Чеченските сепаратисти с нов лидер след смъртта на Умаров

Али Абу Мохамад потвърди в свое обръщение, че застава начело
Обновена: 19 мар 2014 09:41 | 19 мар 2014 09:41, Елка Василева
32
Чеченските сепаратисти с нов лидер след смъртта на Умаров
Доку Умаров. Снимка: БТА

Чеченският сепаратист Али Абу Мохамад се обяви за приемник на Доку Умаров на поста начело на организацията „Имарат Кавказ“. На 18 март сайтът на чеченските сепаратисти „Кавказ център“ официално обяви лидера на севернокавказките сепаратисти Доку Умаров за мъртъв, предаде Би Би Си.

Абу Мохамад, който е обявен в Русия като един от действащите терористи и екстремисти и чието истинско име е Алиасхаб Кебеков, потвърди в свое обръщение информацията за смъртта на 49-годишния Умаров, като поднесе съболезнования на неговите роднини и близки.

Още по темата

Известно е, че новият лидер на сепаратистите е на 42 години, роден е в Дагестан и е аварец по националност.

По думите на Али Абу Мохамад преди смъртта си Умаров е определил съвет от шестима души, който е посочил новия лидер.

„Аз не бях готов и дори не съм си и мислил да поемам такава отговорност, но след като братята ми силно ме помолиха аз да поема тази отговорност, просто не можех да не откликна на молбата на нашите братя“, обясни решението Абу Мохамад.

Изтичане на информация

От пресслужбата на президента на Чечения Рамзан Кадиров заявиха за Би Би Си, че по техни данни Умаров е умрял преди известно време. Кадиров обяви Умаров за мъртъв още в средата на януари, позовавайки се на прехванати разговори на бунтовници, от които можело с увереност да се направи извод за смъртта на техния лидер.

В обръщението си Абу Мохамад не уточнява кога и как и умрял Умаров, но подчертава, че докато се решавал въпросът за новото ръководство на организацията, е станало изтичане на информация. Той добавя, че се води вътрешно разследване и обещава да накаже онези, които са проявили небрежност.

От руския национален антитерористичен комитет заявиха във вторник за РИА Новости, че спецслужбите на Русия не разполагат с данни за смъртта на Умаров и не коментират информацията.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви по-рано в интервю за CNN, че спецслужбите трябва да считат за жив един терорист, докато не бъдат представени доказателства за смъртта му.

Доку Умаров стана лидер на чеченските сепаратисти през 2006 г. и оттогава руските власти го обявяваха за убит осем пъти. След различни периоди на мълчание Умаров опровергаваше тези слухове, записвайки свои видеообръщения, които се появяваха на сайтове на сепаратистите.

Последното видеообръщение на Доку Умаров се появи в началото на юни 2013 г., когато той призова своите привърженици в Русия да не допуснат провеждането на Зимната олимпиада през 2014 г. в Сочи. Оттогава няма никаква достоверна информация за Доку Умаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Българина Али преди 10 години
До Хаджи Стамат, и в дунавска България имало горди българи но царБорис- византииския агент ги е съскал(52 рода до 9-о коляно) при насилственото покръстване и останали само меките китки.
18
0
 
1
 
! Отговори
ГШ-18 преди 10 години
До Хаджи СтаматДядо Хаджи, Алцхаймер не те е пожалил!Ти кога чу за гени?Защото аз - през 1963 година. Чеченците, дядка, са от съвсем друга езикова група, тази на палеокавказките народи и няма нищо общо с иранската, тюркската или угро-финската група езици.По никаква линия не са родствени на българите.А сега за този нов емир Абу Мохамед ибн - ще отвори работа на ФСБ-то, само не знам с какво ще го пушнат, не вярвам да вдигнат Су-25 или Ка-52, може и с едно малко дронче с високоточно оръжие
17
1
 
2
 
! Отговори
da te obrasna a . преди 10 години
toia niama li koi da go obrasne maloymen tap selianin ednokletachen organizam .ako go nabaram shte go odera jiv i svia glavata za spomen.maloymnik s parvichni instikti.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
863г приемане на християнството в Дунавска България 922г приемане на исляма във Волжка България
15
7
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Българинът е българин когато носи българско име и е християнин. Българи с имена като али мохамед ,реза ,мюмюн и прочие не могат да бъдат българи. Това е!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярата на старите БЪЛГАРИ е помагала да сплоти нацията. На юг от Дунав приемаме христианството, на север от Кавказ приемаме ислияма. Така или иначе след стотици години робство БЪЛГАРСКИЯ ДУХ е жив и БЪЛГАРИЯ ще пребъдеот Дунав до Волга и от Кавказ до Урал
13
0
 
20
 
! Отговори
**** преди 10 години
И този го пишете бегал при девиците.
12
18
 
5
 
! Отговори
Хаджи Стамат преди 10 години
Чеченците са горди българи.Трябва да се сравнят гените на съвременните българи с тези на чеченците и да се докаже нагледно за невярващите.Макар да имаме различна вяра сме една кръв.
11
4
 
20
 
! Отговори
СИРМА ВОЙВОДА преди 10 години
Принц Бендер- принца на Сауд Арабия заплаши Путин с терор заради Сирия.Сауд.Арабия и САЩ искат да контролират света-вече са го преразпределили. Арабите целят да създадат велика арабска империя/като България също влиза в границите ѝ/ с благословията на американците.Косово е част от плана.Не си мислете ,че ЕС ще ви спасява-те ще са заети да потушават резмириците в собствените си страни.
10
12
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Тоз който падне в бой за свобода.....
9
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
факт:Чечения е част от РФ, но руснаците ги е страх да припарват в малката република за да не ги разфасоват.
8
2
 
21
 
! Отговори
дядо преди 10 години
тоя скоро ще се запознае лично с алаха ,ако направи някой призив подобен на доку умаров за Олимпийските игри,руснаците трепят тихомълком без много пушилка по медии и т.н.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупаците винаги си намират по голям *** на когото да му се подяиняват.
6
3
 
8
 
! Отговори
777 преди 10 години
пак ли си ти *** ***, нещо много тъжиш за тежката загуба на доку умаров ами нали от една и съща копаня сърбате, едни и същи пари харчите, от един отбор сте ,ама ще те питама като свършат *** и евреопидните парички каква песен ще запееш
5
2
 
22
 
! Отговори
Спецназ преди 10 години
И тоя ще го осветкаме ;)
4
3
 
29
 
! Отговори
Владимир Путин преди 10 години
Умаров вече е труп, следващият моля.
3
0
 
8
 
! Отговори
Кондьо преди 10 години
Доку Доку Доку кепа шеско калмач
2
27
 
2
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Kill the Russians - for satisfaction
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да му пожелаем скоро и той да стане шахид.