Китайският бизнес вече предпочита да произвежда в Америка

Компаниите от Азия създават работни места за американци
6 сеп 2014 20:10, Екип на Bulgaria On Air
230
Китайският бизнес вече предпочита да произвежда в Америка
Снимка: архив Reuters

Години наред американски компании предпочитаха да изнесат производството си в Китай и други развиващи се пазари, заради изчислените по-ниски разходи за труд. В последните години се наблюдава обратна тенденция- на връщане на производството към родната за компанията страна, като една от причините е големият процент на брак на стоката, създадена на Изток.

Любопитен е още фактът, че китайски компании на свой ред намират за по-изгодно да произвеждат в САЩ, отколкото в Азия. И това може да се окаже добър вариант за справяне с безработицата в Америка. Репортаж на Bloomberg  Television разкрива как един от най-големите производители в света на медни тръби- Golden Dragon, избира американският щат Алабама, където да създаде своя фабрика и да разкрие стотици работни места.

Окръг Уилкокс е едно от местата с най-голяма безработица в щата Алабама. В средата на миналата година китайската компания отваря там завод, инвестирайки  100 милиона долара. Причината, азиатската компания да избере САЩ за производствените си цели, е евтиният долар за стартиращ бизнес, по-предсказуемите разходи за труд, по-ниските разходи за електрическа енергия,  по-бързата доставка до американските клиенти и най-голямото предимство от всичко – няма вносни мита.

Ако продуктът пътува от Китай, компанията би следвало да заплати 11% мито при вноса за американския пазар. Ако продуктът пристига от фабриката в Мексико, ставката е 26%. Ако обаче се изработва в САЩ- е нула. В този смисъл от Golden Dragon биха могли да спестят около 30 милиона долара годишно.

Опериращите китайски компании в щата са четири, което подпомага разкриването на работни места и за американци. Това на свой ред е добре дошло за губернатора на щата Робърт Бентли, който при встъпването си в длъжност заяви, че няма да взима заплата, докато Алабама не си възвърне пълната заетост, припомнят от Bloomberg Television.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още по темата: КитайАмерикабизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до тук свъшиха илюзиите на путлерофилите...
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тесла моторс прави мега завод за електромобили в невада за 4 милиарда долара.
132
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
производителноста на труда на американския работник е по голяма от германския швейцарския японския. за китайския сравненията са просто смешни.най много патенти и иновации са в сащ.щатския трудов пазар е изключително мобилен. сащ са най доброто място за инвестиции. всеки китаец направил по сериозни пари гледа да премести част от капитала в сащ заедно с членове на семейството си. парите не се чувстват сигурни в китайската политическа система
131
1
 
6
 
! Отговори
до 202 преди 9 години
напротив,иска.
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
направо наближават заплатите в алабама, изписаха се хиляди глупости за икономики, за брикс и т.н.какво става накрая ?китай си влага парите в америка. обяснете си сами защо е така.
129
0
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
явно китайските заплати са станали близки до тези в алабама
128
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай може да инвестира навсякъде, само не и у нашата дупка, обитавана от едно мръсно, злобно, тъпо и мързеливо племе. Това е историческата реалност.
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 30% корпоративен данък върху печалбата звучи малко нереално азиатците да се втурнат да произвеждат в САЩ. Освен ако вносното мито не е и то 30%
126
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няколко тук заплашват, че в щатите щял да се установи комунизъм. Е, какво от това. Всички освен слепоците виждаме, че в щатите умеят да правят нещата както трябва. Та, сигурно е и комунизма ще бъде направен правилно. Не като сАвеЦкия и хеле пък ганювския крадлив такъв. Аре, тичайте на избори, че пак да си ги изберете същите, както се очертава от прогнозите.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 199 това че в днес бг не пишат не ознаава,че няма нали?
124
4
 
6
 
! Отговори
@196 преди 9 години
Що да са "фалшиви" доларите, истински са, затова китайците ги харесват толкова и ги трупат със страст.То кой не ги харесва де...
123
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са инвестициите в русия ?
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чугунчета, как е хавата ?
121
8
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Направо Китайският президент като се види с Обама следващият път да обсъдят дълга на САЩ към Китай да му предложи да даде цялата държава на Китай вместо да го баламосва с фалшивите си долари.Над 16 трилиона долара е. Защо пък САЩ да не струват толкова? И в това няма нищо нередно. Поради натрупани дългове в следствие на втората световна война Англия за да ги погаси така продаде своята колония Индия. САЩ нямат колонии с които да погасяват следователно трябва да бъде погасен с тях самите.
120
3
 
9
 
! Отговори
до Китаец преди 9 години
Да, но всъщност това си остават дипломатически занимания на Другаря Главен Секретар. На обикновените китайци въобще не им пука за Русия, даже не знаят за нея, карат си новите Аудита, гушат се с доларчета, децата им учат в Германия и САЩ... А в Русия всички говорят за спасителните договори и пазари в Китай...Като кучето и бълхата.
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само с бачкане не става,трябва и добро чувство.Обичай ближния си!
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За победителите-добре и за гащите -хубаво,а ние българите какво трябва да правим?
117
6
 
6
 
! Отговори
до Китаец преди 9 години
Точно.Путин бърза много с договорите. Другарят партиен секретер от Пекин обаче каза, че не бърза много. Даже хич. Каза, че щял да помисли евентуално какво можело да се направи и се подпря небрежно на стоящата до него сурвакница.Путин шмръкна, хлъцна, пъ току свали гащите и се наведе...Това е резюмето на руско-китайските отношения в момента...
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не съди победителите-умен Уинстън.
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да знам как по-точно ще се преборят с аут сорсинг'а?Като си вкарат емигранти бачкатори у дома?Супер умно!Вместо да изнесат производствени мощности в слабите икономически членки,което между другото направиха СИВ,те си набутват емигранти,защото това им повелява Новият Световен Ред.Тези мили хора нямат ли си психолози или поне историци да им кажат какво ще последва?