Путин обвини Обама във враждебно отношение към Русия

Руският президент пристига днес на посещение в Белград
Обновена: 16 окт 2014 14:33 | 16 окт 2014 08:47, Елка Василева
239
Путин обвини Обама във враждебно отношение към Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин обвини в интервю за сръбския всекидневник "Политика" американския си колега Барак Обама във враждебно отношение към Русия, предаде Франс прес, позовавайки се на Кремъл.

В интервюто, публикувано в навечерието на официално посещение на Путин в Белград, руският президент предупреждава САЩ и съюзниците им за опасностите, които крият "опитите за шантажиране на Русия за стратегическата стабилност" в света.

Путин се позовава на реч на Обама пред Общото събрание на ООН, в която американският президент цитира сред най-големите глобални заплахи агресията, както той каза, на Русия в Европа, имайки предвид украинската криза.

"Добавяйки тези изказвания към санкциите срещу цели отрасли на нашата икономика, наложени от САЩ и техните западни съюзници, не бихме могли да определим това поведение другояче, освен като враждебно", казва руският държавен глава.

Той настоява Вашингтон и съюзниците му да вземат под внимание интересите на Москва, вместо да прибягват до натиск.

Путин подчертава, че в този случай Русия е била отворена за помирение. "Ние сме готови да водим градивен диалог, основаващ се на принципите на равнопоставеност и сериозно зачитане на интересите на другата страна", каза той.

"Надяваме се нашите партньори да осъзнаят безразсъдството на опитите за изнудване на Русия и да си припомнят какво може да причини на стратегическата стабилност в света конфликтът между големите ядрени сили", заявява в интервюто Путин.

Руският президент обвинява САЩ, че са предизвикали кризата в Украйна, за да припишат след това отговорността на Русия.

"Вашингтон активно поддържаше Майдана", протестната кампания срещу украинския президент Виктор Янукович, "и започна да обвинява Русия, когато неговите протежета в Киев с бесния си национализъм настроиха срещу себе си голяма част от Украйна и тласнаха страната към гражданска война", казва Путин.

Транзитът на руски природен газ за Европа през Украйна остава проблематичен и за решаването на въпроса би трябвало да се използват алтернативни пътища като планирания тръбопровод "Южен поток", отбелязва руският президент в интервюто за в. "Политика", цитиран от Ройтерс.

Осъществяването на проекта "Южен поток" се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин, цитиран от ТАСС.

"Южен поток ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия", изтъква той.

Руският президент Владимир Путин пристига днес в Сърбия, за да участва в тържествата, посветени на 70-годишнината от освобождението на Белград от фашистка окупация при съвместна операция на съветските и югославските войски, предаде ТАСС.

Путин, който е поканен от сръбския президент Томислав Николич, ще бъде почетен гост на военния парад, в който ще участват и руски военни самолети. Руският президент ще положи и венци на Гробището на освободителите на Белград и на паметника на героите от Първата световна война.

В рамките на посещението Путин ще има срещи на четири очи с президента на Сърбия Томислав Николич и с премиера Александър Вучич. Руска делегация, която придружава президента, ще има работна закуска с колеги от Сърбия, след което ще бъде подписан пакет документи. Очаква се да бъдат обсъдени и въпроси на международната политика и търговско-икономическото сътрудничество.

Посещението на Путин в Сърбия предизвиква огромен интерес по света. Независимо че руският президент ще бъде в сръбската столица само няколко часа, за отразяване на събитието са акредитирани 912 представители на медиите.

Белград е готов да посрещне руския лидер. По улиците на града са разлепени плакати с образа на Путин и пожелание "Добре дошъл" на сръбски и руски език, а на много места се продават тениски и сувенири с неговия портрет, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
3
 
! Отговори
урок по история преди 9 години
Сърбия и Россия са стари дружки - знаем как россия накара сърбия да ни нападне след Съединението....Нищо не сме забравили...мдаа
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимният пресметнал следното:1 лев = 26 рубли , малка закдачка: В България еднократна помощ за дете = 600лева, В Русия еднократна такава = 570 000 рубли. Въпроса туе е :КОЙ Е ПО-ДОБРЕ??????????????
138
1
 
10
 
! Отговори
емо преди 9 години
до 201;на този 500 милионен пазар българия е непотребна и никога няма да бъде допусната.ес е тотална измама
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 203абе тои и 1лв е 1 към 5 добре че борда го държи,така че не се радваи толкова
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...Аз видях във Велес българските офицери, загинали при последните сражения по време на френско-сръбската офанзива през септември 1918 г. и били погребани в старата църква "Св.Панталеймон". Те били изровени от сърбите и остатъците им хвърлени за градските нечистотии. Видях известни гробища - в Щип, Градско, Куманово, Скопие, Радовиш, Криволак, Велес, Кратово, Охрид - където всички надгробни паметници бяха разрушени, имената и надписите на български език изличени с удари на чук, църквите разруше
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 11 август 1931 година, някъде си между Безика и Незаполи трупът на едно дванадесетгодишно момиченце от анексирана Македония на което родителите - то е било тогава 6 годишно - са забягнали в България. То бе оставено в продължение на четири дни на едно възвишение, на сто метра от телените мрежи, при температура 40 на сянка! Било е убито с картечница в момента, когато е изпращало с ръка целувки на своята майка, намираща се на съседния хълм в българска територия
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скопие,на 14 октомври 1912 година на Каменния мост в града, сръбският престолонаследник и водач на сръбската армия Александър Караджорджевич е посрещнат по традиция с цветя от деца в града. Между тях e и 7-годишната Васка Зойчева. На неговия въпрос Па шта си ти? (Каква си ти?), детето отговаря Бугарка! (Българка!). Шокиран от отговора, бъдещият сръбски крал удря шамар на девойчето.
133
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Пичове изперкали сте по зле и от Воленчо. Световните сили чи редят пасианса а вие току скачате срещу тоя или оня. Лековерни и плоски коментари кой кого минал и кой кого ще затрие са за детската градина. Всяка сила си гледа интереса и НИКОЯ от тях няма морално оправдание за действията си. Що се занимавате с евтина пропаганда а не си гледате живота незнам.
132
2
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
НИКОЙ НЕ ПРИЕМА НА СЕРИОЗНО САЩТОВА СИ Е СВЕТОВНА ПЕЧАТНИЦА НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ФАБРИКА ПРОДАВАЩА ИЛЮЗИИРЕАЛНАТА ИКОНОМИКА Е В АЗИЯ..САЩ КОРУМПИРАХА ЦЕЛИ ПРАВИТЕЛСТВА В АЗИЯ И АФРИКАДНЕС СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ..САЩ СЪЗДАДОХА ТЕОРИЯТА ЗА РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ НАСЪРЧАВАХА И ПЛАЩАХА НА НПО В РУСИЯ..КИТАЙ...НАСЪРЧАВАХА СЕПАРАТИЗМА ЗАДА ПРЕДИЗВИКВАТ ВЪТРЕШНИ ВОЙНИ..ДНЕС СВЕТЪТ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ ОГЛЕДАЛНО НА АГРЕСОРА САЩ
131
1
 
1
 
! Отговори
име преди 9 години
До marТя, все още в голямата си част старата войска на Цар Борис III но с командващи комунисти, е заставена да се бие против немците под върховенството на руснаците с единствената цел да не се пречи на преврата в България от 9.9.1944.9.9.19444x94+4+1=9slu4aina li e tazi data za BG?
130
1
 
2
 
! Отговори
14 преди 9 години
,,ТАК МОГУТ ТОЛЬКО РУССКИЕ''-да се пукнеш от смях,в ТУБАТА.
129
1
 
1
 
! Отговори
14 преди 9 години
,,Да,я живу в Россию''-смях в ТУБАТА
128
6
 
0
 
! Отговори
до 189 преди 9 години
Враговете са у съседите.
127
0
 
12
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Самолетът на Путин току що кацна в Белград.
126
9
 
4
 
! Отговори
до нфб преди 9 години
1 АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР-41 руски рубли.рублата и за ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ НЕ СТАВА,51 руски рубли-1 ЕВРО.
125
2
 
22
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
САЩ СА СВЕТОВНА ПЕЧАТНИЦА НА ЗЕЛЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯЗА ТЯХ ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВИ ПРАВИЛА НЯМАПЕЧАТИ СЕ 24/24Ч И 7/7 ДНИ...ДОЛАРА НЯМА РЕАЛНО ПОКРИТИЕЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА САЩ НАДХВЪРЛЯТ ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТ И ПРИТЕЖАВАТСАЩ КОРУМПИРАТ ЦЕЛИ ПРАВИТЕЛСТВА В ИМЕТО НА ИМПЕРСКИТЕ СИ АМБИЦИИ И ОТ ПОЗИЦИЯ НА СИЛАТА..
124
1
 
10
 
! Отговори
BOGOVETE преди 9 години
VSICHKI SE USPOKOITE, PRAVIME CHISTKA ! USA MANIPULIRAT VSICHKI NO NAS NE MOGAT ! AMIN
123
1
 
19
 
! Отговори
555 преди 9 години
САЩ-еврейска печатница маскирана като държава.
122
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вовка, това е само бизнес от тяхна страна, без любов и омраза. Всичкото е заради несметните ви богатства, те така са си свикнали. След като ограбиха целия свят, сега точат зъби и на вас.
121
8
 
4
 
! Отговори
Акъл море до 173 преди 9 години
Точно така! България е колония и ще си остане такава,защото преобладават робите като теб! Роб си и такъв ще си останеш! Хайде хаирлия да е!