Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения с ЕС

Русия заплаши със сериозни последици
Обновена: 27 юни 2014 15:47 | 27 юни 2014 13:44,
83
Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения с ЕС
Снимка: Reuters

Европейският съюз подписа споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова - три бивши съветски републики, които искат се сближат със Западна Европа въпреки натиска от Русия, предаде Франс прес.

"Това е голям ден за Европа (...) Днес Европейският съюз ви подкрепя повече от всякога", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди подписването на споразуменията с украинския президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова - Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.

Церемонията бе в Брюксел, където продължава срещата на върха на ЕС.

Подписването на споразуменията е "само началото на европейския път" на трите държави, каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на церемонията.

"Знаем, че тези държави направиха европейски избор и искаме да подчертаем - подписването на споразуменията не е финален момент, а начало на европейския им път", каза още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ЕС е готов да сътрудничи с Русия и да разсее всякакви недоразумения във връзка с подписването на споразуменията за асоцииране на Грузия, Украйна и Молдова, каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. "В тези споразумения няма нищо, което може да навреди на Русия. Тяхната цел е създаване на общо бъдеще и процъфтяване", подчерта той.

Споразумението на Украйна за асоцииране с ЕС очертава рамка на сътрудничество в редица сектори: енергетика, правосъдие, външна политика, визи, култура и др. Подписващите страни се ангажират да зачитат правовата държава и да се борят срещу корупцията.

"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта" през 1991 година, заяви Порошенко. "Историческото развитие е неизбежно", допълни той, като подчерта, че споразумението важи за "цяла Украйна, включително и Крим".

"През последните месеци Украйна плати възможно най-високата цена, за да сбъдне европейските си мечти", отбеляза също украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Незабавната реакция на Русия след днешното подписване бе, че ще има "сериозни последици", отбелязва Ройтерс.

Русия ще вземе мерки за защита на икономиката си, веднага щом се проявят негативни последици от подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Според Песков Русия ще предприеме действия, веднага щом за нейната икономика "настъпят нови условия с минусов знак". Той не обясни в детайли какви ще бъдат защитните мерки, а само каза, че "те са очевидни".

Руският дипломат Григорий Карасин, цитиран от руската агенция "Интерфакс", заяви по повод днешното подписване на споразумението за асоцииране на Грузия, Молдова и Украйна с ЕС, че ще има сериозни последици за суверенитета им.

На 21 март в белгийската столица бе подписана политическата част от споразумението за асоцииране на Киев с ЕС, а днес - икономическата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие откъде знаете какво ги чака в ЕС ?-никога не сте били там-ваште куромпирани комунистически управници крадат и развалят всичко което идва от Европа преди да стигне до устата ви !--------------------------Аде бе?! Така ли е? Я кажи какво откраднаха?Ще отговориш - "не знам" - ами като не знаеш какво даваш акъл??? ***!
21
0
 
17
 
! Отговори
Споко преди 10 години
Сега като се разпадне ЕС няма да ни винят че се е случило заради нас!
20
3
 
11
 
! Отговори
до украинец преди 10 години
Ти май забрави къде беше истинският комунизъм, нашите олигарси са невинни душици пред вашите. Гледай какво става у нас и го умножи по няколко пъти у вас. Мир на праха на Украйна.
19
1
 
14
 
! Отговори
кооператор преди 10 години
Вижда му се краят на европейското ТКЗС в статиите по долу отчитат приемането на България и Румъния като грешка-не скъпи евробюрократи БГ и Румъния бяха грешчица на фона на днешната ви ГРЕШКА...
18
14
 
4
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Червените кратунковци, до преди 5-6 г. се присмивахте на румънците, били ***,били изостанали,искахте да се отделим от тях по пътя за Европа, защото ни спъвали...А то се оказа,че спиразката на България за прогрес са проруските мафиоти и български олигарси, които биха продали и майка си за руските подкупи.Сега вече Румъния е далеч напред, а русолизците започнаха да лаят срещу Украйна,Грузия и Молдова.Червена ***!
17
3
 
25
 
! Отговори
до ukrainec преди 10 години
Ние не влязохме фалирали в ЕС, а сме най-зле от всички, благодарим, че ще ни изместите от дъното, защото никога няма да се оправите. Сега ще видиш за какъв х*й се борихте, само почакай. :)
16
2
 
12
 
! Отговори
Ha taka преди 10 години
e da vi e chestito ikonomicheskoto zagrobvane I palnata lipsa na suverenitet.
15
20
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 10 години
До АнонименВие откъде знаете какво ги чака в ЕС ?-никога не сте били там-ваште куромпирани комунистически управници крадат и развалят всичко което идва от Европа преди да стигне до устата ви !
14
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 12: Сума ти народ се издави за да се добере до Европа, а наш *** тръгнал да плаши украинците с ЕС !!!
13
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все повече народи се осъзнават и не искат да бъдат ограбвани и манипулирани от гадните рашки.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Украйна приема ромите от ЕС"Хохохохо вече ще има къде да си изхвърлим ***, май забравихте, че с документите за асоцииране подписахте и указ. Да ви е честит Мангаленд, който наричахте Украйна.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подписахте ли? Ха сега се наведете и разтворете бузи, чака ви "светло" бъдеще мухахахах
10
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом путинофилията реве, значи за украинците е добре !
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 8:) "Браво на украинците !"След което ще се запознаят с новите си съседи - Република Новоросийская.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и Кипър е в ЕС, само че Северен Кипър не е под контрола на ЕС. Същото ще се случи и с Крим- само формално ще се води в съюза, но дефакто ще е под руски контрол.
7
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на украинците !
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Сега остава ЕС да им приеме и цената на газта :)
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На *** и щастието му е глупаво!Да се радваш че си слагаш хамута и стваш пазар...
4
1
 
22
 
! Отговори
Абсент преди 10 години
Нас,колко ни мотаха и гърчиха,а тия убавци на бегом...започва да става "интересно"-руснаците едва ли ще стоят със скръстени ръце,особено при следващият етап от обграждането им,а менно натикването и в НАТО на тази тройка.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горките! Ако знаят какво ги чака от страна на ЕС