Сърбия получи един милиард долара от Обединените арабски емирства

Сърбия няма да промени позицията си спрямо Русия, увери премиерът
15 авг 2014 09:38, Елка Василева
9
Сърбия получи един милиард долара от Обединените арабски емирства
Александър Вучич. Снимка: Reuters

Сърбия получи един милиард долара от Обединените арабски емирства като помощ за бюджета и благодарение на това до март страната няма да има проблеми с ликвидността, съобщи премиерът Александър Вучич, цитиран в сръбския печат.

Ще бъде направено всичко възможно през 2015 г. и 2016 г. да се намали тенденцията на задлъжняване на Сърбия, казва премиерът. Той припомня, че сръбското правителство е изготвило големи планове през последните 110 дни и много от тях са реализирани.

Сърбия няма да промени позицията си по отношение на Русия, заявява Вучич в интервю за вестник "Вечерне новости", изразявайки увереност, че това няма да застраши европейския път на страната.

Запитан може ли наистина Сърбия да остане встрани от новата студена война, премиерът казва, че Сърбия винаги ще уважава позициите на другите.

"Народът обаче ни избра, за да прилагаме политика на сръбските интереси, а не на интересите на чужди страни. Това е отговорът ни днес, такъв ще бъде и утре", казва той.

Запитан обещал ли му е руският президент Владимир Путин конкретни икономически ползи за Сърбия, ако страната не се присъедини към санкциите на ЕС, Вучич отговаря, че "Сърбия не е и с нищо няма да шантажира Русия".

По думите му има добра основа за засилване на сътрудничеството между двете страни в сферата на енергетиката, в областта на износа на сръбски селскостопански продукти и за развитие на строителната промишленост на двете страни. "Отношенията с президента Путин са искрени и без тайни или каквато и да било задкулисна политика", казва Вучич.

На въпрос принудена ли е Сърбия да продаде своя Телеком и може ли Сръбската електрическа компания да се сдобие скоро със стратегически партньор, той казва, че страната няма проблем с ликвидността и не е длъжна да продава нищо, но добавя, че приватизирането на Телекома ще е добро за Сърбия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
на сърбите им е лесно, защото върху тях натиск няма.. няма малка държава като България, Сърбия или, която и да. .която да може да устои на американския натиск.. просто няма с какво.. само с инат не става.. не стига
5
2
 
4
 
! Отговори
Офчий Мозък преди 9 години
Ех кога ли и на нас ще дадат един милиард долари
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала на сърбите!Хохльо, мохльо и бохльо от МС и Президентството да прочетат статията!
3
1
 
22
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 9 години
До "Анонимен"!Нито само с "Yes", нито само с "Хорошо"!Водещи трябва да са интересите на страната, на народа!Политиците са избрани от народа и трябва да се вслушват в гласа му!
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе нетрезвеномислещ, с "ХОРОШО" ли се решават националните ни интереси бе шебек.?
1
1
 
33
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 9 години
Евала за позицията им - цитат: "Народът обаче ни избра, за да прилагаме политика на сръбските интереси, а не на интересите на чужди страни. Това е отговорът ни днес, такъв ще бъде и утре!" Нашите родни политици да вземат пример!С обръщане и навеждане, с "Yes" - не се защитават интересите на България, а само собственото местенце! Но то е до време!