Заплашиха с пистолет български журналисти в Симферопол

Вижте видео от нападението над Димитър Кенаров и Боряна Кацарова
Обновена: 7 мар 2014 14:56 | 7 мар 2014 11:12, Александър Попов
319
Заплашиха с пистолет български журналисти в Симферопол
Снимка: YouTube

Български журналисти са били нападнати в кримската столица Симферопол от въоръжени лица без опознавателни униформи. Те са заплашили с оръжие Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, и фоторепортера Боряна Кацарова и са взели фотоапарат и телефон, докато са снимали изнасянето на техника от офис на Асошиейтед прес.

"Бяхме в центъра на Симферопол с колежката Боряна Кацарова, когато спря бял микробус без опознавателни номера. От него слязоха маскирани мъже с автомати и пистолети, които влязоха в една сграда и започнаха да изнасят телевизионна техника. Доколкото разбрах, това е офис на Асошиейтед прес. Ние като журналисти трябва да отразим подобно събитие, бяхме на сигурно разстояние, поне на мен така ми се струваше, и започнахме да снимаме. Тогава един от маскираните притича до мен, събори ме на земята и опря пистолет в мен. Искаше да си дам телефона, с който снимах. Взе фотоапарата на Кацарова, след което влязоха в микробуса и заминаха", разказа пред БНР Димитър Кенаров.

Според него нападателите са били рускоговорящи.

"В момента в Крим има неформални военни отряди. Освен руската армия тук има и паравоенни организации, най-вероятно става въпрос за тях. Имаше хора с казашки отличителни знаци. Те извършваха обир на офис и ние бяхме там. Тях не ги интересуваше кои сме, а да няма фотоматериал. Въпреки че в интернет вече излязоха кадри от охранителни камери", добави Кенаров.

По негови думи в Крим става опасно за журналисти, тъй като това не е изолиран случай.

"Нападнаха колеги и от в. Билд. Тук журналистите са "врагове" на проруската власт. Тук действа законът на силния. Властите съдействат на руските части, като не се намесват. Трудно е да се търси закрила от местните власти", допълни още журналистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: КримСимферопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук трябва да се намеси украинската армия. Нормално е, когато няме ред да се сформират паравоенни групи и да крадат техника. Държавата я няма в момента. Ако Русия иска да защитава интереса на руските граждани, нека го прави в координация с украинските и западните власти. Всичко друго е толериране на терор по улиците. Докат политиците си мерят мъжките полови органи, народът е оставен на произвола на въоражени банди. Един народ трябва да е наясно, когато взима власт със сила!
10
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ги бяха гръмнали няма честен и независим журналист
9
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, и фоторепортера Боряна Кацарова са на заплата от щатите така че такива провокации са очаквани и не минават!!!
8
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Допреди една седмица подобни маскирани хора, тероризиращи мирното население в Киев"Ти не си добре. Подобни маскирани хора бяха част от стотици хиляди хора протестиращи в Киев. Как и с какво точно са ги тероризирали само ти си знаеш.
7
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представящият се за Кенаров е всъщност американски провокатор. Това ясно се видя от факта, че говори отличен английски, не носи казашки дрехи и не влачи за косите безпомощни момичета, както правят истинските мъжествени руски патриоти в Крим.Така нареченият българин провокативно не оказа съпротива, за да дискредитира случайните руски минувачи, които срамежливо му правят забележка да не снима с телефона.ХАХАХАХХА Нали така е правилната пропаганда,а дрОгаре - "миролюбци" с маски на лицата?
6
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви ли не *** номера ще спретне запада, за да скара България и братската ни Украйна. Не всички без "опознавателни знаци" са руснаци. И не само руснаците могат да говорят руски. Ние да не сме *** като тия гледащи CNN европейци. Дай му на европееца един бус с няколко човека за да настроива братски народи един срещу друг. Стига провокации от ЕС с подкрепата на САЩ и МВФ.
5
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За коя медия работи "КЕНАРОВ" ?Интересно как има 3 записа на тази случка.А ако някои смята ,че им пука на шапката какво ще кажат западните медии ...
4
12
 
50
 
! Отговори
-- преди 10 години
Допреди една седмица подобни маскирани хора, тероризиращи мирното население в Киев бяха борци за свобода, сега подобни субекти, вземащи камерите на "независимите" журналисти в Крим са лоши?!?
3
43
 
16
 
! Отговори
AcOrP преди 10 години
Къде сте сега русофилите дето ги защитавате ? Това ли са мирните про-руски воиници които получават цветя от народа? Ограбват офиси и журналисти...
2
37
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия руснаците излезнаха ***** примитивите !
1
34
 
16
 
! Отговори
AZ преди 10 години
eto vi na vas Ruskia Model!