Сирия разработва биологично оръжие, твърди експерт

Необходимите ноу хау и научен потенциал идвали от Русия
Обновена: 22 авг 2012 21:47 | 22 авг 2012 21:44, Елка Василева
194
Сирия разработва биологично оръжие, твърди експерт
Германски експерт твърди, че режимът на Асад разработва биологично оръжие. Снимка: архив, Reuters

Режимът на сирийския президент Башар Асад не само притежава, но и разработва биологично оръжие. Това мнение изразява германският експерт по ядрени технологии и бивш плановик на федералното министерство на отбраната Ханс Рюле в статия, публикувана в днешния брой на в. "Ди Велт".

Според разузнавателни данни в сирийските лаборатории в момента се разработват причинители на антракс, чума, туларемия, холера и едра шарка, пише авторът. Непосредствената заплаха не е толкова това, че режимът на Асад може да прибегне до бактериологично оръжие, колкото, че то може да попадне у не когото трябва, предупреждава Рюле.

Необходимите ноу хау и научен потенциал за производството на този тип оръжие идват от Русия, добавя той. Според него по време на Студената война СССР е разгърнал широка програма за разработване на биологично оръжие, като в нея са били ангажирани 60 000 души, а Западът до 1989 г. е нямал и представа за това.

Още по темата

След разпадането на Съветския съюз и последвалия край на Студената война всички тези хора остават без работа и съвсем естествено започват да си търсят ново препитание. Те го намират в страни като Северна Корея, Иран, Сирия и Китай. Някои дори са искали да работят за Ал Кайда.

"Има доказателства, че Иран им е предлагал по 5000 долара месечна заплата. Северна Корея, Индия, Китай и Сирия също са привлекли част от тези кадри на служба", пише Рюле. "Ужасното в случая обаче е, че няколко някогашни съветски специалисти по биологично оръжие са искали да започнат работа за Ал Кайда в Афганистан, където терористичната организация вече направи опити да се сдобие с антракс."

През 1972 г. Сирия подписва "Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологично /биологично/ оръжие и токсини и за тяхното унищожаване", но документът фактически няма никаква стойност. От една страна конвенцията не предвижда никакъв контрол, а от друга забранява разработването на патогени с "нападателна" цел, позволявайки разработването на биологичен материал с "отбранителна" цел, пише "Ди Велт", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
7
 
! Отговори
А ЗА ТУРЦИТЕ преди 11 години
КРЪСТОСКА МЕЖДУ ВСИЧКИ НАЦИИ ВЛИЗАЩИ В ОСМ. ИМП. ОСНОВАТА ЮДЕЮ-ХАЗАРИ И МАМЕЛЮЦИ -РОБИ И ТУК ТАМЕ СИДЖИЦКИ ТУРЧИН ЗА ЦВЯТ - КОЛЕГИ ТУРЦИ ВИЕ СТЕ ПРОСТО ЕДИН КАРАШИК И ТОВА Е ИСТИНАТА :)
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
качествения мат'рял го е взела турция------------------------кое племенце казваш било крадливо, с жалко копие от оригинала
84
0
 
0
 
! Отговори
ДО 109 преди 11 години
ЖАЛЪК СИ - ДАЖЕ ТЕ НЯМА !
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РУСНАЦИТЕ ПРОДАВАТ ПО ЕВТИНО РАКЕТИ НА КЮРДИТЕ ОТКОЛКОТО АМЕРИКА НА ТУРЦИЯ
82
1
 
6
 
! Отговори
бреййй преди 11 години
няма оправия с тия *** , сега биологическо оръжие ще е версийката - то бива желание за война то бива агресия то бива пошлост и зараза ама омръзна ми - НЕ ВЯРВАМ НА АГРЕСОРИ И ЛЪЖЦИ И УБИЙЦИ И КРАДЦИ И НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКАКВА ФОРМА НА ВОЙНА ИЛИ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ СТРЕМЕЖИ ЗА ТОТАЛНО ГОСПОДСТВО И ЗАРОБВАНЕ ДО ДУПКА - ЗЛИ, МНОГО ЗЛИ ХОРА СА СЕГА ПО-ВЪРХОВЕТЕ И СЕ ГРИЖАТ ДА НИ Е ЗЛЕ ДА СМЕ ПОДТИСНАТИ ДА СМЕ УПЛАШЕНИ ПЪЛНИ С УМРАЗА - НЕ НЯМА ДА СТАНЕ ВАШАТА , И ВОЙНА ДА ИМА (3) И КАКВОТО И ДА СТАНЕ !!!
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РУСИЯ ДАВА РАКЕТИ НА КЮРДИТЕ ВЪОРАЖАВА АРМИЯТА НА КЮРДИСТАН . А ТЕ ЗНАЯТ КАК ДА ОСВОБОДЯТ КЮРДИСТАН .
80
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЮРДИТЕ ВЕЧЕ ИМАТ ПАРИ ОТ ПЕТРОЛ И СЪБИРАТ АРМИЯ В ИРАК И СИРИЯ ЩЕ СЕ БИЯТ С ТУРЦИЯ .
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако в Сирия се използва такова оръжие кръвта на невинните сирийци отново ще е върху тези,които подкрепят и финансират терористи срещу законното правителство.Асад трябва яко да трепа наемните главорези пък и времето изтича...Изборите през ноември,Абас молба за Палест.д-ва през септември в ООН,ами ако я признаят ционистите може да ги съдят за военнопрестъпления.Ционисткият Либерман е изпратил писмо до ЕС призовавайки междунар.общественост да съдейства Абас да се премахне защото бил"пречка за мира"
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЮРДИТЕ В ИРАК СЪБИРАТ АРМИЯ И ОРЪЖИЕ КЮРДИТЕ В СИРИЯ САБИРАТ АРМИЯ . ТУРЦИЯ УМИРА .
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕГА СМЕШНАТА ВИ ТУРСКА ВОЙСКА 1 000 000 ЛИЕ ,ЧЕ НИЕ 500 000 ТУРЦИ БИХМЕ ЗНАЕМ КОЛКО СТЕ СИЛНИ САМО НА ДУМИ .
76
2
 
2
 
! Отговори
до турчин преди 11 години
сега КЮРДИТЕ ЩЕ ВИ РЕЖАТ ТУРСКИТЕ ГЛАВИТЕ . ГОТВЕТЕ СЕ .
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
500 000 турски аскера стояха мирно пред Българската войска 1912 година
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ,Асад разработва"умни"вируси за *** евроатлантически глави и болните им последователи.По-добре е западните страни да се захванат със собствените си проблеми и да оставят останалата част от света на спокойствие.Потомци на западните пирати-колониалисти тръгнали морал да четат.Истинското име на цитираното списание не е Ди Велт, а Volkischer Beobachter
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Балканската война забравили като рязахме турски глави в одрин
72
3
 
2
 
! Отговори
до турчин преди 11 години
и после ,челият варшавски договор щеше да прави парад в анкара или забрави като ходихме в унгария а турция е по близко .
71
4
 
8
 
! Отговори
ДО ТУРЧИН преди 11 години
ЩО ЦЕЛИЯТ СВЯТ СИ ЗАМАЛЧА КАТО ИЗГОНИХМЕ ТУРЦИТЕ И БЕШЕ САГЛАСЕН С Тодор Живков ,каде беше америка да ва спаси турци 1989 година
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом псуваш по време на празника ви е ясно колко си вярващ.Нека твоя бог те съди.Ти си ***.Повече няма да се занимавам с теб.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ми то и време повода за войната срещу Ирак бяха химическите оръжия.Нападнаха и го съсипаха,а после казаха че нямало химически оръжия -опа извинавате че ви унищожихме държавата и ве подчинихме на алчноста си.Сега сценарият се повтаря.Кой ли пак ще повярва на американо-евреиските агресори.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМЕРИКА ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ГЕРМАНИЯ , ТУРЦИЯ ,ЯПОНИЯ ЗАЕДНО СЕ СТРАХУВАТ ОТ РУСИЯ . ТОВА Е ИМПЕРИЯТА .
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неориентиран заблуден *** нариш се турчинМного си ***, насаждаш излишна омраза в нормалните български граждани.Престани иначе по IP то ще те посетим и ще ти повдигна обвинение по закона.за насаждане на етническа омраза. Аз съм следовател.Ако искаш да споделиш мнение пиши, но недей се прави на велик, защото си само ***, но накрая ще ти се плаче и ще цивриш като дете.Надявам се си ме разбрал.