$30 млрд. откраднати от Олимпиадата в Сочи

Парите били прибрани от бизнесмени, приближени на Путин
31 май 2013 22:12,
23
$30 млрд. откраднати от Олимпиадата в Сочи
Снимка: sochi2014.com

Руски бизнесмени и политици, близки до президента Владимир Путин, откраднали до 30 милиарда долара от фондовете за подготовката на олимпийските игри в Сочи.

Това се твърди в доклад на опозиционни лидери, цитиран от руските медии.

Четворното увеличение от предварително планираното ще направи зимните игри през 2014 г. най-скъпите в историята. Путин все по-често е критикуван за корупцията и преразходите, които надуха сметката на олимпиадата.

В подготовката за игрите са откраднати между 25 и 30 милиарда долара, твърди опозиционният лидер Борис Немцов. Докладът, изготвен от него и съратника му Леонид Мартинюк, твърди, че повечето поръчки за изграждането на спортни съоръжения са дадени без търг или конкурс.

"Само олигарсите и приближените до Путин компании се обогатиха. Липсата на честно състезание, шуробаджанащината доведоха до остро увеличение на разходите и лошо качество на работата", добавят авторите.

Като сравнява цените в Сочи с предишни игри, докладът установява, че разходите за предстоящата зимна олимпиада са се увеличили двойно от предварително предвидените. През 2007 г. Русия твърдяла, че ще струват 12 милиарда долара, или повече от четири пъти по-малко от действителните разходи.

Докладът обаче не дава детайли от кои проекти точно са крадени пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Марио, мечето Миша говори ли ти нещо?! През 80-та година то посрещаше с букет и изпращаше със сълзи участниците и гостите на олимпиадата. И откриването и закриването се помнят и ще се помнят /така да знаеш/.
15
5
 
6
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Ами кой ви излъга че можете да разчитате на държава като Русия да организира такова грандиозно и от световна величина събитие? Китай може - там корумпираните получават куршум в тила,а в Русия партийна книжка. Поели ангажимент и ще се изложат,на руснак не бива да се разчита.
14
1
 
4
 
! Отговори
? преди 10 години
Олимпиадата в Китай беше също скъпа ,- показаха чудеса !Никой не можеше да го направи това ( защото е скъпо ) ,но те имат пари и си ги пазят в държавата !
13
5
 
5
 
! Отговори
? преди 10 години
Немцов .. кой беше ? Ама не всички еврейчета са напуснали Русия , що така ?Нали им дадоха право да се преселят в Израел !!
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО НИ Е ТОЛКОВА ПОЗНАТО И Е СВЪРЗАНО С НАШАТА "ЛЮБИМА" ПАРТИЯ БКП / БСП ?????
11
0
 
7
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Гошо, Гошооооо, умно момче беше - що се излагаш с тоз коментар?!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз доклад прилича на сметките на некой Моше.Хем се увеличили двойно от предвидените първоначално, хем тези първоначално предвидените били 4 пъти по малко от действителните.Не е лесно в смятането на дермократите.
9
5
 
25
 
! Отговори
демократичен терор преди 10 години
Ей този диктатор Путин откакто изгони Фонда за подпомагане на демокрацията, "опозицията" успява да събере по 10-на човека на митингите си ... Дали имат връзка работите ?
8
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре,че няма олимпиада в България,че накрая няма да има нито стадион,нито пари.Всичко ще е откраднато от ***
7
6
 
26
 
! Отговори
демократичен терор преди 10 години
Хаха Американската пешка на демокрацията Немцов ли каза така ?? ............ С тва заглавие за ловене на *** български мухи ....
6
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брех, тоя Путин много ви вади очите, брех!
5
16
 
11
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
***, беше планирана за 12, но излезна 60 млр. Така, че мисли преди да пишеш.
4
10
 
33
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Хехе... олимпиадата струва 12 млрд, а те откраднали 30 млрд. Това е като да продаваш бензина на некоя бензиностанция на Шел вместо по 2.50 по 10 лв. и 7.50 да си прибираш за тебе... И да те разкрие случайно некой клиент... хахаха!Немцов го знаеме що за морал има, ама че толкова е изтрещял, не знаехме! Ама като гледам, има лемури да му верват, даже и новина сътворили... хехе...Така некой ден некой може и Кремъл да открадне.... в сънищата на Немцов... хаха!
3
13
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
С тези...милиарди $,потънали незнайно...къде е можело да се разрботи ново оръжие от планетарен мащаб,базирано в космоса.Парите са изгубени...безвъзвратно.
2
10
 
20
 
! Отговори
"Независим изто преди 10 години
Слушайте Немцов, и мислете за Гьобелс(може и за Яне;-))
1
21
 
30
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Гледайте Сочи мислете Белене !