Руски съд задържа фотограф на "Грийнпийс"

В сградата на съда са 30-имата задържани членове на екипажа на "Арктик сънрайз"
26 сеп 2013 15:45, Елка Василева
2
Руски съд задържа фотограф на "Грийнпийс"
Денис Синяков. Снимка: Reuters

Съд в Мурманск реши да удължи до 2 месеца ареста на Денис Синяков, фотограф от задържания кораб на "Грийнпийс", предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Делото на Синяков беше първото, разгледано във връзка с опита на активистите да проникнат на борда на нефтената платформа "Приразломная". Обвинението се обоснова, че ако Синяков остане на свобода, може да се укрие и да продължи да се занимава с престъпна дейност. Засега не са му повдигнати обвинения, посочва АП.

В сградата на съда се намират всичките 30 задържани членове на екипажа на кораба на "Грийнпийс". Сред тях има представители на 19 страни, включително четирима руснаци.

Още по темата

Изслушванията продължават, очаква се днес да бъде взето решение и за останалите 29 активисти. Според Мария Фаворска, прессекретар на "Грийнпийс" в Русия, адвокатите на организацията продължават да се запознават с материалите по делото.

На 18 септември корабът "Арктик сънрайз" се приближи до платформата "Приразломная". Намиращите се на борда му активисти на "Грийнпийс" се опитаха да се качат на борда на платформата, но бяха спрени от граничните служби, след което корабът им беше изтеглен до Мурманск на буксир. Заведеното дело беше за пиратство, но следователите не изключват обвинението да бъде преразгледано в хода на делото.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че те не са пирати, но подкрепи задържането им.

Холандия, под чийто флаг плава "Арктик сънрайз", поиска от Москва незабавно да освободи кораба, да обясни правната основа за действията срещу него, къде точно е бил заловен и какви са обвиненията срещу активистите. АП отбелязва, че евентуално продължително задържане или процеси може да привлекат нежелано внимание към строгата политика на Русия срещу протестите, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
33 преди 10 години
Само така. Браво на руснаците. Умеят да защитават страната си и имат достойнство, а не като нас да подскачаме от радост, когато ни плюят и ни поучават чужди посланици и др. правозащитници.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако трима фотографи с оглед защита на правата на срамните въшки, бръкнат под полата на холандската кралица дали ще нарушат някой закон?