Протестиращи от "Грийнпийс" се качиха на арктическа платформа

Окачиха плакати против разработването на находища в Арктика
Обновена: 27 май 2014 11:38 | 27 май 2014 11:38, Елка Василева
6
Протестиращи от "Грийнпийс" се качиха на арктическа платформа
Снимка: архив, Reuters

Активисти от природозащитната група "Грийнпийс" се покатериха на борда на нефтена сонда в норвежката част на Арктика, опитвайки се да спрат проучвателните планове на Статойл в един от разположените най-далече на север участъци, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на групата.

"Грийнпийс" редовно нарича норвежката държавна компания Статойл "Арктически агресор". Според природозащитниците плановете за разработване на находища в Баренцово море заплашват необитаемия Мечи остров - дом на много редки видове, посещаван и от полярни мечки.

Активистите на организацията се покатериха на сондата в ранните часове, окачиха плакати против разработването на находища в Арктика и заявиха, че са готови да останат на там с дни.

Статойл определи акцията като незаконна и безотговорна и отхвърли обвиненията на "Грийнпийс".

Само преди седмици "Грийнпийс" се опита неуспешно в Ротердам да блокира доставката от Русия на първото количество петрол от арктическата нефтена платформа "Приразломная" в Печорско море.

Тя беше окупирана за кратко миналата година от природозащитници, които бяха арестувани от руски военни и обвинени в пиратство. Те бяха освободени по силата на амнистия, обявена от руския президент Владимир Путин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
NORGES преди 10 години
Kато специалист мога да кажа, че това на снимката е КОРАБ, никаква платформа не виждам. Ако снимката е достоверна за случая, значи, че заглавието е глупост. Ако заглавието е на проверена информация, тогава са сложили каква да е снимка и обиждат интелекта на читателите си. Нещо пак не им е наред на DNES BG.
4
0
 
3
 
! Отговори
А стига бе! преди 10 години
Нали и тези природозащитници хляб ядат. Естествено е да не са против тези, които им плащат. И още по-естествено да протестират срещу тези, които конкурират работодателите им.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...арктическата нефтена платформа "Приразломная" в Печорско море. Тя беше окупирана за кратко миналата година от природозащитници..."Окупирана нанай! Истината е, че едва успяха да се хванат за въжетата и бяха блокирани и арестувани, а преди 2 месеца руските ВДВ (Войска Дяди Васи) извършиха успешен десант на Северния полюс.
2
0
 
11
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 10 години
Зелените терористи, защо не протестират за изхвърлянето на радиоактивна вода от Фукушима, а скачат на определени компании?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
shto na norvejska be, probvaite da se ka4ite na ruska...