Бъдещето на Шумахер – възможният живот

Предизвикателствата пред шампиона и неговото семейство
Обновена: 9 фев 2014 07:47 | 9 фев 2014 07:46,
27
Бъдещето на Шумахер – възможният живот
Щастливото семейство Шумахер. Снимка: Reuters

Докторите продължават с процедурата по изваждане на Михаел Шумахер от изкуствена кома. В същото време семейството му е изправено пред изключително тежки дни и месеци в напрегнато очакване дали техният Михаел ще успее да спечели най-трудната битка в живота си.

Би Би Си посочва, че съпругата на бившия пилот от Формула 1 прекарва всеки ден от последните 5 седмици до леглото на любимия. В началото Корина е в хотел в близост до болницата в Гренобъл, където е настанен мъжа й. След това се връща в семейния дом в Гланд, Швейцария и оттогава всеки ден пътува по 200 километра, за да е до съпруга си.

Почти неотлъчно до нея са двете им деца – Джина Мари на 16 г. и Мик на 14, който караше ски с баща си по време на злополучния инцидент на 29-и декември.

Още по темата
4 яну 2014 16:40
44

Редица фенове вече изпълниха социалните мрежи с радостни коментари по повод появилите се спекулации, че Шуми е започнал да премигва с очи и да реагира на тестове за рефлекси. Но за семейството му е ясно, че трудното тепърва предстои.

"Събуждането от кома няма много общо с това, което сме виждали по филмите", казва пред Би Би Си Люк Григс – говорител на водещата британска благотворителна организация за хора, живеещи с мозъчни наранявания.

"Този процес може да отнеме не само дни, но и няколко седмици. За близките страхът от това дали раненият ще оцелее, се измества от страха какво бъдеще очаква този човек и до каква степен той ще успее да се възстанови", посочва Григс.

Обикновено пациентите първо отварят очите си, след това започват да реагират на болка и едва най-накрая осъзнават чуждата реч.

Водещият на популярното шоу "Top Gear" Ричард Хамънд си спомня за тежката катастрофа, след която изпада в кома през 2006-та година. И по-скоро за последствията, които инцидентът нанася на съпругата му Минди.

"Аз нямам спомен от случилото и последвалото лечение. Но жена ми... Когато чухме за Михаел, тя изпадна в шок... Защото знаеше през какво ще трябва да премине неговото семейство", споделя Хамънд.

Екипът, който се бори за живота на Шумахер, не дава много информация за хода на лечението. Това, което специалистите потвърдиха е, че единствено каската е спасила живота на 7-кратния световен шампион.

Според скорошни проучвания около 20 на сто от възрастните, получили тежки мозъчни травми, успяват да се възстановят почти напълно. Но повечето умират или изпадат във вегетативно състоние.

Източници близки до семейство Шумахер разкриха пред журналисти, че всички са наясно с голямата вероятност ситуацията да се влоши драстично за много кратко време.

Д-р Питър Къркпатрик, водещ британски неврохирург, счита, че е много слабо вероятно Михаел Шумахер да се възстанови напълно, въпреки че подобно развитие е "медицински възможно".

Михаел и Корина са женени от близо 20 години, като и двамата нееднократно са заявявали, че дори не са се карали сериозно през цялото това време. Но екстремна ситуация, в каквото са поставени двамата в момента, може да окаже негативно влияние дори и върху най-здравата връзка.

Гребецът Джеймс Кракнел наскоро призна в автобиографичната си книга, че травма в главата при падане от колело, е променила коренно отношенията със съпругата му.

"Лекарите първо й казаха, че няма да оживея. После, че ще се събудя, но няма да знам коя е. След това дойде периодът, в който трябваше да се уча на най-основните физически движения, включително да ходя. Мъчителен процес, който ме направи сприхав, гневен. Отношенията между нас, такива каквито бяха, останаха в миналото", разкрива участникът на Олимпийски игри.

За Люк Григс възстановяването е абсолютно уникално за всеки пациент: "Истината е, че последствията от мозъчна травма могат да са разрушителни и доживот. Подобно нараняване може да засегне всичко – ходенето, говоренето, мисленето, усещанията. Може да промени както характера, така и способностите".

Но Григс не пропуска да уточни: "Въпреки всичко знаем, че с подходящата помощ в точното време, животът след претърпяно тежко мозъчно-черепно нараняване е възможен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
4
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Дано се оправи за гигантския слалом на Параолимпийските игри.
16
6
 
3
 
! Отговори
mr преди 10 години
Shte go sabudiat,i shte kara na finala na super gigantskia slalom v sochi
15
1
 
3
 
! Отговори
Вера преди 10 години
Загубата на памет и интелект са реални неща за бъдещето след тежка травма на мозъка и то ако случайно пациентът влезе в състояние по-активно отколкото будна кома. А ако вземе че осъзнае че е жив ще развие характеропатия - нервност, заядливост, неудовлетвореност от нещастната си съдба и от това , че тези около него са здрави. Това е самата истина.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човекът-Машина! Най-великият ще се оправи! Вярвам го!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bog da mu pomaga ! Parite sa do niakade i sled tova chovek ostava v racete na Bog.
12
1
 
29
 
! Отговори
jane преди 10 години
Гадна работа са мозъчните травми. Дори и нещо сравнително леко може да ти обърка живота сериозно, пък какво остава за това което на него му се случи. Дано да се възстанови напълно или поне дотолкова, че да не тежи на семейството. Защото това е нещо, което опустошава цялото семейство.
11
1
 
57
 
! Отговори
Айде стига вече преди 10 години
Какво само мрънкате - ако бил българин, ако бил сомалиец... Само мозъчен инвалид по рождение може да злорадства за такова нещо и да завижда за възможностите за лечение. Парите здраве и живот не купуват! Злобата и завистта още по-малко!!! Искрено се надявам да се възстанови напълно.
10
2
 
35
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
dano da se opravi
9
5
 
4
 
! Отговори
Не мозък а зомби преди 10 години
До Л.л.*** точно де! :D
8
43
 
9
 
! Отговори
BURZUM преди 10 години
Нищо, ще му наемат гледачи, сестри ,доктори и др.Да не ги мислим близките, виж ако беше в България при някое обикновено семейство, това щеше да е краят за всички.Не виждам смисъл от толкова сълзи сам си е виновен, не е жертва в края на краищата.
7
52
 
9
 
! Отговори
Не мозък вече а желе преди 10 години
От медицинска гледна точка е интересно какво зомби ще се събуди след този инцидент ако се събуди изобщо :D
6
1
 
71
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
оправяй се Шуми, стискам палци!
5
1
 
69
 
! Отговори
11 преди 10 години
Пожелавам му бързо и гладко възстановяване!!!
4
9
 
23
 
! Отговори
препатил преди 10 години
Застрахователите, че плачат с кървави сълзи като плащат милионите от застраховката!Ако беше българин в БГ, щяха да му хвърлят нЕкой лев...и играта свършва!
3
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко, даже и да се събуди ще бъде половин човек.
2
3
 
81
 
! Отговори
Чичо Доктор преди 10 години
Искрено желая на Шуми пълно оздравяване! Всичко зависи от мястото и степента на ж. Описани са невероятни случаи на хора, получилисериозни мозъчни увреждания и оправили се до степен да бъдат напълно нормални хора. Както и наглед дребви поражения, инвалидизирали потърпевшия. Хубавото е, че съвременната медицина разполага със средства, непознати преди - невропротектори, лекарства, лизиращи тромбите и голям опит с изкуствената кома. Успех и пълно възстановяване на Шумахер!
1
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пожелавам му да се оправи ,но вече мина доста време и дълбоко се съмнявам ,че това ще стане.