест бой е***е бой бой бой карцер арест бой бой бой.... и на влака за Сибир.
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, морски, долу гнусната, лъжлива, империалистическа CNN, да живеят правдивите, честни и патриотични bTV и СКАТ - истинската опора на демокрацията.
110
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 127 само така ще да е морски , няма дръг начин , ти нали си гледаш редовно телевизия скат и имаш най-правилния поглед върху нещата , не може в Русия да има недоволни , как така матюшка Рус пърдон батюшка *** ще изоставят своите деца , ах тази *** западна империалистическа пропаганда .
109
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 11 години
Тия социолози със сигурност са от CNN,лъжци цензурирани от американското пражителство.
108
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нинче, ти ще свалиш цената на тока само за един следобед, нали, душко? Я кажи - на кого ще врътнеш тромпета, че да падне цената?
107
1
 
10
 
! Отговори
Нина преди 11 години
А в България желнието за протест как е? Или все още повечето са влюбени в новата цена на тока?:)))
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Огладнели са протестиращите, пак да заработят някоя зелена хартийка.
105
0
 
2
 
! Отговори
Робин преди 11 години
По-здраво с "путин", поне докато сте млади. Така и протестите ще намалеят драстично.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
(желанията ) за протести в Русия е просто една ционистка (духовна)*я ,ама нЕма да стане ,защото при Путин нЕма лабаво ,
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
to i az ne sam saglasen s EVROPEISKATA politika ama koi te slusha te si praviat tova koeto e polezno za tiax a ne za nas otnosno tezi xora bolshenstvo ot tiax sa vodeni ot zapadni marionetni postaveni liza
102
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, те Саддам и Кадафи също така падаха... от смях
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако прочете тая статия на Путин щял да му падне ботокса от смях? Еми голяма работа, после ще си сложи още ботокс.
100
2
 
8
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Ако прочете тази статия, Путин веднага ще падне... /от смях/
99
1
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: 122Мен лично ме стреляха с газов пистолет във врата още докато бях в гимназията - по бай Тошово време - 1984 година! А сега нещата направо са страшни! Тогава учениците се криеха в тоалетните за да пушат цигари. Сега се крият за да пушат марихуана, а с класната си пушат цигарите заедно докато обсъждат домашното или последния урок по история например.Никъде няма такава анархия каквато цари в българските училища.
98
1
 
7
 
! Отговори
Галя преди 11 години
"Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози"Не заметила. Врут!
97
3
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: Рудолф ХесСамо от любопитство, нищо лично, ама ... случайно истинското ти име да не е Волен Сидеров?
96
5
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 114В Албъкърки, Ню Мексико, от мое приятелско семейство, жената беше учителка по руски в местното училище и искаше да организира среща с мен, да говоря с децата на руски.Само че не стана, защото от известно време са забранили достъпа на външни лица, защото носят оръжие в училище.А филми си гледал ти - аз Джурасик Парк го гледах във Вашингтон на премиерата.Тук още не го даваха.Не съм ви виновен че съм имал възможност да ходя в Щатите пък вие - не.
95
11
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: хан КрумТи руснаците за бели хора ли ги смяташ?
94
5
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 110А че що искаш да кажеш че в нашите училища не се стреля ли?А че искаш да кажеш че не се носи алкохол, наркотици и прочие?Оръжие, алкохол, наркотици има и в САЩ. Само че там като влезеш в дискотека - на входа стоят двама гавази с размерите на Слави Трифонов и ако нямаш 21 години и не покажеш лична карта - аут от дискотеката! Ха кажи, че тука е по-добре и по-строго от там!!!Ама си тълкуваш всичко както ти уйдисва не тебе.
93
1
 
6
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
щом руснака има пари да си купи - руснака има пари за жилища в България, защото заплатата му в Москва е 1 000 долара. Защо не си купува жилище в Москва ли - много просто - защото калпав апартамент на кофти място в Москва струва 15 000 долара на квадрат. Хубав апартамент - 30 000 долара на квадрат.